Bizi takip edin

Haberler

Google’da “Unutulma Hakkı” Sadece AB Ülkeleri için Geçerli

Avrupa’nın en yüksek mahkemesi, 2014’te yürürlüğe giren unutulma hakkının sadece Avrupa Birliği ülkeleri için geçerli olduğu kararına vardı.

tarihinde yayımlandı

Avrupa Adalet Mahkemesi, 2014 yılında yürürlüğe koyulmasına karar verdiği “unutulma hakkının” Google tarafından küresel ölçekte uygulanmaması gerektiğine karar verdi. Yasa kapsamında Google, “uygun olmayan, alakasız veya artık önemi bulunmayan” verileri talep doğrultusunda silmekle yükümlüydü.

Avrupa Adalet Mahkemesi, 23 Eylül günü verdiği karar ile Google’ın söz konusu uygulamayı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri haricinde genişletmesi için herhangi bir sorumluluk altında bulunmadığını beyan etti. Aynı zamanda Google’ın, kaldırılması talep edilen bilgilere, AB ülkeleri dışından erişimin engellemesi için de gerekli önlemleri alması gerektiği ifade edildi.

Söz konusu yasa veri güvenliği ve kamuoyunun bilgiye erişimi arasındaki dengeyle ilgili hararetli tartışmalara neden olmuştu. Avrupa Adalet Mahkemesi tarafından alınan en son karar ise Fransız gizlilik düzenleyicisi CNIL ile Google arasında yaşanan bir tartışmadan doğdu. CNIL, Google’ın bir kişi hakkındaki bilgileri küresel ölçekte arama motoru sonuçlarından çıkarmasını talep etmişti.

Google, arama sonuçlarına coğrafya odaklı bloke özelliğini 2016’da getirmiş ve Avrupalı kullanıcıların listeden çıkarılan sonuçları görmesini engellemişti. Ancak AB dışındaki bölgelerde çıkarılması talep edilen bilgilere halen ulaşılması üzerine CNIL 100 bin euro ceza talep etmişti. Google ise “unutulma hakkının” AB dışında da uygulanması halinde otoriter devletlerin bu özelliği insan hakları ihlallerini örtbas etmek için kullanabileceğini öne sürmüştü.

Son olarak teknoloji şirketi, geride kalan beş sene içinde 45 bin 501 “unutulma hakkı” talebi aldıklarını, taleplerle ilişkili 3,3 milyon bağlantının yüzde 45’inin kaldırıldığını açıkladı.

Okumaya Devam Et