Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Dijital İmza Kullanmanın Sağladığı Güvenlik Avantajları

Dijital imzalar, belge imzalama sürecini önemli ölçüde hızlandırmanın yanı sıra güçlü güvenlik arka planları ile dikkat çekiyor…

tarihinde yayımlandı

Yaşadığımız dijital çağda, dijital imza kullanarak belgeleri çevrimiçi olarak imzalamak artık son derece yaygın hale geldi. Bu kapsamda bir kişinin imzasının elektronik bir kopyası olan dijital imza, belgelerde kullanılabilir ve yazdırma ya da tarama ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Dijital imzalar belge imzalama sürecini önemli ölçüde hızlandırmanın yanı sıra, insanları büyük bir güçlükten de kurtarır.

Peki dijital imzaların temel güvenlik avantajları nelerdir? Dünya çağında standart olmasının ne gibi yararları var? Gelin kısaca bir göz atalım…

Neden dijital imza?

Belgeleri çevrimiçi olarak imzalarken kullanılan dijital imza, birinin fiziksel imzasının elektronik bir versiyonudur. Bunlar genel olarak olarak biri özel ve bir genel olmak üzere iki anahtarın oluşturulduğu ve imzaya atandığı kriptografiye dayanır. Bu iki anahtar matematiksel olarak birbirlerine bağlantılıdır.

Bir kullanıcı elektronik bir belgeyi imzaladığında, kendi özel anahtarını sayfaya, alıcıyı da genel anahtarın sahibi olarak atar. Bu da üçüncü bir tarafın belgeye veya içindeki imzalara erişemeyeceği anlamına gelir. Yalnızca ortak anahtarı olan hedeflenen alıcı belgeyi bulabilir ve tüm içeriğini görebilir.

Matematiksel tekniklere dayanan bu iki katmanlı şifreleme yöntemi, imzanın gerçek olmasını ve herhangi biri tarafından erişilememesini sağlar. Birçok kişi imzaları dijitalleştirme konusunda temkinli olsa da bu koruma hizmetleri katmanları onları fiziksel imzalardan çok daha güvenli hale getiriyor.

Dijital imzalar fiziksel imzalardan neden daha güvenli? 

Birçok kişi işletmelerin belgeleri imzalayıp e-posta üzerinden saniyeler içinde gönderebilmelerini dijital imzaların ana faydası gibi görürken bu sunulan tek fayda anlamına gelmiyor. Zira fiziksel imzaların çalınma ve dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılma olasılığı çok yüksek. Finansal dolandırıcılıktan çalıntı kimliklere kadar, fiziksel imzaların elde edilmesi ve kopyalanması oldukça kolay ve bu da onları savunma açısından inanılmaz derecede dayanıksız hale getiriyor.

Dijital imzaların güvenlik açısından birkaç temel faydası var:

  • İzlenebilirlik
  • Dolandırıcılığa karşı koruma
  • Kurcalama kanıtı mührü
  • Güvenilir çifte doğrulama

Dolandırıcılığa karşı koruma

Fiziksel imzalar söz konusu olduğunda dolandırıcılık, en yaygın olarak ilişkilendirilen uygulamalardan biri. Kişilerin tam isimlerini, işlerini, adreslerini ve imzalarını içeren eski sözleşmeleri bulmak, kötü niyetli kişiler için değerli fırsatlar sunuyor.

Bir imzanın izini sürmenin, sahtecilik yapmanın veya bu bilgilere sahip bir belgeyi kimlik hırsızlığına gerekçe olarak kullanmanın kolaylığı nedeniyle, birçok kişi fiziksel imzalarını vermekte tereddüt ediyor. Elektronik imzaların bu kadar popüler olmasının temel noktalarından biri de budur.

Bir elektronik imzanın kopyalanıp yapıştırılabileceği veya bir belgeden diğerine kaldırılabileceği düşünülebilirse de bu gerçekçi olmaktan uzaktır. Elektronik imzalar, onları güvende tutan birkaç güvenlik katmanına sahiptir. Herhangi bir değişikliği anında algılayan döngüsel fazlalık denetimi (CRC), sadece belirli tarafların dijital sertifikalar verilmesine ve muhafaza edilmesine izin verilen sertifika yetkilisi doğrulama (CA) ve güvenilir servis sağlayıcıları (TSP) bu katmanlara örnek olarak gösterilebilir.

Bu ek güvenlik özellikleri ve doğrulamalar, kâğıt sözleşmelerde mevcut değil. Bu da elektronik belgeleri önemli ölçüde daha güvenli hale getiriyor.

Güvenilir çifte doğrulama

Elektronik imza sırasında şirketler, dijital imzayı kullanan kişinin söyledikleri kişi olduğundan emin olmak için genellikle bir “ikili doğrulama” stratejisi uygular. İmzayı bir belgeye veya yasal dosyaya yüklemek yerine, genellikle ikinci bir doğrulama adımı kullanılır. Bu ikinci doğrulama adımı e-posta, SMS, biyometrik kimlik doğrulama ve bilgiye dayalı doğrulama olabilir.

Bu iki adımlı doğrulama uygulaması sayesinde, imzayı kullanan kişinin en az iki kanıta sahip olması gerektiğinden, dijital imzalar daha da güvenlidir.

Kurcalama kanıtı mührü

İki taraf arasında bir elektronik sözleşme imzalandığında, Ortak Anahtar Altyapısı (PKI) olarak bilinen şey kullanılarak mühürlenir. Bu, belgenin kalıcı olarak mühürlendiği endüstri standardı bir şifreleme biçimidir.

Her iki tarafın da mühürlediği tarihten sonra biri dosyaya erişirse veya dosyayı değiştirmeye çalışırsa, PKI bozulur. Bir kez bozulduğunda belge takibe alınır ve herhangi bir değişiklik aktif olarak izlenir. Bu da imzalandıktan sonra belgenin kurcalanmamasını sağlamaya yardımcı olur.

İzlenebilirlik

Dijital imzaların ana faydalarından birisi de tamamen izlenebilir olmaları. Yukarıda bahsedilen PKI’ın yanı sıra, onları izlemek de inanılmaz derecede kolaydır. Bu öncelikle güvenlik nedenleriyle kullanılabilse de belgelerin yanlış yerleştirilmesinin çok zor olduğu anlamına da gelir.

Taraflardan birinin sözleşmeyi bulması veya incelemesi gerekiyorsa, hızla karşılaşmak için dosyalarında elektronik aramaları kullanabilirler. Aynı şekilde, elektronik depolama ile dijital imzalarla meşrulaştırılan dijital sözleşmelerin saklanması da çok kolaydır. Zamanla bozulan kağıt sözleşmeler yerine, elektronik kayıtlar fazla yer kaplamadan kalıcı olarak saklanabilir.

Sonuç

Dijital imzalar, oldukça yeni bir teknoloji olmasına rağmen, bir dizi farklı endüstride kullanılmak üzere tüm dünyayı sarmıştır. Sunduğu kolaylıklarla ve farklı koşullardaki uygulamaları ile farklı lokasyonlarda taraflar arasında hızlı bir şekilde sözleşme imzalamanın en etkili yollarından biri haline gelmiştir.

Dijital imzaların kolaylığı, hızı ve rahatlığının yanı sıra güvenlikleri de büyük bir avantajdır. Fiziksel imzalardan farklı olarak, çevrelerinde oluşturulan düzenlemeler ve protokoller nedeniyle dijital sürümleri çalmak çok daha zordur.

Dijital imzalar halihazırda inanılmaz derecede güçlü olsa da dünya çapında daha da popüler hale geldikçe bu sektörde daha fazla gelişme görmemiz muhtemel.

Okumaya Devam Et