Güvenlik Önerileri
KOBİ Siber Güvenliğini Tehdit Eden 3 Zorlayıcı Unsur
KOBİ’lerin birçoğunun siber güvenliğe yatırım yapacak düzeyde bütçesi bulunmuyor…
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) siber güvenliği hiç olmadığı kadar hareketli bir hedef haline geldi. Siber suçlular ellerinde geçmişte sahip olduklarından daha iyi bir altyapı bulunduruyor ve ayrım yapmaksızın, otomasyon halinde her türlü şirketi hedef alabiliyorlar.
Geçmişte saldırı hedefi olarak şirketler seçilirken kişisel kavgalar, ticari bilgileri ele geçirme isteği ve büyük miktarlarda para kazanma motivasyonu gibi faktörler söz konusuydu. Bugün, küçük-büyük her boyuttaki şirket saldırıya uğrarken, KOBİ’lerin siber güvenliklerini çok daha yoğun şekilde ciddiye almaya ihtiyaçları var. Ancak bu, mevcut zorluklar nedeniyle bir günde üstesinden gelinebilecek bir husus değil.
Siber güvenlik bütçeleri
Her ne kadar büyük şirketler en son güvenlik araçları ile altyapılarını kurmak ve deneyimli siber güvenlik uzmanları ile çalışacak bütçelere sahip olsa da, aynı durum KOBİ’ler için geçerli değil. Tersine, birçoğunun siber güvenliğe yatırım yapacak düzeyde bütçesi bulunmuyor.
Forbes tarafından Mart 2020’de verilen bilgiye göre, her beş KOBİ’den biri siber güvenlik önlemleri kullanmıyor. Ek olarak, 2018’de Juniper Research tarafından yapılan araştırmadaki veriye bakılırsa KOBİ’lerin yıllık siber güvenlik bütçesi 500 dolar bile değildi.
Tüm bunlar eski başlıklar gibi belirebilir. Ancak saldırıların giderek artmasını takip eden süreçte, KOBİ’ler de nihayet bu alana dikkatlerini artırmaya başladı. Öte yandan, şirketinizin siber güvenlik bütçesi sabit de kalsa ya da artsa bile, kaynakları nasıl kullanacağınız büyük bir soru işareti.
Birçok KOBİ, mevcut siber güvenlik bütçeleri dağılımının yetersiz olduğunu veya karşılarına çıkan tehditleri önlemede yetersiz kaldığını düşünüyor. Güvenlik yazılımlarını ve araçlarını güncellemek tek çözüm değil. Daha kapsayıcı bir yaklaşım ile çalışan eğitimi, tehdit tespiti, iç sistemlerin geliştirilmesi gibi mevcut zorluklar ile mücadele edilmesi gerekiyor. Bu da çok daha fazla bütçe demek.
Siber güvenlik ekipleri
Günümüzün siber güvenlik tehditleri ile başa çıkabilmek için şirketlerin bulundurması gereken liste şu şekilde:
– Siber güvenlik tecrübesi yüksek bir ekibe erişim,
– Çalışanların tehditlere karşı eğitilmesini sağlamak ve eyleme geçerek kritik güvenlik protokollerini takip etmek.
Aradığınız yeteneği bulmak kolay olmayabilir, aynı zamanda uzun dönemde bütçesini karşılamak zorlayıcı bir unsur haline gelebilir. Zira birçok şirket yetenekli IT ve güvenlik uzmanları arıyor.
2022’de yayımlanan bir araştırmaya göre, KOBİ’lerin sadece %50’si bir siber güvenlik planına sahip. Bu sebeple birçok şirketin kapsamlı bir siber güvenlik operasyonu bulundurması mümkün değil. Sorunlara gözlerinizi kapayıp en iyisini ummak ise kaybeden bir stratejiden başka bir şey değil.
Siber güvenlikleri ile bağlantılı çeşitli opsiyonları bulunan KOBİ’ler, en iyi yeteneğini bulmaya, mevcut çalışanlarını eğitmeye veya siber güvenlik ajansları tarafından sağlanan üçüncü parti hizmetlere yönelmeyi tercih edebilir. Ancak, kendi güvenlik sistemlerini yönetmeleri için bir ajans ile çalışmayı tercih ederlerse, KOBİ bütçelerine uymayan büyük ölçekli bir finansal plan ile karşı karşıya kalabilirler. Yine de bu opsiyon KOBİ’ler için en uzun süreli çözümlerden biri.
Siber güvenlik sistemleri
KOBİ siber güvenliği incelendiğinde çalışanların eğitim aldığından, teknolojilerin iyi yönetildiğinden ve prosedürlerin takip edildiğinden emin olmak için parçaları doğru noktalara yerleştirmek gerekiyor.
Diğer operasyonlardan izole bir güvenlik ve IT ekibi bulundurmak, siber güvenlik planlarını sistematik biçimde yerine getirmek adına sorun teşkil eder. Ekipler arasında etkin iletişim bulunmalı, aynı zamanda kritik güvenlik fonksiyonlarının ve çözümlerinin uygulama, yönetim ve denetimi için birlikte çalışmaları gerekir.
Tüm çalışanlar oltalama ve fidye yazılım başta olmak üzere potansiyel siber tehditler konusunda eğitim almalı. Pahalı otomasyon altyapıları ve önleyici araçlar kullanılıyor olsa bile, eğer çalışanlarınız yanlış bağlantıya tıklar veya bir siber korsana hassas bilgileri sızdırırsa tüm harcamalarınız, akıl dolu altyapı önlemleriniz anında geçersiz kalabilir!
Tüm bu faktörlerin yanında beliren bir diğer temel zorluk, KOBİ siber güvenlik tehditleri ekosistemindeki hızlı değişim. Siber suçlular düzenli olarak yeni güvenlik duvarlarına, antivirüs yazılımlarına, güvenli ağlara ve diğer teknolojilere uyum gösteriyor, güvenlik zafiyetlerini tespit ederek titiz çözümler üretiyor. Üstelik tüm bunları, yarı otomasyon halinde gerçekleştirmeyi esas alıyorlar
Buradan yola çıkarak, tüm KOBİ’lerin kapsamlı bir siber güvenlik sistemine sahip olması gerektiği kaçınılmaz hale geliyor.
Sonuç
KOBİ siber güvenliği zorlu bir mücadeleyi temsil edebilir. Her şirket bütçelerini, ekipleri ve sistemleri hızla değişen siber güvenlik ekosisteminde düzenlemek zorunda. Ek olarak siber güvenliğe kapsayıcı bir bakış açısı ile yaklaşmak gerekiyor. Bu olmazsa, her zaman ifşa edilebilecek güvenlik zafiyetleri belirecektir.
Tam bir siber güvenlik çözümü kullanmak adına savunmanızı tüm açılardan güçlendirmeniz şart. Kritik unsur, adapte olmayı başarmak. Son olarak halihazırda çalışan bir sisteminizin bulunuyor olması, siber güvenlik sisteminizin tarihinin geçmeyeceği anlamına gelmiyor. Siber güvenlik, sürekli değişen bir alanı temsil ediyor.