Bankacılık
Güvenli Kredi Kartı Kullanım Rehberi
Kredi kartı nedir, ne gibi avantajlar sağlar, güvenliği için nelere dikkat edilmeli?
Bir ödeme aracı olan kredi kartları, tüm kullanıcılarına ödemeleri faizsiz olarak 1 ay süreyle yapma imkânı tanır. İhtiyaçlar ertelenmeden alışveriş yapılırken ödemesi ileri tarihte gerçekleştirilir. Peşin satın alma ve geç ödemenin avantajı yaşanır.
Ödemeler taksitli veya taksitsiz olabilir. Kredi kartlarında ek olarak farklı faiz oranları üzerinden kredi kullanımı da yan fonksiyon şeklinde sunulur.
Kredi kartları genellikle alışverişlerde nakit para gibi harcanabilen ödüller sağlar. Böylelikle kredi kartı ile alışveriş yapılırken eş zamanlı olarak kazanılan ödüllerle aile bütçesine katkı sağlanabilir.
Nakit yerine yalnızca kredi kartı tercihinin bir diğer avantajı da cüzdan, cep veya çantada para taşınmasının beraberinde getirdiği kaybetme ya da çaldırma gibi risklerin önüne geçilmesidir.
Nakit paranın nereye gittiği bilinmez, kredi kartlarında ise mobil uygulama veya web üzerinden erişilebilen kredi kartı hareketleri ya da ilgili aylık hesap özetleri sayesinde harcamalar kolaylıkla takip edilip dengeli tutulabilir. Peki kredi kartınız kaybolduğunda ya da çalındığında ne yapmalısınız?
Kredi kartınız kaybolduğunda ya da çalındığında ne yapmalısınız?
- Hemen bankanızı arayarak durumu bildirin, kartın iptal edilmesini isteyin. Böyle acil durumlarda hızlı ulaşım için banka telefon numaralarını telefonunuza kaydedin.
- Sahte başvuruların önüne geçebilmek için; kredi kartlarınızla beraber nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi belgeleriniz de çalındı ya da kaybolduysa mutlaka durumu polis ve savcılığa bildirip tutanak tutturun.
Kartınız ATM’de alıkonulursa ne yapmalısınız?
- Hemen şubeye ya da bankanıza başvurun.
Orada size yardım etme teklifinde bulunan başka kişilerin yardım tekliflerini kesinlikle kabul etmeyin.
Kart şifre ve bilgileriniz yalnız sizin sorumluluğunuzdadır! İşte dikkat edilmesi gerekenler…
- Şifrenizi doğum tarihiniz, nüfus cüzdan numaranız ya da 1234 gibi kolay tahmin edilebilir ardışık sayılardan seçmeyiniz.
- Kredi/banka kartı şifrenizi kimseyle paylaşmayın.
- Şifrenizin çeşitli kombinasyonlar içerecek şekilde, karmaşık yapıda ve tahmin edilemez özellikte olmasına dikkat edin.
- Şifrenizde doğum tarihiniz, tuttuğunuz takımın kuruluş yılı gibi kötü niyetli kimseler tarafından erişilebilir, tahmin edilebilir rakamlar kullanmayın.
- Kart şifrenizi mobil cihaz ya da bilgisayarınızdaki bir belgeye (MS Word gibi) yazmayın.
- Şifrenizi aklınızda tutamayacağınızı düşünüyorsanız kalemle not edip saklayın,
- Her bir kartınız için farklı şifreler belirleyin,
- Doğrulama kodlarını, bankacılık şifrelerini kimseyle paylaşmayın,
- Bankalar hiçbir şekilde e-posta üzerinden şifre işlemi yapmamaktadır.
- Sizi bankadan aradıklarını iddia eden kişilerle de şifre ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız.
İnternetten alışveriş yaparken bunlara dikkat!
- İnternet alışverişlerinizde güvenli siteleri tercih edin, internet üzerinde alışveriş yaptığınız sitenin güvenliğinin ulusal/uluslararası sertifikalarla sağlanmış olması gerekmektedir,
- Kredi kartınız ulusal/uluslararası kart kuruluşlarının güvenlik sistemine dahil olan bir bankanın kartı olmalıdır.
- Go Güvenli Öde ve 3D Secure gibi kimlik doğrulama altyapısı sunan web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih edin.
- Kredi/banka kartı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın,
- Kart numarası, alışveriş yapılan güvenilir platform haricinde bir yere girilmemeli, paylaşılmamalı,
- Bankalardan gelmiş gibi görünen ve kart bilgilerinizi isteyen e-postalara yanıt vermeyin, herhangi bir bağlantıya tıklamayın, mail ekinde bulunan dosyaları bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza indirmeyin,
- Banka logosu ve adı kullanılsa bile kişisel bilgilerinizi isteyen
e-postalara ve sitelere yanıt vermemeniz gerekir,
- Kartınızı kaybetmeniz ya da çaldırmanız halinde vakit kaybetmeden iptal ettirmek üzere bankanızı arayın,
- Bankanızı ararken telefon numarasını kendiniz tuşlayın, ulaşmak için bir SMS, WhatsApp, Telegram mesajı ya da e-posta bağlantısına tıklamayın,
- Kamusal alanlardaki WiFi ağına bağlanarak internetten alışveriş yapmayın, eğer işlemi hızlıca gerçekleştirmeniz gerekiyorsa mobil internet üzerinden tamamlayın,
- Süresi dolan kartınızı imha edin,
- Yeni kredi kartınız size belirtilen zamanda ulaşmadıysa bankanızı arayıp durumu bildirin,
- Bankalar internet üzerinden şifre işlemi yapmaz, dolayısıyla şifrenizi talep eden formları, e-posta iletilerini, vb. yanıtsız bırakın,
- Güvenilirliğinden emin olmadığınız bağlantılara tıklamayın.
- Güvenilir olmayan sitelerden. exe, .com, .vbs, .jpeg gibi uzantılı dosyaların bilgisayara yüklenmesi riskli olabilir.
- Sanal ortamda artan virüs tehlikelerine karşı, kredi kartınızı kullandığınız bilgisayarınıza antivirüs programı yüklemelisiniz.
İnternette kimlik bilgilerinizi koruyun
- Sosyal medya uygulamalarında kişisel (özel)bilgileriniz paylaşılmamalı, uygulamalardaki güvenlik ayarları doğru tanımlanmalı, hesabınıza ekleyeceğiniz tanımadığınız kişiler konusunda çok dikkatli ve seçici olmalı, şüpheli mesajlarda yer alan linkler virüs taşıma ihtimaline karşı açılmamalıdır.
- Kullandığınız bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonların işletim sistemleri güncel olmalı ve mutlaka etkin bir güvenlik duvarı ile korunmalıdır.
Kimlik bilgilerinizi ‘her yerde’ koruyun
- Bilgi hırsızlarının çöp kutunuzu karıştırma ihtimaline karşı tedbirli olun. Atacağınız hesap ekstreleri, slipler, ATM fişleri, kredi kartı başvuruları veya kopyaları, sigorta formları, kredi teklifleri gibi kişisel bilgi içeren evraklarınızı iyice yırtarak okunmayacak hale getirin.
- Evinizde kişisel bilgilerinizi içeren evraklarınızı ve dokümanlarınızı açıkta, herkesin ulaşabileceği yerlerde bırakmayın.
- Hesap ekstresi dönemlerine dikkat edin. Ekstreleriniz zamanında ulaşmıyorsa bankanızdan takibini yapın. Elinize ulaşmayan bir hesap ekstresi, kimliğinizin çalındığı ve adresinizin değiştirildiği anlamına gelebilir.
Biliyor muydunuz?
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2020 yılı Aralık ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre (2019-Aralık) yaklaşık 10 milyon adetlik artışla 75 milyon 697 bin 214’e ulaştı.
Son sözler…
Güvenilir ‘bilginin’ önemi
Bankacılık kuruluşları, birey ve kurumlara mahremiyetin yanı sıra gizlilik sağlayacak yapıların inşası için yoğun çaba gösteriyor. Bununla birlikte kullanıcıların da güvenli alışverişle ilgili gerekli bilgi donanımına sahip olması ve Bilgi Güvende gibi güvenilir kaynakları takip etmesi büyük önem taşıyor.
Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak yakınınızdaki daha fazla kişinin bilgi sahibi olmasına katkıda bulunabilirsiniz.