Haberler
Google Tüm Reklam Verenlerden Kimlik Doğrulaması Talep Edecek
Giderek artan dolandırıcılık ve yanıltıcı reklamlar, Google’a reklam verenlerin kimliklerini doğrulamaktan başka çare bırakmadı. İşte detaylar…
Google, blog sayfasında yaptığı açıklamada reklam dolandırıcılığının önüne geçebilmek için tüm yayıncıların kim olduğu ve nerede faaliyet gösterdiklerini belirtmeyi zorunlu kılan bir sistemin hayata geçirileceğini belirtti. Artık reklamların ardındaki şirketlerin ismi ve bulundukları coğrafi konum Google reklamlarında belirmeye başlayacak. İlk olarak ABD’de yüzbinlerce reklam veren ile birlikte başlayacak uygulama, sonradan küresel alana yayılacak. Google, küresel alanda tamamen hayata geçirilmesi yıllar alması beklenen sistem ile çevrimiçi reklamlarda sahtekarlık yapan kişi ve şirketlerin önüne geçileceğini öne sürüyor.
Google’ın reklam dolandırıcılığına karşı attığı adım, koronavirüs pandemisi ile ilgili sahte bilgiler ve dolandırıcılığın giderek arttığı günlerde geldi. Yeni uygulama, şirketin 2018’da siyasi reklam içerikleri üzerine hazırlanan doğrulama politikası kapsamında hayata geçirildi. Google, politikanın geliştirilmesi ile “dijital reklamcılık ekosisteminin daha sağlıklı hale getirileceğini” kaydediyor.
Teknoloji şirketi, geçmişteki denetlemelerinde sahte ödeme günü kredileri, tahvil hizmetleri ve üçüncü parti teknik destek gibi reklamları direkt kaldırıyordu. Şirket, Eylül 2019’da yaptığı açıklamada geride kalan bir yıl içinde politikalarını ihlal eden 3,2 milyar reklamın kaldırıldığını açıklamıştı. Söz konusu miktar, saniyede 100 sahte reklama denk geliyor.
Yeni denetim uygulaması kapsamında kimliğini doğrulamayan reklam verenlerin hesapları iptal edilecek. Denetim W9 formları (ABD’de veri numarasının beyan edildiği form), pasaportlar ve diğer kimlik belgeleri ile şirketlere ait belgeleri içerecek. Geçmişte Google şahıs ve şirketlere ait temel bilgiler talep ediyor ancak belgeyi zorunlu kılmıyordu.
Google’ın yanı sıra birçok internet platformu koronavirüsün yayılmaya devam ettiği ve ABD 2020 Başkanlık Seçimleri’nin yaklaştığı günlerde sahte içeriklere karşı filtre sistemleri geliştiriyor.
Google, 2016 başkanlık seçim döneminde açılan sahte seçim sayfalarının kendi reklam ağı üzerinden para kazandığını tespit etmiş ve denetimlerini arttırmıştı. İlk olarak 2016 sonunda yüzlerce yayıncı AdSense reklam sisteminden çıkarılmış, iki yıl sonra seçim kampanyası için reklam alabilmek için kimlik doğrulama koşulu getirilmişti. Bu karar, Google’ın ABD Kongresi denetiminde Rusya merkezli İnternet Araştırma Merkezi’nden beş bin dolar reklam aldığının anlaşılmasından sonra gelmişti. Söz konusu şirketin 2016’daki ABD Başkanlık Seçimleri’ne müdahalede bulunduğu öne sürülmüştü.
Koronavirüs bağlantılı ‘virüs dolu’ reklamlar…
Google, koronavirüs pandemisi üzerinden kar elde etmek isteyen dolandırıcılar ile mücadelesini de sürdürüyor. Şirket, her gün pandemi ile bağlantılı virüs içeren milyonlarca reklamın tespit edildiğini, ancak sistemlerinin tüm sahte reklamları yakalayamadığını duyurdu.
Uzmanlar, Google’ın arama sonuçlarında çıkabilmek için dolandırıcıların kullandığı alanlardan birinin alkol ve ilaç tedavisi olduğuna dikkat çekti. Google, 2018’de bu tür reklam veren kliniklerden hizmet verme yetkilerini doğrulayan sertifikalar talep etmeye başlamıştı. Yetkililer, artırılacak denetim sistemleri ile dolandırıcıların darbe alacağını, yasal kurumların ise korunacağını düşünüyor.