Bankacılık
Güvenli Online Yılbaşı Alışverişi için 10 Tavsiye
Siber korsanların tuzakları ile birlikte risk faktörünün arttığı yılın son döneminde güvenli online yılbaşı alışverişi için nelere dikkat etmek gerekir?
2021’in tamamlanmasına sayılı gün kala Türkiye’yi yılbaşı heyecanı sardı. 2022’ye girerken sevdiklerinin yüzünü güldürmek isteyen milyonlarca kişi ‘yılbaşı hediyesi’ için araştırmalara başlarken birçok markanın seri sonu fiyatları, yıl sonu indirimleri gibi kampanyaları da dikkat çekiyor. Kampanyalar ve uygun fiyatlı hediye arayışı, online alışverişe ilgiyi artırırken bu durumu fırsata çevirmek isteyen siber korsanlar da boş durmuyor. Kredi kartı ve hesap bilgilerini ele geçirmeye çalışıp sahte sitelerle internet kullanıcılarını finansal zarara uğratıyorlar.
Peki siber korsanların çeşitli tuzakları ile birlikte risk faktörünün arttığı yılın bu son döneminde güvenli online yılbaşı alışverişi için nelere dikkat etmek gerekiyor?
1- Yılbaşı temalı içeriklere temkinli yaklaşın
‘Yılbaşı temalı içerikleri’ dikkatle ele alın. Gelen e-postaların adresini ve doğruluğunu kontrol edin. Kötü niyetli kişilerin göndereceği linklere tıkladığınız anda tüm kişisel bilgileriniz dolandırıcıların eline geçebilir. İyi niyetli gibi gözüken tebrik kartlarının arkasında da kötü planların olabileceğinden şüphe edin. Düşünmeden tıklayacağınız linkler sizi virüs bulaştıran sitelerin avı haline getirebilir.
2- Abartılı teklif ve indirimlere inanmayın
Abartılı kampanya, indirim ve hediye tekliflerine itibar etmeyin, güvensiz ağlar üzerinden sahte satın alımlara yönlendirebilecek linklerden uzak durun. Eğer gördüğünüz bir kampanya gerçek olamayacak kadar cazipse, büyük olasılıkla sahtedir. Kampanyanın gerçek olduğunu düşünüyorsanız yeni bir tarayıcı açarak web sitesinin adresini doğrudan bu adres çubuğuna yazın.
3- Tanıdığınız platformlardan alışveriş yapın
Bildiğiniz ve güvendiğiniz sitelerden/uygulamalardan alışveriş yapın. Daha önce denediğiniz ve memnun kaldığınız ya da kendini kanıtlamış online alışveriş sitelerini tercih edin. Eğer ilk kez bir siteden alışveriş yapacaksanız internette araştırın, güvenilir olduğundan emin değilseniz farklı bir alternatife yönelin.
Go Güvenli Öde ve 3D Secure gibi kimlik doğrulama altyapısı sunan web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih edin.
Bu altyapılar temelde, alışverişlerdeki ödeme safhasında kredi kartı bilgilerinin girilmesinin ardından telefon numaranıza güvenlik amaçlı bir kod gönderilmesini esas alır. Sistem, telefona gönderilen kodun alışveriş yapılan platformda girilmesi ile süreci doğrulama işlevi sunar.
Go Güvenli Öde hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Ek olarak alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası kullandığından emin olun. Güvenli ve şifrelenmiş bir web sitesi adresi HTTP ile değil, HTTPS ile başlar ve adres çubuğunda kilit simgesi görünür.
4- Aşırı bilgi talebine dikkat!
Verdiğiniz bilgilere dikkat edin. Alışveriş yaptığınız site siparişiniz için gerekli bilgiler dışında çok fazla soru soruyorsa cevaplamayın ve alışverişinizi sonlandırın. Bazı kötü amaçlı yazılımlar, çevrimiçi formlara satır ekleyerek siber suçluların özel bilgilerinizi çalmasına neden olabilir.
5- Mobil güvenlik çok önemli
Mobil alışverişi tercih ediyorsanız akıllı telefonunuzu kilitleyecek bir PIN’inizin olduğuna, farklı hesaplarda birbirinden değişik, uzun ve rakam/harf kombinasyonlarıyla oluşturulmuş güçlü şifreler kullandığınıza emin olun. Klasik şifreler dışında biyometrik doğrulama yöntemlerinden faydalanmak da güvenliği artırır.
6- Kendi WiFi ağınız üzerinden alışveriş yapın
Ücretsiz ve halka açık Wi-Fi erişim noktalarından uzak durun. Siber saldırganlar tarafından kontrol edilen ücretsiz bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda cihazınızdaki kritik bilgileri farkında olmadan dolandırıcılara kaptırabilirsiniz. Eğer evinizin internetine bağlı değilseniz ve online bir işlem yapmanız gerekiyorsa, mobil veri (hücresel) ağınızı kullanın.
7- Verileri yedekleyin
Verilerinizi yedekleyin. Bilgisayarınızın virüs saldırısı sonucunda çökmesi gibi tehlike durumlarında veri kaybını önlemek için, bilgilerinizi düzenli bir şekilde yedeklemeyi unutmayın.
8- Harcamalarınızı kontrol edin
Hesap özetlerini ve kredi kartı ekstrelerini kontrol edin. Online alışveriş yaptıktan sonra hesap özetinde ya da kredi kartı ekstresinde şüpheli bir harcama görürseniz hemen bankanızla iletişime geçin.
9- Güncellemeleri ihmal etmeyin
İşletim sisteminizin, kullandığınız yazılımların/uygulamaların ve antivirüs yazılımınızın güncel olduğundan emin olun. Güncellemeler sizi dolandırıcılığa ve zararlı yazılımlara karşı koruyacaktır. Bilgisayarınızı ve mobil cihazlarınızı fırsat buldukça olası virüs bulaşmalarına karşı güvenlik yazılımı ile tarayın.
10- Güvenlik yazılımı kullanın
Hem mobil cihazınız hem bilgisayarınız için bilinen, lisanslı ve kapsamlı bir güvenlik çözümü kullanın.