Makale
Güvenli Gelecek: Milyarlarca Akıllı Telefonda Ödemeler Yüz Tanıma Teknolojisi ile Yapılabilecek
2025’te biyometrik özelliklerin akıllı telefonların yüzde 95’inde yer alması ve bu teknolojik özellik üzerinden yapılacak ödemelerin de yaklaşık 10 kat artması bekleniyor…
Juniper Research tarafından yapılan araştırmaya göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde milyarlarca akıllı telefon kullanıcısı akıllı telefonları ve diğer mobil cihazları ile ödemeleri yüz tanıma teknolojisi ile yapabilir.
Telefonların ekran kilidinin açılması için bir süredir kullanılan yüz tanıma teknolojisi, yakın gelecekte uygulama veya doğrudan mağazadan cüzdan aracılığıyla ödemelerin yapılmasını sağlayacak.
Araştırmaya göre ileride parmak izi, gözbebeği taraması ve ses tanıması gibi farklı biyometrik teknolojiler de ödemeler için kullanılabilir.
2025 itibarıyla biyometrik özelliklerin akıllı telefonların yüzde 95’inde yer alması ve biyolojik içerikler ile yapılacak ödemelerin yıllık 3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
2020 için bu miktar 404 milyar dolar olarak belirmişti…
İlginizi Çekebilir: Android Güvenliği: Riskler ve Korunma Yolları
E-ticaret ekonomisi yeni kolaylıklar ile tanışacak
Akıllı telefonlar artık kredi kartları yerine kullanılarak birçok kişinin cüzdanlarını evinde bırakmasına izin veriyor. Birkaç yıl içinde Instagram’da yapılan alışverişlerden Google Play mağazasına kadar akıllı telefonların e-ticaret ekosistemine yeni kolaylıklar getirmesi bekleniyor.
Öte yandan sahte uygulamalar, oltalama saldırıları gibi yöntemlerle hesap bilgilerini çalmaya yönelik dolandırıcılık girişimleri ve kullanıcının taklit edilmesini sağlayacak sentetik veriler ile deepfake, ödemelere ilişkin güvenlik konularının ağırlıklı kapsamını oluşturacak. Bu aşamada biyometrikler, güvenlik unsurunun artmasını sağlarken, yüz tanıma teknolojisinin kullanımı da şüphesiz şekilde gelişecek.
Bu kapsamda araştırmacılar, yüz tanıma teknolojilerinin yazılım ve donanım tabanlı olarak ikiye ayrılacağını belirtiyor.
Donanım tabanlı yüz tanıma teknolojisine en iyi örneklerden biri Apple Face ID. Face ID ile kullanıcılar iTunes Store, App Store ve Apple Books’da satın alım yapabiliyor ve Apple Pay üzerinden ödemeler gerçekleştirebiliyor.
İlginizi Çekebilir: Üçüncü Taraf Çerezlere Veda Zamanı
TrueDepth ve gelecek
TrueDepth adı verilen ve Apple tarafından geliştirilen kamera sistemini kullanan Face ID, kullanıcının suratını oluşturmak için 30 bin noktayı (2021 yılı itibarıyla) analiz ediyor ve oluşturduğu kızılötesi görüntüyü kullanıcı tarafından bir önceki sefer girilen yüz ile karşılaştırıyor. Gerçek bir kişiyi 2D fotoğraf veya maskeden rahatlıkla ayırt edebilen Face ID, uzmanlara göre nispeten güvenilir bir tanıma yöntemi sunuyor.
Apple’ın başını çektiği bu tip adımlar halihazırda birçok donanım üreticisi tarafından geliştirilirken, 2025 itibarıyla akıllı telefonlardaki donanım tabanlı sistemlerin yüzde 376 artması ve tüm akıllı telefonların yüzde 17’sine ulaşması bekleniyor.
Araştırmacıların öngörüsü, birçok teknoloji şirketinin yüz tanıma teknolojisinde ilk olarak yazılımları tercih edeceği yönünde. Yazılımların donanım üzerindeki kontrolün azaldığı Android tabanlı cihazlarda daha fazla öne çıkması bekleniyor. Yazılıma dayanan yüz tanıma teknolojisi için teknoloji şirketlerinin doğru yazılım geliştirme kitini (SDK) kullanması ve görüntü kalitesi yüksek bir ön panel kamerası ile bunu bir araya getirmesi lazım. Araştırma kuruluşu Juniper, güvenli ödeme yapmak için akıllı telefonlarını tercih edecek kullanıcıların 2025 itibarıyla yüzde 120 artmasını ve küresel alanda akıllı telefonların yüzde 27’sini temsil eden 1,4 milyar cihazı temsil etmelerini öngörüyor.
Akıllı telefonların yüzde 93’ü biyometrik özelliklere sahip olacak
Analistler donanıma endeksli yüz tanıma teknolojilerinin, dolandırıcıların giderek gelişen aldatma ve taklit yöntemlerinin oluşturacağı güvenlik açığını kapamak için zamanla öne çıkacağını öne sürüyor. Yazılımlar kullanımları kolay oldukları için ilk tercih olacak. Yüz tanıma teknolojisi güvenliğindeki ileri adım ise donanım tabanlı çözümler ile karşımıza çıkacak. Tüketici güvenilirliğini artırmak için kaçınılmaz olan güvenlik unsuru, şirketlerin yüz tanıma teknolojilerini geliştirmelerini de kaçınılmaz kılacak.
Juniper öngörüleri, 2025’te akıllı telefonların yüzde 93’ünün biyometrik özellikler taşıyacağı, ses tanıma teknolojisinin ise 704 milyon kullanıcı için geçerli olacağı yönünde. Ancak aşılması gereken birçok zorluk söz konusu. Örneğin, telefonlar günümüzde koronavirüs önlemi olarak takılan maskeler ile kullanıcıları tanımıyor. Biraz buharlanan gözlükler de kullanıcının kimliğini belirsiz kılıyor.
Şifrelere olan güvenilirlik azaldıkça, yüz tanıma teknolojisini en pratik ve etkin kılacak teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz olacak.