Bankacılık
Kredi Kartı Dolandırıcılarından Yeni Tuzak!
Siber dolandırıcılar, ‘kredi kartı yıllık aidatları geri alınıyor’ şeklindeki sahte sosyal medya reklamları ile tehdit saçıyor. İşte detaylar…
İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, sahte sosyal medya reklamları ile gerçekleştirilen kredi kartı dolandırıcılığında yeni bir yönteme dikkat çekti.
Sosyal medyada karşılaşılan sponsorlu içeriklerde kullanıcıların, ‘kredi kartı yıllık aidatları geri alınıyor’ şeklindeki sahte haberlerle ilgilerinin çekildiği, söz konusu sahte içeriklerde bulunan linklere tıklanması halinde ise maddi kayıpların oluşabileceği belirtiliyor.
Kredi kartı ekstrelerine yansıyan yıllık aidatların iadesi için direkt olarak bankalarla temas kurulması veya Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurulması gerektiğini kaydeden Altay, sahte sosyal medya reklamları ile ilgili olarak, “Dolandırıcıların yeni bir oyunu olan bu tuzakla pek çok tüketici kandırılabiliyor.” Diyor.
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı, siber dolandırıcıların ağına düşen kimselerin kaptırdıkları paraları geri almalarının zor olduğunun altını çizerek tüketicileri sosyal medyada daha dikkatli olmaya davet ediyor.
Sahte sosyal medya reklamları ile mücadele
Sosyal medyada farklı türlerde sahte reklamlarla karşılaşmak mümkün. Genellikle tanınmış yüzler, medya/haber platformları, firma logolarının bulunduğu ‘sahte’ reklamlar sunuluyor ve sosyal medya kullanıcılarının bunların güvenilir olduğuna inanması hedefleniyor.
İddialı, abartılı, doğru olmayan bilgilerin yer aldığı sahte reklamlarda sosyal medya kullanıcılarının bir bağlantıya tıklaması isteniyor. Reklam tıklandığında genellikle açılan bir forma çeşitli kişisel bilgilerin girilmesi ile ‘hırsızlık’ gerçekleşiyor. İnternet kullanıcılarının karşılarına çıkabilen bu tür tuzaklara karşı aceleyle hareket etmemeleri ve özellikle de herhangi bir linke tıklamamaları gerekiyor.
Sosyal medyadaki sahte reklamlara dair ayrıntılı siber güvenlik tavsiyeleri için buraya tıklayabilirsiniz.