Bankacılık
Güvenli kart kullanımı için faydalı bilgiler

Kredi kartları son yıllarda hem günlük hem de iş hayatımızın paylaşılmaz bir parçası haline geldi. Kredi kartları artık o kadar çok yaygınlaştı ki birçok kişi artık cebinde çok az nakit bulundururken alışverişlerinde kredi kartı kullanmayı tercih ediyor. Artık restoranlardan taksilere kadar her yerde kredi kartı kullanabiliyoruz. Kredi kartları ve banka kartlarının temassız özellikleri kullanımı bir adım öteye taşıyor. Ayrıca internet üzerinden yapılan alışverişlerde de kart kullanımı hem müşterinin hem de satıcının güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmesini sağlıyor.
Ancak kredi kartı ve banka kartı kullanırken güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken bir takım önemli noktalar bulunuyor. Bu önemli noktaları sizler için derledik:
- Kredi kartınızı ya da banka kartınızı verdiğinizde kartınızın üzerindeki bilgilerin alınmadığından ya da fotoğrafının çekilmediğinden emin olun. Kartınızı alıp başka bir yerde POS makinesinden geçirileceği söylendiğinde siz de gidin. Böylelikle kopyalama amaçlı başka bir cihazdan geçirilmediğinden emin olursunuz.
- Aceleniz olduğu durumlarda alışveriş yaptıktan sonra kartınızı unutabilirsiniz. Bu yüzden alışveriş yaptıktan sonra her zaman kontrol edin.
- İnternetten alışveriş yaptığınız durumlar hariç kart bilgilerinizi e-posta ya da anlık mesajlaşma gibi yöntemlerle kimseye göndermeyin.
- Kartınızı kaybederseniz ya da çaldırırsanız hemen kullanıma kapattırın. Özellikle nüfus cüzdanınız veya ehliyetiniz de kartınızla birlikte çalındıysa ya da kaybolduysa çok daha dikkatli olun.
- Kart şifrenizi belirlerken doğum tarihiniz, ardışık sayılar, tuttuğunuz takımın kuruluş yılı gibi kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmayın. Kart şifrenizi bir kağıda yazarak yanınızda taşımayın. Kartınızın son 4 hanesini şifre olarak belirlemeyin. Farklı kartlarınız için farklı şifreler belirlemeye çalışın. Hiçbir banka ya da finans kuruluşu telefonda, SMS’le ya da e-posta yoluyla sizden şifrenizi istemez. Bu yüzden şifrenizi kimseyle paylaşmayın.
- ATM’lerde işlem yaparken dikkatli olun. Etrafınızda sizi izleyen şüpheli kişilere karşı tetikte olun, kullandığınız makinede her zamankinden farklı sıradışı bir şey sezerseniz işlem yapmayı hemen bırakın ve bankanızı arayın. Kartınız sıkışırsa ATM’nin başından ayrılmayın ve hemen bankanızı arayın.
- Akıllı telefonunuza bankacılık uygulaması yüklediğinizde Apple veya Google’ın resmi uygulama mağazalarından yüklediğinizden emin olun.
- Online alışveriş yaparken alışveriş yaptığınız sitenin güvenilir bir yer olduğundan emin olmak için araştırma yapın. En ufak şüphede kesinlikle kart bilgilerinizi girmeyin. Alışveriş yaptığınız sitenin SSL protokolünü (bu siteler HTTPS ile başlar) kullandığından emin olun. Size ait olmayan cihazları kullanarak (örneğin havaalanlarında ya da otellerde herkese açık bilgisayarlar) online alışveriş yapmayın.
- Kullandığınız cihazda (ister bilgisayar olsun ister tablet ya da akıllı telefon) her zaman güncel bir güvenlik yazılımı olduğundan emin olun.
Yukarıda saydığımız noktalara dikkat ederek kredi kartınızı ve banka kartınızı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bankacılık
Emirates NBD, çek dolandırıcılığını önlemek için Blockchain teknolojisini kullanacak
Blockchain teknolojisi konusunda oldukça aktif olan Dubai’de bulunan Emirates NBD bankası, çek dolandırıcılıklarının önüne geçmek için Blockchain teknolojisini kullanacak.

Dubai’nin en önemli ve en büyük bankalarından biri olan Emirates NBD, Cheque Chain adlı Blockchain teknolojisine dayalı projesini duyurdu. Projenin amacı çekle ilgili dolandırıcılıkları tamamen ortadan kaldırmak.
Dubai, uzun süredir Blockchain teknolojisine dayalı farklı alanlarda birçok proje üzerinde çalışıyor. Hatta bu projelerden bazılarını geçtiğimiz aylarda duyurmuştu. Şimdi ise Emirates NBD, çek dolandırıcılıklarını önlemek, hatta tamamen ortadan kaldırmak için Blockchain teknolojisini kullanmayı amaçlıyor.
Projede, QR kodu kullanılarak her bir çek Blockchain platformuna kaydedilecek. Böylece banka çeklerin orijinal olup olmadığını doğrulayabilecek. Daha da ötesi banka, gerçekleştirilen işlemler üzerinde daha fazla kontrol elde edecek.
Bankadan yapılan açıklamaya göre şu ana kadar bir milyonun üzerinde çek yaprağı Blockchain teknolojisi kullanılarak kaydedilmiş. Aynı zamanda banka gelecekte Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan diğer bankaların ve finansal kuruluşların kullanabileceği, hizmet ve ürünlerini geliştirebilecekleri bir platform da oluşturabilir.
Dubai, Blockchain teknolojisi açısından oldukça aktif. Bu teknoloji üzerine çalışan çeşitli firmalar bulunuyor. Ayrıca kripto paraların işlem gördüğü çeşitli borsalar da var
Bankacılık
Bankacılıkta daha fazla güvenlik için öne çıkan teknolojik eğilimler
Yeni teknolojileri ve dünyadaki diğer eğilimleri çok yakından takip eden bankacılık sektöründe yapay zeka, Blockchain ve API kullanımı önem kazanıyor.

Bankacılık ve finans sektörü, teknolojiyi en hızlı benimseyen sektörler arasında yer alıyor. Bankalar teknolojiyi kullanarak müşterilerine çok daha iyi, kolay ve hızlı hizmet verebilirken aynı zamanda iç süreçlerini daha verimli bir hale getirebiliyor ve giderlerini düşürebiliyorlar.
Türkiye’deki bankacılık ve finans sektörüne baktığımızda birçok açıdan dünyadaki birçok ülkeden teknolojik açıdan daha gelişmiş olduğunu ve teknolojinin getirdiği avantajlarını diğer ülkelerdeki bankalara ve finans kuruluşlarına göre daha erken kullandıklarını görüyoruz. PIN kullanımı, temassız kartlar, mobil bankacılık ve diğer yenilikçi hizmetler bunun en güzel örnekleri arasında yer alıyor.
Hem dünyada hem de Türkiye’de önem kazanan yeni eğilimler
Yeni teknolojileri ve dünyadaki diğer eğilimleri çok yakından takip eden bankacılık sektöründe öne çıkan çeşitli eğilimler bulunuyor. Bu eğilimlerden ilki API kullanımı. Bankalar yıllardır API’leri etkin bir şekilde kullanıyor. Mobil uygulamalar, BT sistemleri ve diğer sistemler arasında aracılık yapan API’ler bankalar açısından yeni hizmetlerin verilebilmesi için kritik rol oynuyor. Yapılan araştırmalara göre bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bankaların kullanıma sunacağı API sayısının (özellikle ödeme sistemleri ve hesap bilgileri) hızla artması bekleniyor.
Mobil uygulamaların kullanımı artıyor
Bankacılık ve finans sektörü açısından bir diğer önemli eğilim ise kullanıcı sayısı hızla artan mobil bankacılık. Mobil uygulamalarla yapılabilen işlemler artık web tarayıcılar üzerinden yapılabilen işlemlerle neredeyse aynı seviyede. Akıllı telefonlar kullanıcıların her zaman ellerinin altında olduğu için işlem yapmak için mobil uygulamaları tercih etmeye başladılar. Özellikle Türkiye’de mobil uygulama kullanımı dünya oranlarıyla karşılaştırıldığında çok daha yüksek. Biyometrik güvenlik önlemleri, konum servisleri ve diğer hizmetler mobil bankacılık teknolojilerini ve uygulamalarını daha da ileriye götürecek.
Günümüzün en çok konuşulan konularından biri yapay zeka. Yapay zeka bankacılık sektöründe müşteri hizmetlerinden dolandırıcılık olaylarının tespitine kadar birçok alanda kullanım alanı bulacak. Özellikle çağrı merkezlerinde müşterilerin daha iyi hizmet alabilmeleri ve bilgiye daha kolay ulaşabilmelerinde yapay zeka önümüzdeki yıllarda büyük rol oynayacak gibi gözüküyor.
Blockchain teknolojisi
Bankacılık sektörünün yakından takip ettiği belki de en önemli eğilimlerden bir Blockchain teknolojisi. Blockchain denince herkesin aklına Bitcoin gelse de Blockchain bankacılık ve finans sektörü dahil birçok alanda çok büyük önem taşıyor. Şu an için dünyada bankacılık sektöründe Blockchain kullanımında iki önemli yaklaşım hakim bulunuyor. Birincisi Blockchain teknolojisinin para transferleri ve ödeme sistemlerinde kullanılması. İkincisi ise operasyonel işlemler ve kimlik tanımlama gibi işlemlerde kullanılması. Elbette Blockchain bunlarla sınırlı değil. Daha farklı kullanım alanları da ortaya çıkacak.
Siber güvenlik teknolojileri
Son dönemde bankalar ve finans kuruluşlarına karşı gerçekleştirilen saldırılar önemli ölçüde arttı. SWIFT sistemine yapılan saldırılar, bankaların ve finans kuruluşlarının hizmetlerini kesintiye uğratan DDoS saldırıları, veri sızdırma girişimleri siber güvenlik alanında bankaları ve finans kuruluşlarını en son teknolojileri kullanarak tedbir almaya yöneltiyor.
Bankacılık
Siber saldırganların hedefinde SWIFT sistemi var
Bankacılık sisteminin büyük oranda dijitalleşmesi, büyük miktarların söz konusu olması siber bankacılık sisteminin sürekli siber saldırganların hedefinde olmasına neden oluyor.

Hem Türkiye’deki hem de dünyadaki bankalar, yüksek güvenlik önlemleriyle kendilerini ve müşterilerini güvende tutmayı amaçlıyor. Ancak güvenlik düzeyleri ne kadar yüksek olursa olsun bu saldırganları durdurmuyor. Bankacılık sisteminin büyük oranda dijitalleşmesi, büyük miktarların söz konusu olması siber bankacılık sisteminin sürekli siber saldırganların hedefinde olmasına neden oluyor. Siber saldırganlar bankacılık sektörüne saldırmak için sürekli yeni yöntemler geliştiriyor. ESET, geçtiğimiz aylarda meydana gelen ve bankacılık sistemini hedef alan bazı önemli saldırılara dikkat çekiyor.
Saldırganlar SWIFT sistemini hedef aldı
Rus Merkez Bankası, geçen yıl bir Rus bankasının SWIFT adı verilen uluslararası ödeme sistemine yapılan saldırı sonucunda bilgisayar korsanlarının 6 milyon Amerikan doları çaldığını duyurdu. Kimliği belirlenemeyen bilgisayar korsanlarının, fonları kendi hesaplarına aktarmak için SWIFT’i kullanmadan önce bir çalışanın iş bilgisayarını ele geçirdikleri düşünülüyor.
Hindistan’daki haber kanalları ise, bilgisayar korsanlarının ülkedeki Şehir Birliği Bankası’nın (City Union Bank) sistemlerini ihlal ettiğini ve paranın yönlendirilmesi için SWIFT kullanarak yaklaşık 2 milyon doları çalmaya çalıştığı haberlerini verdi. Hasarın kapsamı bu noktada tamamen net değil, ancak yasa dışı olarak yurt dışına gönderilmeye çalışılan üç transferden en az ikisinin bazı aşamalarda engellendiği görülüyor.
İki soygun, her gün bankalar arasında trilyonlarca dolarlık transfer gerçekleştirilmesine aracılık eden SWIFT’i kullanan bir dizi hırsızlığın en sonuncusu. Ayrıca, son birkaç yıldır Rusya ve Hindistan’daki siber soygun listesine eklemeler de var. Aralık 2017’de, korsanların sahte SWIFT işlemleri yoluyla Rus Devlet Bankası Globex’ten 1 milyon dolar hortumlama girişiminde bulunduğu ortaya çıktı. Ancak soygun büyük oranda engellendi ve yalnızca 100 bin doların çalındığına inanılıyor. Bu arada 2016 yılında Rus Merkez Bankası ve ticari bankalardaki hesaplarda toplam 31 milyon dolarlık hırsızlık meydana geldi.
Örnekler artıyor
Bu arada, Union Bank of India’daki bir yetkili, Temmuz 2016’da, güvenlik ihlalinden sonra bankadan kaçırılan 171 milyon dolarlık miktarı geri almak için tam zamanında harekete geçti. Bu saldırının, Şubat 2016’dan itibaren özellikle cılız bir banka siber soygununu anımsattığı söyleniyor ki, bilgisayar korsanlarının bu saldırıda Bangladeş Merkez Bankası’nın New York Federal Bankası’ndaki hesabından 81 milyon dolar çaldıkları öğrenildi.
Bangladeş Bankası’nın bilgisayar sistemlerine zararlı yazılım ile sızan korsanlar, bankanın SWIFT hesap bilgilerine ulaşarak parayı transfer etmeyi başardılar. İlk dört saldırı başarılı oldu, ancak beşincisi başarısız oldu – hem de yanlış yazılmış bir sözcük kadar sıradan bir şey nedeniyle. Saldırı sonrasında SWIFT, siber saldırıları engellemeye yönelik tedbirleri açıkladı ve defalarca tüm dünyadaki bankaları güvenliği artırmaya çağırdı.
-
Bankacılık6 ay önce
Kişisel verileri kaydeden şirketlere “sicil ücreti” cezası
-
Makale6 ay önce
Siber saldırılar şirket kapattırıyor
-
Teknoloji6 ay önce
Siber güvenlikte insan ve makine işbirliği
-
Makale6 ay önce
İnsan beyni hack’lenebilir mi?
-
Bankacılık3 ay önce
Sosyal medya kampanyaları tehlike saçıyor
-
Gizlilik3 ay önce
Akıllı cihazlarımız bizi gözetleyebilir mi?
-
Haber6 ay önce
Çalıntı Instagram hesapları 10 dolara satılıyor
-
Gizlilik6 ay önce
Şirketlerin sizi evinizde gözetlemesine izin verir misiniz?