Bizi takip edin

Son Gelişmeler

Dolandırıcılık eylemleri en büyük riskler arasında yer almaya devam ediyor

Yapılan araştırmalara göre İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemleri, uluslararası alanda en önemli riskler arasında yer almaya devam ediyor. Hem kullanıcılar, hem kurumlar hem de bankalar açısından bu durum büyük risk arz ediyor

tarihinde yayımlandı

E-ticaret

Yapılan araştırmalara göre İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemleri, uluslararası alanda en önemli riskler arasında yer almaya devam ediyor. Hem kullanıcılar, hem kurumlar hem de bankalar açısından bu durum büyük risk arz ediyor. Experian’ın uluslararası alanda yaptığı araştırmanın sonuçlarına dayanan Uluslararası Dolandırıcılık Raporuna göre her 10 şirketten altısı internet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemleri nedeniyle geçen yıla göre daha yüksek oranda kayıplara uğruyor. Ayrıca, dolandırıcılık kayıpları konusundaki bu eğilim artmaya devam ediyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 72’si dolandırıcılık işlemlerini giderek büyüyen bir sorun olarak görüyor. Türk şirketlerin yüzde 62’si mevcut güvenlik önlemleri ve kimlik doğrulama süreçlerinin müşterilerin dijital deneyimlerini olumsuz etkilediğini düşünüyor ve büyük bölümü müşterilerinin alınan güvenlik önlemlerinden rahatsızlık duyduğunu belirtiyor. Bazı şirketler ise dolandırıcılık işlemlerinin ticaret ve iş yapmanın doğal sonucu olduğunu düşünüyor.

“Güven, e-ticaretin para birimini oluşturuyor”

Mehmet Bozacıoğlu

Experian Türkiye Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu

Yapılan araştırma doğrultusunda dijital dönüşüm sürecinde şirketler için güvenin önemine ve güven sağlamak için teknolojiye duyulan ihtiyacın önemine vurgu yapan Experian Türkiye Genel Müdürü Mehmet Bozacıoğlu, “İster sevdiğiniz kahve dükkanında isterseniz internette alışveriş yaparken, iş yaptığımız kişiler tarafından tanınmanın birçok şeye olumlu etkisi var. Tanınmak, güven duygusunu tetikler ve güven, hepimize emniyette olduğumuz ve korunduğumuzu hissettirir. Güven, e-ticaretin para birimini oluşturuyor. Teknoloji de bunu destekliyor ve kolaylaştırıyor. Yaptığımız araştırmaya göre, tanınmak isteyen tüketiciler, internet bankacılığının ve internet üzerinden satış yapan şirketlerin, bilgilerini korumak ve işlemlerini güvence altına almak için ellerinden geleni yapmalarını bekliyorlar. Her on tüketiciden yaklaşık yedisi, internet üzerinden yaptıkları işlemlerde güvenlik protokollerinin kullanılmasından memnun oluyor. Bu durum, onlara koruma altında olduklarını hissettiriyor ama bu tüketicilerin aşırı zorlanmaktan memnun olduğu anlamına gelmiyor. En etkili dolandırıcılığı önleme ve kimlik doğrulama stratejileri, müşteri deneyimini zedelemeden güvende olmalarını sağlayan yöntemlerdir. Dolandırıcılık yöntemleri sürekli değişime uğruyor ve dolandırıcılar giderek daha yetenekli hale geliyorlar. Dolandırıcılığın en iyi şekilde tespit edilmesi, başta müşteri kimliğini doğru tanımak olmak üzere çok yönlü stratejiler gerektiriyor. Daha yalın bir ifadeyle, müşterinizi daha iyi tanırsanız dolandırıcılığı tespit etmeniz çok daha kolay olur” diyor.

Gerekenden çok daha fazla işlemi engellemek satış kaybına neden oluyor

Araştırmaya göre şirketlerin dolandırıcılıkla daha iyi mücadele edebilmeleri için müşterilerinin kimliklerini daha iyi tanımaları gerekiyor. Şirketlerin büyük bölümü dolandırıcılığı önleme konusuna şüphe ile yaklaşıyor ve izin ya da güvenden daha çok tespit yolunu tercih ediyor. Bu şirketlerin yüzde 71’i de aslında gerekenden çok daha fazla işlemi engellediklerinin farkında. Bu sadece satışların azalmasına neden olmuyor, aynı zamanda gelirleri de olumsuz yönde etkiliyor.

11 ülkede 5.500’den fazla tüketici ve 500 şirket yöneticisiyle görüşmeler gerçekleştiren raporda yer alan diğer bulgular ise şöyle:

  • Her dört tüketiciden biri, yeni bir hesap oluşturmak için çok fazla bilgi vermesi gerekliliği nedeniyle bu işlemden vazgeçiyor.
  • Tüketicilerin yüzde 35’i, daha az engelle karşılaşmış olsalardı, internet üzerinden daha çok işlem yapacaklarını belirtiyor.
  • Şirketlerin sadece yüzde 40’ı, dolandırıcılığı tespit edebilme yetkinliklerine güveniyor.
  • Şirketlerin yüzde 52’si, dolandırıcılıktan korunma için hala şifre kullanıyor.
  • Şirketlerin yüzde 75’i, müşterinin dijital deneyimini olumsuz etkilemeyen daha gelişmiş önlemlere ilgi duyduklarını belirtiyor.
  • Müşterinin dijital deneyimini olumsuz etkilemeyen gelişmiş güvenlik önlemlerine farklı ülkelerde farklı seviyelerde önem veriliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Güney Afrika ve Çin bu konuya çok daha büyük öncelik veriyor.
  • Güvenlik adına ortaya çıkan anlaşmazlıklara gösterilen tolerans, araştırma kapsamındaki ülkeler arasında farklılıklar gösteriyor. Hindistan ve Güney Afrika’daki tüketiciler, güvenlik protokollerinin kendilerini daha fazla koruma altında hissettirmesi nedeniyle bunlara daha fazla tolerans gösterirken, Türk tüketicilerin tolerans seviyesi daha düşük gözüküyor
Okumaya Devam Et