Makale
Kimlik Hırsızlığına Karşı Alınabilecek Önlemler
Dijitalleşme geniş kapsamıyla hayatı kolaylaştırmaya devam ederken önemli düzeyde artan internet kullanıcı sayısı ile birlikte siber güvenlik de hiç olmadığı kadar önem kazanıyor. Gerek son kullanıcı, gerekse kurumlar için siber güvenliğin önemi, alınacak önlemleri ve konuyla ilgili bilinçlenmeyi de gerekli hale getiriyor.
Bu kapsamda son yıllarda öne çıkan, temel seviyedeki önlemleri gerekli kılan ve mutlak suretle bilinmesi, tanınması gereken tehditlerden biri de kimlik hırsızlığı…
Günümüzün en tehlikeli siber suçlarından birini temsil eden kimlik hırsızlığı, mağdurlarını ciddi ölçüde finansal veya kurumsal zarara uğratabiliyor. Siber suçlular, ele geçirdikleri hassas kimlik bilgileri ile hedeflerindeki kişi veya kurumların bilgisayarlarına, bilişim ağlarına, daha da kritik bir risk unsuru olarak banka hesaplarına sızabiliyor.
Güvenlik uzmanlarına göre sadece ABD’de her yıl -her 15 kişiden biri- kimlik hırsızlığına maruz kalıyor. Söz konusu güvenlik tehdidinin gündemden düşmeye niyeti yok, bununla birlikte alınabilecek bazı önlemlerle riski minimuma indirmek mümkün. Hem de hiçbir yeni güvenlik yatırımı yapmadan, elimizde bulunan güvenlik unsurları ile…
Öncelikle kimlik hırsızlığının önüne geçebilmek için kimlik bilgilerini bulunduran kaynaklara dikkat edilmesi gerek. Bu kaynakların başlıcaları;
– Müşterisi olduğunuz bankalar veya kredi birliği,
– Kredi kartı sağlayıcıları,
– Çalışan sosyal yardım planı,
– Ev sahibinizin veya sizin gayrimenkul sigortanız,
– Bağlı olabileceğiniz ekonomik dernek veya örgütler şeklinde sıralanabilir.
Bazıları bankaları veya sigorta şirketleri tarafından kimlik hırsızlığına karşı sunulan koruma ve sigorta planlarını önerirken, güvenlik uzmanları, en önemli unsurun bilinçlenme olduğuna dikkat çekiyor.
Hangi önlemi seçeceksiniz?
Kimlik hırsızlığını önlemek için tercih edilen iki ana yöntem bulunuyor. İlki, tüm hassas bilgilerinizi denetlemek.
Örneğin bankanızdan kendi adınıza yapılacak her türlü işlemde size bilgilendirmede bulunmasını talep edebilir, böylece bir güvenlik ihlalini tespit edebilirsiniz.
İkinci yöntem, kimlik hırsızlığı kurtarma hizmeti ve sigorta desteği almak. Böylece saldırıya uğramanız halinde zararı en aza indirebilirsiniz.
İkinci seçenek birçok kişi için daha karmaşık geliyor; çünkü kimlik hırsızlığına karşı sunulan sigorta, birçok düzenleme ve farklı hizmet koşulları ile birlikte geliyor. Genel olarak kimlik hırsızlığı sonucu uğranan maddi zararı karşılamayı vadeden sigorta firmaları, genellikle bunu ancak belli fatura ve kayıtlar delil olarak sunulduğu takdirde gerçekleştiriyor.
Kredi hesabını dondurmak
Kimlik hırsızlığına karşı en iyi korunma, bireysel bilinçliliği artırarak kendinizi muhtemel bir hedef olmaktan olabildiğince uzaklaştırmak. En etkili yöntem, siber suçluların belli yollarla bilgilerinizi ele geçirmeye çalıştığı kredi hesabınızı dondurmak. Bu da şu anlama geliyor: Bankanıza veya ilgili finansal kuruma kredi hesabı ile ilgili her işlemde sizin tercih ettiğini iletişim kanalı yolu ile bilgilendirme yapılmasını istiyorsunuz. Eğer kredi çekmek veya başka bir işlem yapmak için siber suçlular kimliğinizi kullanmaya çalışırsa, sizinle bağlantı kurup onay almadan işlem gerçekleştirilmiyor.
Diğer yöntemler
Uzun şifreler seçin: Uzun, karışık ve en az sekiz karakterden oluşan şifreler seçilmeli, en fazla doksan günde bir değiştirilmeli.
Aynı şifreyi kullanmayın: Google-Harris tarafından 3.000 tüketici üzerinde yapılan ankete göre katılımcıların yüzde 65’i aynı şifreyi birçok hesapta kullanıyor. Aynı şifreyi ya da sonuna bir iki harf veya rakam eklenmiş versiyonlarını tüm hesaplarınızda kullanmayın.
Eğer teknoloji ekseninde pratik şifre kontrolü çözümü istiyorsanız LastPass, Bitwarden veya 1Password gibi yazılımsal hizmetlere göz atabilirsiniz, bu programların internetle erişimi olmadığından ve güçlü bir şifre ile koruma altına alındığından emin olun.
İki adımlı doğrulama şart: Mutlaka tüm dijital hizmetlerde iki adımlı doğrulama kullanmayı tercih edin. Kullanıcı doğrulamak için Authy, Google Authenticator veya Duo Security gibi uygulamalar da tercih edebilirsiniz.