Veri Gizliliği
Dijital yaşamınızdaki sınırlar sevgililer gününüzü sıkıntıya düşürmesin
Birçok kişi yaşadıkları ilişkilerin kişisel mahremiyetlerinden ve gizliliklerinden çok daha önemli olduğunu belirtse de gizlilik ve sınırları aşmayla ilgili sorun yaşadıkları ortada. Bu sınırların aşılması sevgililer ve eşler arasında genellikle tartışmaya neden oluyor.
Teknolojinin gelişmesi ve internetin hayatımızın bir parçası haline gelmesi ile birlikte kişisel mahremiyet ve gizlilikle ilgili çeşitli sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bunlardan biri de sevgililerin sınırları aşıp birbirlerinin dijital yaşamlarına müdahale etmeleri. Kaspersky ve Toluna’nın yaptığı araştırma da dijital yaşamdaki sınırların aşıldığı ve bunun da ilişkileri sıkıntıya düşürdüğünü gösteriyor.
Araştırmada birçok kişi yaşadıkları ilişkilerin kişisel mahremiyetlerinden ve gizliliklerinden çok daha önemli olduğunu belirtse de gizlilik ve sınırları aşmayla ilgili sorun yaşadıkları ortada. Bu sınırların aşılması sevgililer ve eşler arasında genellikle tartışmaya neden oluyor.
Gelelim araştırmanın sonuçlarına. Günlük hayatımızın internette yapılan işlemlere ve dijital cihazlara bu denli bağlı olmasıyla gizlilik ve şeffaflığın ilişkilerdeki rolü de değişiyor. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de her on kişiden yaklaşık sekizi (%77) çiftlerin hem normal hayatta hem de internet üzerinde kendilerine özel alanları olması gerektiğine inanıyor. İlişkilerine gizliliklerinden daha çok önem verenlerin oranı ise %78. Türkiye’de çiftlerin yarısından fazlası (%68) cihazlarının PIN kodlarını ve parolalarını birbiriyle paylaşırken, yaklaşık üçte biri ise (%36) eşlerinin cihazını kendi parmak izleriyle açabiliyor.
Tüm sırlar açığa çıkıyor
Dijital yaşantılarımızı açıkça paylaştığımızda, dijital dünyada bıraktığımız izleri, iyi ya da kötü tüm sırları da açığa çıkarmış oluyoruz. Türkiye’de ankete katılan internet kullanıcılarının %39’u eşlerinin internette neler yaptıklarını gizlice izlediğini belirtti. Bu oran, ilişkilerinin durumunun belirsiz olduğunu ve birlikte bir gelecek kurabileceklerinden emin olmadıklarını belirten kişilerde %64’e yükseliyor. Mutsuz bir ilişki yaşayanlar özel hayatlarının eşlerinin tehdidi altında (%32’si kabul ediyor) olduğunu hissederken, ilişkilerinden memnun olanlarda ise bu his (%18’i kabul ediyor) çok daha düşük seviyede.
Mutsuz eşler yaptıkları bazı şeyleri kendilerine saklamaya daha çok (%81’i kabul ediyor. Mutlu ilişki yaşayanlarda bu oran %67) yöneliyor. Eşlerin birbirinden sakladığı şeylerin başında başkalarına gönderdikleri mesajların içerikleri, para harcadıkları yerler, bazı kişisel dosyalar ve ziyaret ettikleri websiteleri geliyor. İnternet aktivitelerinin gizliliği eşlerin arasında tartışmalar yaşanmasına da neden olabiliyor. Türkiye’de kullanıcıların üçte biri (%32) paylaşmak istemedikleri bir şeyi gördüğü için eşiyle tartıştığını belirtiyor.