Son Gelişmeler
Kablosuz verileri siber saldırganlardan koruyan yeni bir tür verici geliştirildi
Geliştirilen bu verici sistemi; insülin pompası ve kalp ritmi düzenleyici gibi tıbbi cihazların saldırganlardan korunmasına yardımcı olacak. Ayrıca evdeki sayaçları okuyan, ısınmayı kontrol eden ve elektrik şebekesini izleyen cihazların da güvenliğe alınması sağlanacak.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektronik Mühendisliği programı 2009 mezunu Rabia Tuğçe Yazıcıgil, çalışmalarına devam ettiği Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de yeni bir tür verici geliştirdi. Cihazda kullanılan ultra hızlı “frekans sektirme” ve veri şifreleme, sinyallerin ele geçirilip bozulmasını engelliyor . Bu yeni teknoloji ile kablosuz veriler siber saldırganlardan korunmuş oluyor.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektronik Mühendisliği 2009 mezunu Rabia Tuğçe Yazıcıgil’in MIT’deki araştırmaları sonucunda bir veri paketinin içindeki 1 veya 0 bitlerinin her birini mikrosaniyede bir farklı frekansa sektirerek en hızlı saldırganları bile geride bırakan yeni bir verici geliştirdi.
Verici, kütle akustik dalga (BAW) rezonans cihazı denen hızlı frekans değiştirme özelliğine sahip cihazlardan yararlanarak, çok geniş bir RF (radyo frekansı) aralığında hızla sekmeler yapıp her sektiğinde farklı bir bitin verilerini gönderiyor. Araştırmacılar ayrıca her mikrosaniyede bir bitlerin gönderilmesi için farklı kanal seçen bir güvenli kanal jeneratörünü de sisteme uyguladılar. Araştırmacılar tarafından geliştirilen ve günümüzde kullanılan protokolden farklı olan bir protokol ise, ultra hızlı frekans sekmelerini destekliyor.
Nesnelerin internetinin güvenliğini sağlayacak
Günümüzde birbirine bağlı şekilde kullanılan araç, akıllı evler ve tıbbı cihazlar “nesnelerin interneti” oluşturmuş durumda. Uzmanlara göre internete veri yükleyen ve paylaşan cihazların sayısı 2020 itibariyle 20 milyarı aşacak. Ancak bu cihazlar, veriyi bulup ele geçirerek, silerek, sinyalleri bozarak zararlı etkilere yol açan saldırganların müdahalesine karşı zayıf durumda. Verileri korumanın bir yolu olan “frekans sektirme”, binlerce bit içeren her bir veri paketinin rastgele seçilmiş ve benzersiz bir radyo frekansı (RF) kanalı üzerinden iletilmesi yoluyla saldırganların paketleri ele geçirebilmesini önlüyor. Ancak büyük paketleri sektirmek, saldırganların bunları ele geçirebileceği kadar uzun sürebiliyor.
MIT’de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Bölümü’nde doktora sonrası araştırmalarına devam eden Sabancı Üniversitesi Mezunu Rabia Tuğçe Yazıcıgil: “Mevcut verici mimarisinde, bu büyüklükte verinin düşük güç kullanılarak bu hızda sektirilmesi mümkün olmazdı” diyor. “Bu protokol ve radyo frekansı mimarisini birlikte geliştirerek, tüm cihazların bağlantılarına fiziksel seviyede güvenlik getiriyoruz.” Bunun ilk uygulaması, evdeki sayaçları okuyan, ısınmayı kontrol eden ve elektrik şebekesini izleyen cihazların güvenliğe alınması olabilir.
Yazıcıgil, “Daha önemlisi, bu verici insülin pompası ve kalp ritmi düzenleyici gibi tıbbi cihazların da saldırganlardan korunmasına yardımcı olabilir” diye devam ediyor. “Bu tür cihazların sinyallerinin bozulması insanların hayatlarını tehlikeye atar.”
Makalenin diğer yazarları ise, MIT Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Vannevar Bush Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Kürsüsü (EECS) sahibi Profesör Anantha P. Chandrakasan, eski MIT doktora sonrası araştırmacısı Phillip Nadeau; eski MIT lisans öğrencisi Daniel Richman, EECS yüksek lisans öğrencisi Chiraag Juvekar ve konuk araştırma öğrencisi Kapil Vaidya.