Güvenlik Önerileri
Karne Hediyesi ve Sevgililer Günü Alışverişlerinde Bunlara Dikkat!
17 Ocak 2020’de başlayıp iki hafta sürecek sömestr tatili ile birlikte bir tercih olarak ebeveynler ve aile büyükleri tarafından karnelerin ödüllendirilmesi ile 14 Şubat 2020’deki Sevgililer Günü öncesini kapsayan yeni bir ‘hediye’ dönemine daha girildi. Doğal, sevgi dolu, yüzleri güldüren teşvik edici hediyelerin zamanı.
Yaklaşık 1 ay süreyle çocuklar ve gençler için karne hediyeleri bakılacak, sevgililer birbirlerine naif hediyeler seçme telaşını olabildiğine sempatik bir seviyede tadacaklar.
Tüm bu neşeli sürecin öne çıkan unsurlarından biri ise kötü niyetli siber korsanların ve iflah olmaz dolandırıcıların eksilmek bilmeyen çabaları olacak. Sahte alışveriş siteleri kuracak, abartı teklifler, indirimler sunacak, hediye kazandığınızı ifade eden sahte e-postalar gönderecekler.
Peki öne çıkan tehditlerin kapsamında neler var ve bunlara karşı hangi önlemleri almak gerekli? İşte yanıtlar…
Alışveriş dönemleri için tipiktir; banka hesaplarınızı, kredi kartı bilgilerinizi, paranızı ele geçirme amacı taşıyan sahte siteler, sahte linkler, formlar, e-postalar, vb. sayısında artış göze çarpar. Bu süreci sorunsuz atlatmanın en iyi yolu ise daha fazla bilinçli olmak.
Lütfen okumaya devam edin…
Web sitesinden alışveriş yapacaksanız;
1- E-ticaret sitesinin güvenli olup olmadığını inceleyin
Nasıl mı?
Eğer favori alışveriş sitelerinizden değil de ilk kez karşınıza çıkan bir siteden alışveriş yapacaksanız bir inceleme/değerlendirme sürecine vakit ayırın. Kullanıcı sözleşmesini okuyun, iletişim bilgilerini gözden geçirin, sosyal medya hesaplarına göz atın, arama motoruna firmanın ismini yazıp aratın, şikayetler varsa okuyun. Nihai olarak varlığından emin olup bir de güvenilirliğine kanaat getirmeden alışveriş yapmayın.
2- Sahte bir site olabilir
Alışveriş dönemlerinde bazı e-ticaret platformlarının ‘sahtesini’ yapan kötü niyetli kimseler, böylelikle kredi kartı bilgilerinizi çalmaya çalışabiliyorlar. Size ürün ve hizmetlerle dolu sayfalar sunuyor, tüm alışveriş prosedürlerinin sahtesiyle karşılayıp kritik önem taşıyan finansal bilgilerinizi ele geçirmek isteyebiliyorlar. Peki bir sitenin sahte olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Adres çubuğunu inceleyin, mutlaka tuhaflıklar göze çarpacak. Sitenin orijinal adından farklı bir ad göreceksiniz. Söz konusu firmanın adını adres çubuğuna yazıp aratın, karşınıza çıkan siteyle bulunduğunuz siteyi karşılaştırın. Arada alan adının dışında tasarımsal farklıklar da olduğunu göreceksiniz. En nihayetinde sahte bir sitenin anlaşılması ve bu doğrultuda hazırlanmış tuzaklara düşmemek için kısa bir incelemede bulunmak yeterli.
3- İnternet bağlantısının güvenliği
E-ticaret alışverişlerinizi park, kafe, restoran gibi halka açık noktalarda sunulan ücretsiz Wifi hizmetine bağlanarak gerçekleştirmeyiniz. Kendi ağınız, tanıdığınız birinin ağı veya hücresel mobil internet şebekeniz üzerinden alışveriş işlemlerini tamamlamalısınız. Ücretsiz, dolayısıyla ‘herkesin bağlanabildiği’ internet ağları kesinlikle güvenli değildir.
4- Sitenin güvenli olup olmadığının kontrolü
E-ticaret sitelerinde güvenli olduğuna işaret eden ‘SSL’ veya ‘SET’ sertifikası önemli bir konu. En temel tanımıyla karşınızdaki sitenin adres çubuğundaki URL adresinin ‘https’ ile başlaması gerekli. Eğer bir e-ticaret sitesi bu şekilde başlamıyorsa (yani https ile değil de http ya da www ile başlıyorsa) güvenli değil anlamı taşıyor.
5- Go Güvenli Öde ve 3D Secure sistemini kullanın
Bir diğer olmazsa olmaza geldi sıra… Go Güvenli Öde ve 3D Secure gibi kimlik doğrulama altyapısı sunan web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih edin. Bu altyapılar temelde, alışverişlerdeki ödeme safhasında kredi kartı bilgilerinin girilmesinin ardından telefon numaranıza güvenlik amaçlı bir kod gönderilmesini esas alır.
Sistem, telefona gönderilen kodun alışveriş yapılan platformda girilmesi ile süreci doğrulama işlevi sunar.
Go Güvenli Öde hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
6- Sanal kart kullanımını tercih edebilirsiniz
Son derece güvenli bir ipucuna hazır olun… Kendinize ait bir sanal kart açarak içine gerçekleştireceğiniz alışveriş miktarı kadar para ekleyebilir ve banka bilgilerinizi vermeden satın alım yapabilirsiniz.
7- Mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu zorunluluğu
Müşteri-ürünler ve mağazanın sorumluluklarını tanımlayan mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu, bir e-ticaret sitesinden yapılacak alışverişin zorunlulukları arasında. Hatta gereklilikten de öte yasal bir zorunluluk ve web sitesinde bulunma şartı var. Eğer bir web sitesi bu sözleşmeleri sunmuyorsa alışveriş yapılmaması gerekir. Dahası kötü niyetli olma ihtimali yüksektir.
Sosyal medya üzerinden alışveriş yapacaksanız;
Sosyal medyada ‘kurumsal’ bir hesap oluşturup satış gerçekleştirmek son derece basit. Bu kapsamda sosyal medya hesabını bir tanıtım ya da yasal satış platformu olarak kullanan firmalar olduğu gibi dolaylı satış için kullananlar da mevcut.
Örneğin alışveriş için önceden parayı havale yoluyla göndermenizi talep edip ürünü adresinize kargolayacağını iddia eden sahte hesaplara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Mümkünse güvenilirliğinden emin olunmayan sosyal medya platformlarından alışveriş yapılmaması önem taşıyor.
Sosyal medya hesaplarında sergilenen ürünlerin satın alınması söz konusuysa kullanıcı yorumlarının okunması, ilgili hesabın internetteki varlığının irdelenmesi olmazsa olmaz güvenlik adımlarımız olmalı.
Web sitesi ile iletişim bilgilerini paylaşmayan sosyal medya hesabından alışveriş yapmaktan kaçınılması gerekir. Web sitesi varsa mutlaka ziyaret edilmeli ve yukarıda saydığımız güvenlik prosedürlerini (Mesafeli satış sözleşmesi var mı, URL adresi https ile başlıyor mu, vb) karşılayıp karşılamadığının incelenmesi sağlanmalı.
En nihayetinde güvenilirliğinden emin olunmayan hiçbir platformdan alışveriş yapmayınız.