Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Kendinizi İnternetten Silmenin veya Kimliğinizi Gizli Tutmanın Yolları / Bölüm-1

Dijital hayattaki bilgilerinizi bu pratik adımları izleyerek kontrol altına alabilirsiniz…

tarihinde yayımlandı

Fiziksel-dijital kimliklerimizi birbirinden ayıran ve kolayca kırılabilen çok ince bir çizgi var. Sosyal ağlar tüm bilgileri hortumlayan makineler haline geldi.

Bir işe başvurduğunuz zaman işverenler sosyal medyadaki varlığınızı inceleyerek ideal bir aday olup olmadığınıza bakabilir. Reklam verenler ise kamuya açık bilgilerinizi toplayabilir, sosyal profillerinizi ve arama geçmişinizi size reklam göstermek için kullanabilir…

Yıllar önce atmış olduğunuz ‘iyi düşünülmemiş bir tweet’ veya ‘Facebook fotoğrafı’, gelecek ideallerinizi ortadan kaldırabileceği gibi kariyerinizi bile yok edebilir. Eski bir sabıkanızı ortaya çıkaran Google araması işe alınmanızı zorlaştıracağı gibi zihinsel sağlığınızı da bozabilir, uzun dönemde iş beklentilerinizi suya düşürebilir.

Bir bilginin internete düştüğü zaman ölümsüz, sessize alınamaz ve neredeyse kontrol etmesi imkansız bir hale dönüştüğüne yönelik bir kanı söz konusu. Kısaca, sonuçları size zarar verebileceği durumda veya geleceğinizi zora sokabilecek risk içerdiğinde her şeyi internette paylaşmamanız gerekiyor.

Öte yandan dijital bilgileriniz kontrol etmek sadece çevrimiçi bilgilerinizi kapsamıyor. Şirketlerin topladığı pasif bilgileri denetlemek de önem taşıyor. Taciz, takip edilme ve zorbalığa maruz kalma da dijital ayak izlerinizi silerek cihazlarınızı kontrol altına almanız konusunda sizi teşvik edebilir. Ayrıca, cihazlarınızın casus yazılımlar tarafından ihlal edildiğini düşünüyorsanız bu duruma karşı atılması gereken adımları da öğrenmelisiniz.

Eğer çevrimiçi ortamda gizliliğinizi kontrol altına almak istiyorsanız, yapmanız gerekenler şu şekilde: 

1- Google ve diğer arama motorları 

Google arama motoru, Bing ve Yandex gibi diğer arama motorları gibi diğer kişilerin hakkınızda kamuya açık bilgilere kolayca ulaşmasını ve gelişmiş araçlar, sosyal mühendislik veya Açık-kaynaklı istihbarat (OSINT) için bilgi toplamasını sağlar. Çevrimiçi ortamdaki bilginizin farkında olduğunuzda, sorunu takip etmeye başlayabilirsiniz. Hızlı bir araştırma yapın ve bilgilerinizi toplayan web sayfaları, sosyal medya hesap bağlantıları, YouTube videoları ve diğer ilgili kaynakları işaretleyin.

Hızlı tüyo: Çevrimiçinde aramalarınızın takip edilmemesini sağlamak için DuckDuckGo tarayıcısını kullanabilirsiniz.

2- Unutulma hakkınız olabilir 

Avrupa Birliği’nde (AB), vatandaşların Google’dan bilgilerinin çıkarılmasını talep etme hakkı bulunuyor. Gerekli form doldurulduktan sonra, Google çalışanları adım adım başvuruyu inceliyor. Google‘a çıkarılması istenen spesifik URL’ler belirtiliyor, bu adreslerin belirmesini sağlayan aramalar iletilerek çıkarılmasının neden istendiğini açıklanıyor.

Google, profesyonel ekipleri tarafından manuel olarak yapılacak işlemde söz konusu bilgilerin kamunun yararına olup olmadığını ve aynı zamanda veri koruma yasası altında kişisel hakları ihlal edip etmediğini inceliyor.

Google’ın açıklamasına göre, bilgilerin kamunun ilgisine yönelik olması için birçok sebep bulunuyor. Dengeli bir sonuç sağlayabilmek adına Google Avrupa, veri koruma düzenleyicileri gibi farklı kaynakları gözden geçiriyor.

Google, şahsınızla alakalı bilgilerin çıkarılması için her başvuruyu kabul etmeyebiliyor. Başvuru reddi için verilen sebepler arasında teknik sebepler, kopya URL’ler, kamuyu fazlasıyla ilgilendiren bilgilerin söz konusu olması ve bir web sayfasındaki bilgilerin profesyonel hayatla, geçmişteki sabıkalarla, iş pozisyonları veya şahsen oluşturulmuş içeriklerle bağlantısı olup olmadığı gösterilebiliyor.

Google’ın şimdiye kadar 1,25 milyondan fazla arama sonucundan çıkarılma ve 5 milyondan fazla URL silme talebi aldığı biliniyor.

Türkiye’de henüz bu tür bir uygulama bulunmuyor, ancak ilerde söz konusu olabilir.

3- “Pwned” edildim mi? 

Hangi bilginin nerede saklandığını bilmeden dijital ayak izinizi kontrol altına alamazsınız. Bilgileriniz sızdırılmış bile olabilir.

Siber güvenlik uzmanı Troy Hunt tarafından geliştirilen Have I Been Pwned hizmeti, şahsınıza ait bir bilginin bugüne kadar sızdırılıp sızdırılmadığını veya bir veri ihlalinde ele geçirilip geçirilmediğini size gösteriyor.

Eğer kendinize ait bir e-posta adresinin “pwned” edildiğini anlarsanız, ne tür veri ihlallerine maruz kalmış olabileceğini kontrol edin. Aynı zamanda şifrelerinizi en kısa zamanda güncellediğinizden emin olun. Veri sızıntısı hakkında yapabileceğiniz pek bir şey olmasa da, buna dahil olduğunuzu fark etmiş olmanız bilgilerinizi korumak adına size önemli bir ders olacaktır.

4- Google hesapları 

Google Hesap ayarları sayfasını kesinlikle ziyaret edin ve gizliliğinizi artırmaya, toplanan verilerinizi azaltmaya veya tüm bilgilerinizi olduğu gibi ekosistemden çıkarmaya yönelik adımlar atın.

Gizlilik kontrolü: Google Gizlilik kontrolü, Google’ın aramalarınızı ve diğer Google hesabınızdaki diğer Google faaliyetlerinizi arşivlemesini engeller, aynı zamanda konum bilgilerinizi kapatmanıza izin verir. Aynı zamanda Google’ın web ve uygulama faaliyetlerini, Google geçmişini, YouTube geçmişini, ses ve görüntüleri ve diğer verileri saklamasını engelleyebilirsiniz. Google aynı zamanda saklanan verilerin otomatik olarak silinmesi için bir araç sundu.

Aşağıdaki kısımlarda, Google’ın size özel reklamlar sunması için bilgilerinizi kullanmasına izin verip vermemeyi nasıl ayarlayacağınızı görebilirsiniz:

Güvenlik kontrolü: Google güvenlik kontrolü; dizüstü bilgisayarlar, PC’ler ve mobil ürünler dahil olmak üzere hangi cihazların hesabınıza erişimi olduğunu gösterir. Aynı zamanda, hesabınıza erişim hakkı verilen üçüncü parti uygulamaların da neler olduğunu görebilirsiniz. Gerekli gördüğünüz erişimleri bloke etmeniz gerekir. Ek olarak, eğer Google size ait e-posta ve şifre ile bir çevrimiçi hesap tespit ederse, bu ayar kısmında uyarı notu belirir.

Sil beni: Google Hesap Tercihleri altında yer alan Google silme hizmeti, belli ürünlerin veya hesabınızın tamamen silinmesini sağlar. Aynı zamanda, verilerinizin kopyasını indirebilirsiniz.

Google aynı zamanda tüketici güvenliğini artırmak için adımlar atarken, Apple ve iOS ekosistemindeki güncellemeleri örnek alarak özellikle Android kullanıcılarına bilgileri üzerinde daha fazla kontrol vermeyi amaçlıyor.

5- Hızlı onarım için hizmetleri kullanın 

Veri komisyoncularının erişiminden uzak tutmak için kullanabileceğiniz birçok hizmet bulunuyor. Ücretli bu hizmetlerden bir tanesi, DeleteMe. Veri toplayan üçüncü partileri takip eden DeleteMe, isimler, mevcut ve geçmiş adresler, doğum tarihleri ve takma isimler gibi bilgilerinizi siliyor.

Ek olarak, özel bilgilerinizi arama sonuçlarından uzak tutabiliyor ve açık insan arama veri tabanlarından sakınabiliyorsunuz.

E-posta listelerine gelindiğinde, unroll.me gibi hizmetler üyelik yaptırdığınız tüm platformların listesini çıkarıyor ve bültenlerden, şirket güncellemelerinden ve benzer bildirilerden kolayca üyeliğinizi silmenizi sağlıyor. Unrollme her ülkede kullanılamıyor.

2. Bölüm için buraya tıklayın…

Okumaya Devam Et