Güvenlik Önerileri
Dijital Pazarlamacının Alet Çantasında Olması Gereken Siber Güvenlik Önlemleri
Dijital pazarlamacılar için siber güvenliğin pazarlama süreçlerindeki önemi nedir? Sık karşılaşılan siber saldırılarla ilgili dijital pazarlama profesyonellerinin üzerlerine düşen görevler nelerdir?
Konu dijital pazarlamaya gelince bu alanın profesyonellerinin çoğu için siber güvenlik riskleri genellikle göz ardı ediliyor. Ancak dijital araçların ve verinin her geçen gün iş süreçleri ile daha fazla entegre olduğu yeni pazarlama düzeninde kaynaklarımızı ve verilerimizi korumanın bir numaralı önceliğimiz olması gerektiği bu konuda yapılan araştırmaların somut çıktıları arasında. Kaldı ki işi dijital pazarlama olan kişilerin çalışma rutininde, markanın sosyal medya hesapları, web siteleri ve e-postaları üzerinden yürütülen iletişim ve pazarlama faaliyetlerinde güvenlik riskleri iş planında tahtaya ilk yazılacak maddelerden olmalı. Aslında tekrar söylemeye bile gerek yok ama online dünyadaki zararlı yazılımlar ve diğer siber saldırılar tüm şirketler için çok ciddi kayıplar yaratan ciddi tehditler. Hatta başarılı bir siber saldırının hem maddi hem manevi olarak bir şirketi yok etme potansiyeli mevcut. Yakın tarihte bunun pek çok örneğine tanık olduk. Peki bu rahatsız edici tablo karşısında öne çıkan siber saldırı hedefleri arasındaki dijital pazarlamacılara, müşteri verilerinin ve şirketin diğer değerli kaynaklarının koruması konusunda ne gibi sorumluluklar düşüyor? Hâkim olmaları gereken belli başlı siber güvenlik riskleri neler?
Bu yazıda dijital pazarlamacılar için siber güvenliğin pazarlama süreçlerindeki önemini ve en sık karşılaşılan saldırılarla ilgili dijital pazarlama profesyonellerinin üzerlerine düşenlerin neler olduğunu ifade etmeye çalışacağım. Gelin şimdi dijital pazarlama dünyasının kulak kabartması gereken siber güvenlik risklerine birlikte bakalım.
WordPress altyapısı kullanıyorsunuz güncellemeleri atlamayın
Şu bilgi, pazarlama ve iletişim dünyasına yabancı değilseniz sizin için şaşırtıcı olmayacaktır. Birçok dijital pazarlamacı müşterilerini, sitelerini kimine göre en zorlu web sitesi barındırma platformlarından biri olan WordPress’te barındırmaya teşvik eder. Ama pazarlamacı bunu yaparken işin sonraki adımlarını da çok iyi hesaplamalı ve WordPress’in dünyada en fazla hack’lenen CMS olduğunu unutmamalı. Aksi halde WordPress tavsiyesi başına iş açabilir.
Eğer temiz ve zararlı yazılım içermeyen bir internet sitesi istiyorsanız WordPress’i güncel tutmalısınız. Otomatik güncellemeler özellikle rahatlığı ve siber saldırıların çoğunu engelleme yeteneği göz önüne alındığında iyi bir yol olsa da güncellemeleri manuel olarak indirmek ve yapılan değişikleri takip etmek çok daha sağlıklı. Dijital pazarlamacıya düşen ise bu kritik bilgiye hâkim olması ve siteyi yöneten ilgili kişi/kişilerle bu konuda her zaman temasta olması. Tüm WordPress kurulumlarının sadece yüzde 22’sinin en son sürümü kullandığı verisi bence bu konunun ne kadar göz ardı edildiği konusunda size yeterli bilgiyi verecektir.
> Web sitesi güvenliği hakkında daha fazla ipucu için buraya tıklayabilirsiniz.
CRM platformunuzun güvenliğini ihmal etmeyin
Söz konusu dijital pazarlama süreçleri eğer tam teşekküllü bir işletmeye ait ise operasyonların en önemli bölümlerinden biri özellikle pazarlama amacıyla depolanan ve yönetilen müşteri verileridir. CRM platformlarının devreye girdiği yer de aslında tam olarak burası. Tehlike ise şu: CRM yazılımları ile gizli müşteri verileri de depolanır ve bu durum siber korsanlar için gerçek anlamda bir hazine anlamına gelir. Burada güçlü şifreleme sistemleri bile zaman zaman verileri siber saldırılardan korumak için yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden bu platformların yönetimi konusunda ilgili personelin eğitim alması, yönetici erişiminin yalnızca birkaç çalışan ile sınırlandırılması ve hatta CRM platformuna erişilirken bir tür izleme yazılımı kullanılması tavsiye edilenler arasında. Diğer basit ama önemli öneri ise süreçteki çalışanların şahsi bilgisayarları yerine şirket bilgisayarlarını kullanması. Bu önlemler güvenlik yazılımının daha iyi yönetilmesi ve hassas verilere erişimin daha etkin bir şekilde azaltılmasına olanak tanır.
E-posta pazarlaması deyip geçmeyin, daha fazla özen şart
E-posta pazarlaması hala en çok kullanılan ve en etkili dijital pazarlama faaliyetlerinden biri. Buradaki mesele dijital pazarlamacı olarak sizin ya da şirketinizdeki ilgili kişilerin e-posta pazarlama taktikleri ile ne kadar meşgul olup olmadıkları değil. Mesele, yeterli önlemleri alıp almamakla ilgili yine. Yeterli önlem yoksa e-posta pazarlaması, siber saldırılara karşı şirketin yumuşak karnı olabilir. Peki ne yapmak gerek?
Öncelikle e-posta pazarlama süreçlerinin güvenliğinin önemi küçümsenmemeli. E-postalarınızın güvenilir görünmesi için gerekli ayarların yapılmış olması diğer önemli husus. Bu noktada dijital pazarlamacının IT (bilişim teknolojileri) ekipleri ile koordinasyonu kritik önem taşıyor.
Sosyal medya mecralarında bile dijital pazarlama çabalarınıza tamamen zarar vermek için bazen tek bir e-posta yeterli olabiliyor. Hatta alınmayan bir önlemin e-postalarınınız kullanıcıların spam klasörlerine gönderilmesine neden olması muhtemel.
Diğer yandan e-posta pazarlamasını kullanan pazarlama ekipleri harcadıkları her 1 dolar için nerdeyse 40 dolarlık yatırım getirisi gerçekleştiriyor. Bu durum siber korsanlar için önemli bir kaynak. Siber korsanların bu kaynak için çalışmalarda bulunarak markaların e-posta pazarlama çalışmasını sekteye uğratması en sık karşılaşılan sorunlardan biri.
Sosyal medya hesaplarınızı güvence altına alın
Sosyal medyanın dijital pazarlamacılar için en hassas güvenlik alanlarından birini temsil etmesi şaşırtıcı olmasa gerek. Diğer risk alanlarına sıra gelene kadar markanızın sosyal medya profillerine gelebilecek olası saldırıları hayal etmek hiç de zor değil. Aslında etkili siber güvenlik platformlarına duyulan ihtiyaç çoğumuzun ödeme verilerimizin sosyal medya reklamcılığı aracıyla Facebook ve Instagram’ın elinde olması gerçeği ile birleşiyor. Bu noktada bir dijital pazarlamacının üzerine düşen görev ise sosyal medya mecralarındaki hesaplar için doğru güvenlik prosedürlerinin izlendiğinden emin olmak ve elbette erişimi yalnızca doğrudan bu alanda işi olanlarla sınırlamak.