Veri Gizliliği
Dijital yaşamınızı korumak için verilerinizi yedekleyin
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretilen veri miktarı her geçen gün artıyor. Daha önce sadece 1,44 MB alabilen disketlere yedekleyebildiğimiz veriler artık GB’larca veri depolayabilen DVD’lere dahi sığmıyor. Artan veri miktarının en önemli nedenlerinden biri de akıllı telefonlar. Çekilen fotoğrafların, videoların çözünürlüklerinin ve kalitelerinin artması saklanması gereken veri miktarını da artırıyor. Örneğin yüksek kaliteli çekilen bir fotoğrafın boyutu 10 MB’ye yaklaşıyor. Hele 4K video kaydı yapabilen telefonların ürettiği veri çok büyük boyutlara ulaşabiliyor. Cisco’nun yaptığı bir araştırmaya göre bir kişi her ay 10 GB veri üretiyor. Her yıl üretilen toplam veri ise 1,8 Zettabyte’ın (1 trilyon Gigabayt) üzerinde.
Dolayısıyla fotoğraflar, videolar ve resmi belgeler gibi hem manevi hem de maddi önem taşıyan bu verilerin yedeklenmesi de büyük önem taşıyor. Yedekleme sadece oluşabilecek arızalara karşı değil siber saldırılara karşı koruma açısında da çok kritik. Yedeklemenin önemine dikkat eçkmek isteyen Eset Güvenlik Uzmanları, 2012 yılında dijital hayatı saldırıya uğrayan Mat Honan’ı örnek gösteriyorlar. Siber suçlular, birçok güvenlik açığının imkan tanımasıyla Mat’in gizli bilgilerine eriştiler. Bu durum hızlı ve herhangi bir uyarı olmaksızın gelişti. Birkaç saatlik süre içerisinde Mat’in tüm dijital hesapları (Google, Apple ve Amazon) kilitlendi. Siber suçlular, içeri girdikten sonra Mat’in sahip olduğu her şeyi silmeyi başardı. Kızının resimleri, Mac’indeki önemli iş dosyaları, telefonundaki her şey. Hiçbiri yedekli değildi ve hepsini sonsuza dek kaybetti.
Siber suçlular parasının peşinde değildi. E-posta hesaplarından çevrimiçi bankacılık bilgilerine kolayca erişebilecek olmalarına rağmen, yalnızca sosyal medya hesaplarıyla uğraştılar. Küçük bir teselli belki. Mat Honan, para kaybetmedi ama kızının ilk yaşına ait resimler gibi paha biçilemeyecek pek çok şey kaybetti.
Ne yapılmalı?
Kurban olmaktan kaçınmanın en iyi yolu proaktif bir savunmadır. Verileri kendi eviniz gibi düşünün; alışverişe gittiğinizde kapıyı açık bırakmazsınız. Dizüstü bilgisayarların veya akıllı telefonların onarılamaz derecede hasar görmesi veya tehlikeye girmesi riskine karşı, verilerinizi harici sabit diskler gibi uzaktaki cihazlarla güvende tutun. Bu sırada, şifrelerinizi sık sık değiştirerek, yazılımın siber suçlulara karşı korunmasına yardımcı olun. Sürekli güncellenen proaktif bir güvenlik yazılımı kullandığınızdan da emin olun.