Haberler
Deepfake Video ve Fotoğraflarını Tespit Eden Araç Geliştirildi
Deepfake teknolojisi ile hazırlanmış video ve fotoğrafların tespitine yönelik yazılımsal araç geliştirildi. İşte detaylar…
En temel tanımıyla yapay zeka teknolojisi kullanılarak birinin başkasının yerine geçmesi, konuşması ve davranışlar sergilemesi olan deepfake, çağımızın yükselişteki tartışma konularından. Ünlü kimselerin yerine geçilmesi ile birlikte büyük bir dezenformasyon aracı haline dönüşme potansiyeli de içeren deepfake, tespitinin zorluğuyla da dikkat çekiyor.
Buraya tıklayarak detaylıca inceleyebileceğiniz deepfake tespit yöntemleri, genellikle dikkatli olunması ve belirli ipuçlarından yola çıkılması gibi konulardaki bireysel çabayı içeriyor. Bu alanda geliştirilen yeni bir teknoloji ise deepfake fotoğraf ve videolarının tespitine yönelik umutları artırıyor.
ABD/Buffalo Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni teknoloji, gözdeki ışık yansımalarından yola çıkılması, bu sayede fotoğrafın bir deepfake ürünü olup olmadığının anlaşılmasını esas alıyor. Exposing GAN-Generated Faces Using Inconsistent Corneal Specular Highlights başlığıyla detayları paylaşılan çalışmada yüzde 94 gibi yüksek bir oranda başarı elde edildiği belirtiliyor.
Araştırmanın baş yazarı Siwei Lyu, “Kornea çok iyi bir yansıtıcıdır. Bu sayede ışığın çarptığı herhangi bir şey, bir yansıtıcı olan kornea üzerinde görünebilir.” Diyor. Gözün karşıdaki nesneleri yansıtma durumu, yapay zeka kullanılarak üretilen deepfake görüntülerinde söz konusu değil. Deepfake video ve fotoğraflarında göze yansımış görüntülerle karşılaşılmıyor. Buradan hareketle geliştirilen araç gözde yansıyan görüntüleri analiz ederek fotoğrafın deepfake olup olmadığını tespit edebiliyor.
Video ve fotoğrafların gerçekliği giderek daha önemli hale gelirken geliştirilen bu yeni aracın umut vadettiğine şüphe yok, ancak bazı engeller de yok değil. Göz karşıdaki nesneleri tam her zaman olarak yansıtamaz. Bu da söz konusu teknolojinin önünde hala ciddi engeller bulunduğunu gösteriyor.