Güvenlik Önerileri
Kart Verileriniz Açığa Çıktığında Ne Yapmalısınız?
Ne yazık ki, siber tehditler her köşede pusuda bekliyor. Bu yüzden bir veri ihlali durumunda kredi veya banka kartınızın bilgileri ele geçirilirse ne yapacağınızı bilmek çok önemli.
Kredi veya banka kartı hırsızlığı, fiziksel kart hırsızlığının ötesine geçmiş bulunuyor. Günümüzün dijital dünyasında, bilgisayar korsanları kredi kartı bilgilerinizi çeşitli şekillerde ele geçirebiliyorlar. Her ne kadar bu tehlikeye yönelik üst düzey önlem alsanız da kimi zaman kart bilgilerinizi girdiğiniz, ödeme yaptığınız web siteleri ve uygulamalar korsanların saldırısına uğrayabilir, kart bilgileriniz ele geçirilebilir. Böyle bir sızıntı olduğunda kart bilgileriniz direkt korsanlar tarafından kullanılsada çoğunlukla dark web gibi platformlarda satışa sunulur.
Peki böyle bir durum gerçekleştiğinde ne yapmalısınız?
Bankanızla iletişim kurun ve kartınızı değiştirin
Hesap hareketlerinizde bilginiz dışında herhangi bir ödeme tespit ettiğinizde bunu hemen bankanıza bildirin. Kartınız ile izinsiz bir işlem deneyen dolandırıcı başarılı olursa daha fazla işlem yapmak isteyecektir. Bunu önleyebilmek için kartınızı iptal edin ve yenisini isteyin. PIN bilgilerinizin ele geçirilip geçirilmediğinden emin olmasanız bile ekstra bir önlem olarak PIN’inizi değiştirmeyi düşünün.
Şifrelerinizi yenileyin ve çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin
Bilgilerinizin açığa çıktığı hesabınızın parolası başka bir hesabınızın parolası ile aynı ise bir sonraki adımınız bu parolaları değiştirmek olmalıdır. Büyük ve küçük harflerin, sayıların ve sembollerin bir karışımını birleştirerek kolayca tahmin edilemeyen güçlü, benzersiz parolalar oluşturmak güvenliğinizi artıracaktır.
Birden çok hesapta aynı parolayı kullanmanın başka bir veri ihlali riskinizi önemli ölçüde artırdığını unutmayın. Siber saldırılar ve kimlik avı dolandırıcılıkları, web sitesindeki kullanıcı bilgilerini tehlikeye atabilir ve suçluların tüm hesaplarınıza erişmesine neden olabilir.
İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), hesaplarınızı korumak için şiddetle tavsiye edilen başka bir güvenlik önlemidir ve mümkün olan her yerde etkinleştirilmelidir. Bu işlem, normal parolanıza ek olarak genellikle bir kısa mesaj, telefon araması veya bir kimlik doğrulama uygulaması aracılığıyla ikincil bir doğrulama adımı gerektirerek ekstra bir güvenlik katmanı ekler. Saldırganın hem parolanıza hem de doğrulama yönteminize erişmesine ihtiyacı olacağından, iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirerek hesaplarınıza yetkisiz erişim olasılığını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Veri ihlali sonrası
Bir veri ihlalinin ardından, hesaplarınızı gözlemlemek her zamankinden daha önemlidir. Veri ihlalleri, hassas bilgilerinizi siber suçlulara ifşa ederek finansal güvenliğinizi savunmasız bırakabilir. Banka ekstrelerinizi, kredi kartı işlemlerinizi ve hesap hareketlerinizi düzenli olarak gözden geçirmek, yetkisiz ödemeleri hızlı bir şekilde belirlemenize ve finansal zararı azaltmanıza yardımcı olabilir.
Gelecekteki veri ihlallerine karşı korunma
Kart bilgilerinizin açığa çıkma riskine karşı alabileceğiniz en iyi önlem online işlemlerinizde sanal kart kullanmaktır. Sanal kart yaratmak çok basit bir işlem olmakla beraber asıl kartınızdan bağımsız olarak daha düşük limitler belirleyebilirsiniz. Böylece veri ihlali gerçekleşirse asıl kart bilgileriniz güvende kalır ve sanal kartınıza düşük limit belirlediğiniz için oluşabilecek finansal zararı da azaltmış olursunuz.
Veri ihlallerinin günümüzde daha sık gerçekleşiyor olması, finansal güvenliğinizin sorumluluğunu kurumlardan önce kendinizin üstlenmenizin ne kadar önemli olduğunu göstermekte. Proaktif ve bilgili bir tüketici olarak kendinizi koruma ve bir veri ihlalinin sonuçlarını hafifletme gücüne sahipsiniz. Güçlü ve benzersiz parolalar kullanarak ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirerek siber tehditlere karşı güçlü bir savunma oluşturabilirsiniz.