Bizi takip edin

Haberler

Koronavirüs ile Birlikte Çocuklara Yönelik Siber Zorbalıkta Artış Kaydediliyor

Araştırmalar koronavirüs ile birlikte çocukların bilgisayar ya da mobil cihaz başında geçirdikleri zamanın arttığına işaret ediyor…

tarihinde yayımlandı

Online mecralar üzerinden saldırı ya da istismar yoluyla başka kişilere zarar verilmesi, kişilerin endişeye uğratılması, utandırılması, küçük düşürülmesi ve strese neden olunması siber zorbalığın tanımını oluşturuyor. Bu tür durumlar dijital dünyanın karanlık tarafları arasında; zira Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarından online oyunlara, SMS’ten internet forumlarına kadar geniş bir alanda karşılaşılabiliyor.

Örneğin online oyunlarda insanların oyun becerileri ile alay edilmesi, hakarete başvurulması, küfür edilmesi gibi şekillerde görülebiliyor.

Bir çocuğun bilgilerini yasal olmayan yollarla ele geçiren kötü niyetli kimseler,

  • Küçük düşürücü isim takıp, hitap ediyor,
  • Alay ediyor,
  • Tehditte bulunuyor,
  • Yasa dışı şekilde ele geçirdiği gizli bilgileri paylaşıyor,
  • Fotoğraf ve videolarını yayınlıyor,
  • İtibarını zedeleyici konularda paylaşımda bulunuyor, söylenti yayarak art niyetli davranışlar sergiliyorlar.

Ayrıca siber zorbalar kurbanlarının oyunları sürekli kaybetmesine yol açıyor, onları çeşitli bahanelerle şikâyet ederek oyunda geçirdikleri zamanları ıztırap dolu bir deneyime dönüştürüyorlar…

Son araştırmalar koronavirüs ile birlikte çocukların bilgisayar ya da mobil cihaz başında geçirdikleri zamanın arttığına işaret ediyor. Günlük aktivitelerin çoğu online ortamlarda gerçekleşirken eğitimden eğlenceye tüketilen mecraların hep internet ile ilişkili olduğu biliniyor. Bu faktör, siber zorbalıkla karşılaşma sıklığının artışını da beraberinde getiriyor.

Güvenlik uzmanları, artan siber zorbalık tehdidine karşı uyarıyor. Bu kapsamda online tacizin önlenmesi ve siber zorbalığın önüne geçilebilmesi adına ebeveynlere ve çocuklara aşağıdaki tavsiyelerde bulunuluyor:

Ebeveynler, çocukları ile siber zorbalık ve internetteki tehlikelere dair bilgilendirici konuşmalar yapmalı,

Çocukların yaşadıkları olumsuz olaylar karşısında nasıl bir tutum takınmaları gerektiği, olayları nasıl bildirecekleri gibi konularda bilgilendirilmeli,

Çocuklar, ebeveynlerine güvenebileceklerini bilmeli,

Yetişkinler bir şeylerin ters gittiğine yönelik işaretleri dikkate almalı, bu işaretler genellikle çocukların daha az cihaz kullanması, karamsar hale bürünmeleri ve hesaplarını silip yenilerini oluşturmaları.

Ebeveynler, çocuklarının internet aktivitelerini incelemek için ebeveyn kontrol yazılımları kullanmayı tercih edebilir.

Siber zorbalıkla mücadeleye dair daha fazla tavsiye için buraya tıklayınız.

Okumaya Devam Et