Bizi takip edin

Haberler

Honda Siber Saldırı Nedeniyle Üretim Hattının Bir Kısmını Askıya Aldı [Güncellendi]

Fidye yazılımı saldırısına maruz kaldığı tahmin edilen Japon otomotiv şirketi Honda’nın üretim hattının bir bölümünün durdurulduğu kaydedildi. İşte detaylar…

tarihinde yayımlandı

Güvenlik araştırmacıları, Japon otomotiv şirketi Honda’nın siber suçlular tarafından hedef alınmış olabileceğini düşünüyor. Zira hafta başında ulaşılan bilgiler, şirketin fidye yazılım saldırısına uğramış olabileceğine işaret etti.

Honda, hafta başında yaptığı kamuoyu bilgilendirmesinde, “bilgisayar ağındaki sorun” nedeniyle üretiminin bir kısmına geçici süreyle ara verildiğini duyurdu. Şirketin açıklamasında, “mevcut durumun değerlendirildiği” ifadesi de yer aldı.

İlk açıklamada, bilgisayar ağındaki sorunun ilk kez geçtiğimiz Pazar günü tespit edildiği kaydedilirken Honda, 9 Haziran Salı günü ise “siber saldırıya maruz kalındığını” doğruladı. Şirket ayrıca ABD’nin Ohio eyaletindeki fabrikada üretimin durduğunu, diğer birçok tesiste ise sürdüğünü belirtti.

Bazı güvenlik araştırmacıları, Honda’nın fidye yazılım saldırısına uğradığını düşünüyor. Analistlerin elde ettiği bilgiler, şirkete ait iç ağın kilitlenmesi esasıyla geliştirilen kötü amaçlı yazılım ile belli dosyalara erişimin engellendiğine işaret ediyor. Ek olarak siber suçluların kullandığı kodun, 2017’de kullanılan NotPetya ve WannaCry fidye yazılımlarının aksine bilgisayar ağları arasında yayılmadığı bilgisi aktarılıyor.

Honda’nın bilgisayar ağını vuran fide yazılımın, ‘Snake‘ (Yılan) adı verilen kötü amaçlı yazılım ailesine ait olduğu tahmin ediliyor. Aynı yazılım, bu yıl içinde medikal sektöründe öne çıkan kuruluşlardan Fresenius’a karşı da kullanılmıştı.

Devletler ve büyük şirketler, siber suçluların en hassas dosyaları hedef alan “büyük oyun avcılığı” saldırılarına karşı durmakta zorlanıyor. Bunun en büyük sebebi, FBI gibi federal kurumların bile saldırıları düzenleyen siber suçlulara karşı hamle yapmakta zorlanması. Birçok saldırının arkasında yer alan siber korsanlar farkı ülkelerde konumlandığı için tespit edilmelerine rağmen ya sınır dışı edilmiyor ya da tutuklanmıyorlar. Bu durumun en çok yaşandığı ülkelerin başında ise Rusya geliyor.

Güncelleme:

Honda, siber saldırıdan birkaç gün sonra ABD, Brezilya, Hindistan ve Türkiye’deki fabrikalarında üretime yeniden başladı.

Okumaya Devam Et