Güvenlik Önerileri
Koronavirüs Temalı Sahte Web Sayfası ve Ürünler Hızla Yayılmaya Devam Ediyor
Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını, tüketici ürünleri üzerinden birçok dolandırıcılık faaliyetinin ortaya çıkmasını beraberinde getirdi. Siber dolandırıcılar internet üzerinden sahte web sayfaları ile tüketicileri kandırmaya çalışırken, Türkiye dahil birçok ülkede salgından korunmak amaçlı olduğu öne sürülen sahte ürün ve yöntemler pazarlanmaya çalışılıyor.
Sadece e-posta adresi ve isim ile hesap açarak ürün ticareti yapılmasına olanak veren küresel e-ticaret platformu Shopify, geride kalan iki ay içinde 4 bin 500 sahte hesabın kapatıldığını duyurdu. Söz konusu süreçte “corona” veya “covid” kelimesi içeren 500’den fazla yeni sayfanın açıldığına tanık edildiği kaydedilirken Shopify’da halihazırda maskelerden hava temizleyicilere ve virüse karşı koruma sağladığı iddia edilen ilaçlara kadar akla gelebilecek her türde sahte ürün mevcut.
Türkiye’de de sıkça rastlanan ve Koronavirüs hakkında sahte bilgiler yayan web sayfaları da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından tespit edilerek kapatılıyor. Dolandırıcılar, sahte ürünlere talebi artırmak için sahte haber ve bilgi yayan web sayfalarını kullanıyor.
Bu sayfalarda en çok öne çıkan yanlış bilgilerden bazıları şu şekilde:
– Koronavirüsün sivrisinek ısırıkları ile bulaştığı,
– Antibiyotiklerin virüsü etkisiz kılabildiği,
– Aşırı sıcak veya soğuk havaların yanı sıra morötesi ışınların virüsü öldürdüğü,
– Koronavirüs’ün kaynağının 5G olduğu ve bu teknoloji ile bulaştığı,
– Çin’den gelen tüm ürün paketlerinde patojenin kalıcı olabileceği.
Sahte içeriklerden korunma yöntemleri
Güvenlik araştırmacıları, kurulan sahte web sayfalarının içerdiği bağlantılar ve reklamlar ile birçok zararlı yazılımı tüketicilerin bilgisayarlarına yüklemek için kullanıldığını hatırlatıyor. Ağırlıklı olarak PDF, mp4 ve docx belgesi olarak gelen kötü amaçlı yazılım içerikli belgeler, salgına karşı korunma kılavuzu ve el yıkama talimatı gibi ilgi çekici içerikler barındırıyor.
Tüketicilerin internet üzerinden hızla yayılan dolandırıcılıklara maruz kalmamak için belli noktalara dikkat etmesi öneriliyor:
– Güvenilirliği belli olmayan hiçbir sayfadaki bağlantılara tıklamayın ve kesinlikle dosya indirmeyin,
– Şüpheli gördüğünüz tüm bağlantılardan kaçının,
– İndirdiğiniz dosya uzantılarını kontrol ederek “.exe” veya “lnk” olmadığından emin olun.
– Spam e-postalar ile gelen dikkat çekici içeriklere veya “indirim”, “özel ürün” gibi bağlantılara kesinlikle ilgi göstermeyin.
Sağlık Bakanlığı ve BTK, salgın hastalıktan korunma vaadiyle kaçak ürün satmaya çalışan kişi veya sahte web sayfalarının bildirilmesi gerektiğini duyurdu.
Türkiye’nin dört bir yanında bugüne kadar sahte maske, dezenfektan ve ilaç yaymaya çalışan birçok kişi gözaltına alındı.