Güvenlik Önerileri
Lloyds Bank E-Ticaret Dolandırıcılığına Karşı Uyardı
İngiltere merkezli Lloyds Bank, popülaritesi artan ve online olarak gerçekleşen yeni bir dolandırıcılık konusunda uyarıda bulundu.
Banka, insanların ortalama 427 Sterlin kayba uğradığı bu uygulamaların hedefi olan kişi sayısında keskin bir artış gözlemledi. 55 ila 64 yaş arasındaki kişilerin ortalama finansal kaybının ise daha fazla olduğunu ve yaklaşık 1.000 Sterlin olduğunu bildirdi.
Lloyds Bank yaptığı araştırmada dolandırıcılık faaliyetlerinin çoğunun Facebook veya Instagram gibi sosyal medya platformlarında başladığını tespit etti. Son dönemlerde yüksek enflasyon sebebiyle özellikle spor ayakkabılar, giysiler, oyun konsolları ve telefonlar gibi popüler ürünlerin fiyatlarındaki %20’lik artışın ortasında daha düşük fiyatlı ürünler arayan insanlar ile daha fazla kişi yeni dolandırıcılıkların kurbanı olmaya başladı. Bu dolandırıcılıklar özellikle Noel gibi alışveriş ve hediye alma dönemlerinde artış gösteriyor.
Lloyds Bank’tan sahteciliği önleme uzmanları, özellikle bu dönemde enflasyondan dolayı alım gücü azalan tüketicilerin indirimli ürünlere daha fazla ilgi duyması sonucu dolandırıcıların da bu durumdan faydalanmaya çalıştığını duyurdu. Online alışveriş dolandırıcılığının her şekli ve boyutu mevcut, ancak büyük çoğunluğu, dolandırıcıların sahte profiller kullanmasının ve var olmayan ürünlerin reklamını yapmasının daha kolay olduğu sosyal medyada reklamı yapılan ürünlerle başlamakta.
Lloyds Bank, online dolandırıcılıktan korunmak için 6 ipucu veriyor;
- Alışverişlerinizde kredi veya banka kartınızı kullanın. Bu, herhangi bir tehlike olması durumunda paranıza bir koruma katmanı ekler. Para transferi ile yapılan alışveriş ile kıyaslandığında kredi/banka kartı ile yapılacak bir alışverişte bankanız sahte işlemi tespit edip işlemi iptal edebilir veya sonrasında işleme itirazda bulunabilirsiniz.
- Ürünü başka bir platformda arayın. Daha düşük fiyatlar ne kadar çekici görünse de başka bir yerde bulup bulamayacağınıza bakın. Dolandırıcılar indirime ek olarak ürün stoğunu da düşük göstererek tüketiciyi hızlı davranmaya teşvik ederler.
- Sosyal medya gönderilerine ve doğrudan gelen mesajlara karşı dikkatli olun.- Gönderilen fırsatlar bir aldatmaca olabileceğinden, indirimleri kendiniz araştırın.
- Web sitesinin veya satıcının meşru olduğundan emin olun. Satıcının incelemelerini okuyun, karışık veya kötü incelemelere karşı dikkatli olun.
- Satın almadan önce satıcıya sorular sorun. Satıcı ayrıntıları vermekte zorlanırsa veya sizi acele ettirmeye çalışırsa, bu bir dolandırıcılık tehlikesi olabilir.
- Mesajlardaki bağlantılara asla tıklamayın. Mesaj gerçek bir şirketten geliyor gibi görünse bile bağlantılara tıklamak yerine web sitesini ziyaret edin.