Bizi takip edin

Makale

iOS 14 Hangi Güvenlik Özellikleri ile Geliyor?

iPhone’lar için birkaç ay sonra yayınlanacak işletim sistemi iOS 14, hangi güvenlik özelliklerine sahip olacak? Bu doğrultuda ne gibi yenilikler sunulacak?

tarihinde yayımlandı

iPhone, iPad, Mac gibi popüler ürün gruplarının üreticisi Apple, akıllı telefondan tablete tüm cihazlarındaki işletim sistemlerinin bir sonraki versiyonlarına ilişkin ilk ayrıntıları 23 Haziran 2020 tarihinde kamuoyuyla paylaştı. Bununla birlikte Koronavirüs salgını nedeniyle online etkinlik yapısında düzenlenen Geliştiriciler Konferansı (WWDC 2020) kapsamında tanıtılan iOS 14, iPadOS 14, macOS Big Sur ve watchOS 7 işletim sistemi versiyonlarının beta sürecine girildi.

Beta süreci, tüm işletim sistemleri için belirli kullanıcı grupları tarafından deneyimlenebilme, hata ya da eksikliklerin tespiti, hazırlıklar ve nihai versiyonunun aşama aşama geliştirilmesine işaret eden yaklaşık 3 ayı kapsayacak.

Apple, kararlı sürüm olarak da atfedilebilen nihai işletim sistemi versiyonlarının ‘sonbahar aylarında’ kullanıcılara sunulacağını duyurdu. Şirketin önceki yıllardaki beta politikası hatırlandığında iOS 14 ve diğer işletim sistemlerinin Eylül-Ekim aylarında tüm kullanıcılar için hazır hale getirilerek yayınlanması bekleniyor. Peki Türkiye’deki akıllı telefonların yaklaşık yüzde 20’lik kesimini oluşturan iPhone’lar için birkaç ay sonra yayınlanacak işletim sistemi iOS 14, hangi güvenlik özelliklerine sahip olacak? Bu doğrultuda ne gibi yenilikler sunulacak?

4 temel ilke

Apple’da güvenlik ve gizlilik dört temel ilke etrafında şekilleniyor: Veri minimizasyonu, cihaz zekâsı, güvenlik ve şeffaflık. İlkelerin tamamının iOS 14’te yer aldığını kaydediliyor.

Uygulamaların gizlilik politikaları ile ilgili şeffaflık artırılıyor

iPhone kullanıcılarına özel uygulama mağazası App Store’da iOS 14 ile birlikte gizlilik daha fazla önem kazanıyor. Artık tüm uygulamaların gizlilik politikaları şeffaf hale getiriliyor.

Uygulamalara dair bilgilerin yer aldığı App Store ürün sayfalarında gizlilikle ilgili özet bilgiler sade ve anlaşılır ifadelerle birlikte görülebilecek. Böylelikle bir uygulamayı indirmeden önce hangi verilerin toplandığını ya da ne gibi kişisel bilgilere erişim talep edildiğini bilerek akıllı telefonunuza yükleme kararı verebileceksiniz.

Apple, uygulamaların talep ettiği izin türlerini özbildirim ile ifade etmeleri gerektiğini kaydediyor. Bu işlem, kullanıcının uygulamayı kullanmak için kendisine ait ne tür veriler sunması gerektiğini bilmesini sağlayarak şeffaflığı artıracak ve toplanan verilerin uygulama dışında nasıl izlenebileceğini de açıklamaya yardımcı olacak.

Mikrofon ve kamera bildirimleri

iPhone’larda ekranın sağ üstünde internet bağlantısı, saat ve pil düzeyinin sıralandığı durum çubuğunda iOS 14 ile birlikte kamera ve mikrofon kayıt göstergesi de yer alacak. Bu gösterge, turuncu renkli basit bir ikon şeklinde olacak. Böylelikle kameranız bir uygulama tarafından kullanılırken ya da bir mikrofon etkinken iPhone ekranınızın üst çubuğunda beliren kayıt göstergesi sizi bilgilendirecek.

Uygulama takip izni

Artık tüm uygulamaların takip işlemlerinden önce kullanıcılardan izin almaları zorunlu tutulacak. Bu da muhtemelen bir dalga etkisi yaratıp kullanıcıların takip edilmeyi reddetmesini beraberinde getirecek. Dolayısıyla kullanıcının konum bilgisi korunurken toplanan veri miktarı da azalacak.

Yaklaşık konum

iOS 14’te kullanıcılar, uygulamalarla tam konum yerine yaklaşık konumlarını paylaşabilecek. Bu sayede uygulamalar, tam olarak nerede olduğunuzu bilmeyecek ve sadece yaklaşık olarak nerede bulunduğunuzla ilgili bilgi alabilecek.

Hava durumu, haberler ve restoran önerileri gibi konularda içerik sunan uygulamaların tam konum verilerine ihtiyacı yok, o yüzden de bu gibi uygulamalarla yaklaşık konum verileri paylaşma fikri oldukça makul görünüyor.

Şifre ihlalleri

Apple’ın yeni yazılım güncellemeleri, iCloud Keychain’de depolanan bir parolanın veri ihlali durumu ile karşılaşmasını size bildirecek.

Safari

Gizlilik özellikleri her zaman olduğu gibi Safari’de yerleşik olarak bulunmaya devam ediyor ve yeni Gizlilik Raporu, Safari’nin internetteki tarama etkinliğini nasıl koruduğuna dair daha fazla şeffaflık sağlıyor. Kullanıcılar bir Safari uzantısının ne zaman ve hangi web siteleriyle çalışacağını seçebiliyorlar. Veri ihlaline karşı parola takibi gibi araçlar sayesinde parola bilgileriniz Apple da dahil olmak üzere kimseye asla açıklanmıyor.

Apple CEO’su:
“Sizin hakkınızda öğrenebilecekleri her şeyi öğrenip bundan para kazanmaya çalışıyorlar.”

Hem kârlarının büyük kısmını hedefli reklamcılıktan yapan reklam endüstrisi, hem de Facebook ve Google gibi veri esaslı teknoloji şirketleri Apple’ın hedefi olmuş durumda. Apple CEO’su Tim Cook’un Silikon Vadisi’ndeki rakipleri hakkında, “Sizin hakkınızda öğrenebilecekleri her şeyi öğrenip bundan para kazanmaya çalışıyorlar…” sözleri de bunun açık bir kanıtı.

NOT: Görseller Apple.com’dan alınmıştır.

Okumaya Devam Et