Haberler
Hindistan, Çin’e Ait 118 Mobil Uygulamaya Yasak Getirdi
Asya ülkesi Hindistan, 2 Eylül Çarşamba günü aldığı karar ile Çin merkezli 118 uygulamaya daha yasak getirdi. Mobil uygulamalara yansıyan gerilimin nedeni, Pekin ile yaşanan sınır gerginliği…
Hindistan hükümeti, aralarında popüler video oyun PUBG ile Çinli geliştirici Tencent’a ait hizmetleri içeren çok sayıda uygulamayı “Hindistan’ın bağımsızlığına, bütünlüğüne, savunmasına, güvenliğine ve toplum düzenine zararlı olduğu” gerekçesi ile yasakladı.
1962 senesinde sınır gerilimi nedeniyle savaşan Hindistan ile Çin, Himalaya Dağları’ndaki sınır üzerinde gündeme gelen hak iddiası nedeniyle son haftalarda gerginlik yaşıyor.
Haziran ayında 20 Hindistan askeri Ladakh bölgesinde çıkan çatışmada hayatını kaybederken, geçtiğimiz hafta sonunda yaşanan iki çatışmadan birinde Hindistan özel kuvvetlerine ait bir asker öldü. Çin askeri güçlerinin de 4.200 rakımda gerçekleşen çatışmada zayiat verdiği belirtilirken Pekin bu konuda bilgi vermedi.
Hindistan, en son karar öncesinde Çin üretimi 59 uygulamayı yasaklamıştı. Bu uygulamalar arasında video paylaşım platformu TikTok da yer alıyordu. Haziran’da gelen ilk yasağın ardından, Temmuz ayında Çin üretimi 47 uygulama daha yasaklandı. Yasaklanan yapımlardan biri olan PUBG’nin Hindistan’da milyonlarca kişi tarafından oynandığı biliniyor. Oyun şirketi hükümetin kararı hakkında bilgileri bulunduğunu belirtirken bir yorumda bulunmadı.
Çin’in selfie uygulamalarına yasak
Hindistan tarafından kullanımı yasaklanan uygulamalar arasında oyunların yanı sıra ödeme hizmetleri, çöpçatanlık sayfaları, hatta selfie fotoğraflarını düzenlemek için kullanılan yazılımlar mevcut. Hindistan Bilişim Teknolojileri (IT) bakanlığı, söz konusu uygulamaların kullanıcı bilgisi çalarak yurt dışına aktardığı suçlamasında bulunuyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “veri tarama ve profil çıkarma unsurlarının Hindistan’ın ulusal güvenliği ve savunmasına zarar verdiği, ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğüne el uzattığı, her birinin acil önlem gerektiren büyük bir endişe kaynağına neden olduğu” ifade edildi.
Hindistan, komşusu ile yaşadığı gerilimde ekonomik kartları giderek daha fazla kullanmaya başladı.
Çok sayıda uygulamanın yasaklanmasının yanı sıra, Hindistan 5G altyapısında yer alacak Çinli şirketlerin sözleşmelerini feshederken, ülke mallarının liman ve gümrüklerinden geçişini de bloke etti.
Hindistan, Çin’in askerlerini Mayıs öncesinde bulundukları konumlara geri çekmemesi halinde ilişkilerin kalıcı olarak zarar görebileceği uyarısını yaptı. Sınırda yaşanan gerginlik, 1962’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.
Ladakh bölgesindeki kaynaklara göre, her iki ülke sınır bölgesine on binlerce asker gönderirken Hindistan hafta sonunda yeni birlikler sevk etti. Çarşamba günü iki ülkenin askeri yetkilileri sınırda yapılan acil durum görüşmelerinde üçüncü günü geride bıraktı, ancak gerilimin azalması adına bir adım atılamadı.
Hindistan, hafta sonunda Çin’i daha fazla toprak ele geçirmeye niyetli olmakla suçlarken, özel kuvvetleri ile stratejik vadiye hâkim olan çok sayıda tepeyi ele geçirdi. Çin ise Çarşamba günü tepkiyle karşılık vererek, “Hindistan’ın ikili anlaşmaları ihlal etmeye devam ettiğini” belirtti.
Pekin’den yapılan açıklamada, Hindistan’ın statükoyu tek taraflı ve güç kullanarak değiştirmeye çalıştığı, sınır bölgesinde barış ve düzenin altını oyduğu ve gerilimi tetiklediği belirtildi. Çin, “sorumsuzluğun tamamen Hindistan’a ait olduğunu” ifade etti.