Haberler
Keylogger Saldırıları Tarihi
İlk kullanımı elektrikli daktilolara kadar uzanan keylogger’lar, günümüzde bazı popüler video oyunları dahil hemen her yerde.
Tuş vuruşu kaydedici veya klavye yakalama olarak da adlandırılan keylogger, belirli bir bilgisayarda her tuş vuruşunu izlemek ve kaydetmek için kullanılan bir tür izinsiz gözetim teknolojisi. Keylogger’ların kullanımı, Sovyetler Birliği’nin elektrikli daktilolar için bir donanım keylogging cihazı geliştirdiği 1970’lere kadar uzanıyor.
Selectric bug adı verilen keylogger, yazıcı kafasının hareketlerinden yayılan manyetik alanı ölçerek yazıcı kafasının hareketlerini takip etti.
Selectric bug, IBM Selectric daktilolarını hedef aldı ve Moskova ve St. Petersburg’daki ABD büyükelçiliği ve konsolosluk binalarındaki ABD diplomatlarını gözetledi. Selectric keylogger’lar 16 daktiloda bulundu ve 1984 yılına kadar, bu operasyonun ayrı hedefi olan bir ABD müttefikinin izinsiz girişleri yakaladığı zamana kadar kullanılıyordu. Bir diğer eski keylogger, 1983’te Perry Kivolowitz tarafından yazılmış bir yazılım keylogger’dı.
Tuş kaydedicilerin kullanımı, özellikle 1990’lardan başlayarak genişledi. Daha fazla keylogger kötü amaçlı yazılımı geliştirildi, yani saldırganların donanım keylogger’ları yüklemesine gerek kalmadı, saldırganların uzak bir konumdaki şüpheli olmayan kurbanlardan kredi kartı numaraları gibi özel verileri çalmasını sağladı. Keylogger’ların kullanımı, dolandırıcılık için ev kullanıcılarını ve ayrıca kimlik avı amacıyla farklı endüstrileri hedeflemeye başladı.
2014 yılında, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Dallas, Teksas’taki otellerde bir keylogger’ın bulunduğu bir olaydan sonra, otel işletmelerini keylogger’lar konusunda uyarmaya başladı.
Paylaşılan ortamlarda herkesin erişebildiği bilgisayarlar, keylogger’lar için iyi hedeflerdir.
2015 yılında, Grand Theft Auto V oyunu için bir mod, içinde bir keylogger gizliydi.
2017’de, HP dizüstü bilgisayarlarda, HP’nin yamaladığı ve yazılım için bir hata ayıklama aracı olarak kullanıldığını açıklayan bir keylogger da bulundu.