Güvenlik Önerileri
Güvenli Uzaktan Eğitim için Bilinmesi Gerekenler
Coronavirus (Koronavirüs) ile birlikte alınan önlemler kapsamında 16-20 Mart tarihleri arasında ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitime ara verilmiş, 23 Mart’tan itibaren de bir süre ‘uzaktan eğitim’ metodunun uygulanacağı duyurulmuştu.
Söz konusu eğitimler için TRT bünyesinde yeni kanal açıldı ve günün belirli saatlerinde eğitime yönelik videolu içerikler yayınlanmaya başlandı. Ayrıca benzer şekilde internette Eğitim Bilişim Ağı sitesi ‘eba.gov.tr’ üzerinden videolu içeriklerle eğitim sağlanıyor. Belirlenen program dahilinde ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 3 ayrı kategoride ders izlenebiliyor.
Sisteme istenen her saatte girilemiyor. Öğrenciler bulunduğu sınıfa (ilkokul 2. sınıf gibi) göre belirlenmiş saatlerde sisteme kullanıcı adı ve şifresi ile girebiliyor.
Eğitimlerle ilgili ders programı detaylarını buraya tıklayarak görebilirsiniz.
TV’nin yanı sıra internet bağlantısı ile mobil cihaz ya da bilgisayardan ders izleyip dinlemenin ilginç bir deneyim olacağına şüphe yok. Diğer yandan eğitici deneyim, internet tabanlı olduğu için bazı güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. İşte bu nedenle ebeveynler ve öğrencilerin güvenliğe dair çeşitli konulara dikkat etmesi önem taşıyor.
Güvenli bağlantılar
İlk konu güvenli bağlantılar… Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesi olan eba.gov.tr dışında bir sitenin tıklanmaması gerekiyor. Söz konusu siteye giriş linki içerdiğini öne süren sahte SMS mesajlarına, sosyal medya paylaşımlarına ve e-postalara itibar edilmemesi lazım.
İnternette karşınıza çıkan bağlantıların güvenilirliğinden emin olun. Hemen tıklamayın. Özellikle ‘exe’ uzantılı mesajlar risk faktörüdür.
Özetle sahte site ve yönlendirmelere dikkat edelim.
Performans ve veri yedekleme
Performansla ilgili bir öneri olarak uzaktan eğitim sırasında tablet, telefon ve bilgisayarınızda yavaşlamaya neden olabilecek oyun ve diğer internet sayfalarını kapatabilirsiniz.
Ayrıca çöp kutusunu boşaltabilirsiniz, fazla belgeleri eğer gereksizse silebilir, gerekliyse harici bir hard disc’e kopyalayabilirsiniz.
Ek olarak ders notları ve ödevlerinizin zarar görme ihtimaline karşı belirli aralıklarla bilgisayar ve mobil cihazlardaki verilerin yedeklenmesi önerilir. Yedekleme, olası bozulmalara karşı da iyi bir stratejidir, verilerinizi çalışır durumdaki cihaza aktarıp kullanabilirsiniz.
Kullanıcı adı ve şifre güvenliği
Kullanıcı adı ve parola taleplerine karşı temkinli olun. Bu talepler çeşitli şekillerde olabilir. Örneğin tıkladığınız sahte bir linkten sonra karşınıza çeşitli bilgiler girmenizi isteyen bir form çıkabilir. Parola hırsızlığı ile ilgili daha fazla detay için buraya tıklayabilirsiniz.
Güncellemeler
Cihazlarınızdaki işletim sistemi ve diğer tüm programların (ya da uygulamaların) güncel olduğundan emin olun. Güncel olmayan herhangi bir yazılım, veri kayıplarının yanı sıra maddi zarara neden olabilecek güvenlik açıkları barındırabilir.
Antivirüs yazılımları
Antivirüs yazılımı kullanılması önerilir… Bazı ücretli ve güvenilir antivirüs yazılımları 1 ay gibi sürelerle tüm fonksiyonlarını ücretsiz sunar. Eğitim için evde çokça zaman geçireceğiniz bu dönemde iyi bir alternatif olabilir. Sonrasında güvenlik yazılımı ile ilgili olarak ücretli şekilde devam edip etmeme kararı verebilirsiniz. Eğer antivirüs yazılımı yüklü bilgisayar ve mobil cihazlara sahipseniz güncel olduğundan emin olun.
Bilgi paylaşımı
Görmezden gelinemez şekilde gelişimini sürdüren internet, eğitim açısından tarifsiz bir platform. Çok küçük yaşlardaki öğrencilerden itibaren tablet ve bilgisayarlardaki eğitim içeriklerine aşina bir nesil söz konusu. Muhtemelen çoğu öğrenci, zorunlu uzaktan eğitim sürecinde çok zorlanmayacaklar. Ancak bilmedikleri esas konu güvenlik olabilir. Bu dönemi internete dair güvenli kullanım odağında değerlendirmek ebeveynlerin elinde. Uzaktan yani evden çalışma şeklinin yoğun olduğu bu zorlu zamanlarda ebeveynler, çocuk ve gençlere dijital dünyayla ilgili daha fazla temasta bulunup onlara ‘güvenli kullanım’ ipuçlarını aşılayabilirler.
Bir uyarı!
Bir uyarı da mobil operatörlerin sunduğu öğrencilere yönelik ücretsiz internet erişimi. 3-8 GB arası internetin ücretsiz verildiği biliniyor, ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta hediye internetin sadece uzaktan eğitim için yani eba.gov.tr kullanımında geçerli olması. Yani sosyal medya, mesajlaşma ve video izleme gibi alanlarda geçerli bir hediye değil.
Bilgi Güvende’nin hazırladığı güncel bilgileri takip etmeye devam ediniz.
Sağlıklı günler dileriz.