Haberler
Microsoft: Rus ve Kuzey Koreli Siber Korsanlar Koronavirüs Aşısı Üreten Şirketlere Saldırıyor
Suç örgütleri, tüm dünyanın umutla beklediği koronavirüs aşısını geliştirmekte olan ilaç ve biyoteknoloji şirketlerini hedef alıyor…
Microsoft, blog sayfasından yaptığı paylaşımda Rusya ve Kuzey Kore merkezli siber suç örgütlerinin koronavirüs (Covid-19) aşısı üreten ilaç ve biyoteknoloji şirketlerini hedef aldığını kaydetti. Saldırılarda ABD, Kanada, Fransa, Hindistan ve Güney Kore’de yer alan yedi şirketi hedef alındığı bilgisi verildi.
Microsoft Tüketici Güvenliği Birimi Başkan Yardımcısı Tom Burt tarafından yapılan açıklamada, saldırı altındaki şirketlerin büyük kısmının Covid-19 aşısı geliştirdiği ve klinik testlerin farklı aşamalarında oldukları ifade edildi. Microsoft, saldırıya maruz kalan şirketlerin adları ve hangi bilgilerin ele geçirilmiş olabileceği hakkında detay sunmazken, saldırılar ile bağlantılı şirketlerin bilgilendirildiğini ve güvenlik zafiyeti bulunan noktalarda yardım teklif edildiğini belirtti. Microsoft, saldırı girişimlerinin büyük kısmının kendi sundukları güvenlik çözümleri sayesinde bloke edildiğini de not düştü.
Teknoloji şirketi, siber suçluların şirketlerin bilgisayar ağlarına sızabilmek için brute force saldırısından (özel yazılımlar ile şifre kırma girişimi) çalıntı hesap bilgilerine kadar birçok farklı yöntem kullandığını bildiriyor. Ayrıca, iş başvurusu yapan adaylar veya Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilisi kılığına bürünerek ileri seviye oltalama girişimlerinin de denendiği ifade ediliyor.
Tom Burt: “Saldırıların kınanması gerekiyor”
Burt açıklamasında, siber suçluların koronavirüs pandemisi ile mücadele eden sağlık kurumlarını hedef almasının rahatsız edici olduğunu ve “vicdansız saldırıların tüm sivil toplumlar tarafından kınanması gerektiğini” söylüyor.
Geride kalan üç haftada potansiyel Covid-19 aşısıyla ilgili önemli adımlar atıldı. Pfizer/BioNTech şirketleri geliştirdikleri aşının %95 etkinliğe sahip olduğunu belirtirken, Moderna şirketi de %94,5 başarı oranı elde edildiğini duyurdu. Britanya merkezli AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının da özellikle yaşlıların bağışıklık sistemini fazlasıyla güçlendirdiği açıklanmıştı.