Haberler
DDoS Saldırılarının Sıklığı ve Şiddeti Endişe Verici Boyutta Artıyor
DDoS saldırıları bulut tabanlı veya sistemlere özgü güvenlik katmanlarını aşmayı başaran oldukça gelişmiş tehditlere dönüşüyor…
Güvenlik uzmanları, son dönemde gerçekleşen DDoS saldırılarının sayısının rekor boyutlara ulaştığına işaret ediyor. Yeni bir güvenlik raporuna göre, 2021’in ilk altı ayında kayıtlara 5,4 milyon DDoS saldırısı geçti. Böylece, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre (2020’nin ilk 6 ayı) DDoS saldırılarında %11 artış kaydedildi.
DDoS, etkili bir siber saldırı yöntemini temsil ediyor. Saldırganlar bir ağı veya sunucuyu kaldıramayacağı boyutta veri trafiğine maruz bırakıp sistemin çökmesine neden oluyor. DDoS saldırılarını düzenlemek için internete bağlı birçok cihaz kullanılabiliyor.
Siber korsanlar, saldırıları düzenledikleri sunucu, bilgisayar gibi aygıtları genelde botnet’ler üzerinden kontrol ediyor. Böylece saldırı aracı olarak kullanılan cihazın sahipleri bu durumu bilmiyor.
DDoS saldırıları temelde üç amaç için gerçekleştirilir;
- Siber saldırganlar bu yeteneğe sahip olduklarını sergilemek istiyor,
- Belli ağ veya sunucuların çökertilmesi amaçlanıyor,
- Fidye tehdidi olarak düzenleniyor.
Gelişmiş tehditlere dönüşüyor…
Öte yandan güvenlik uzmanları, DDoS saldırılarının bulut tabanlı veya sistemlere özgü güvenlik katmanlarını aşmayı başaran oldukça gelişmiş tehditlere dönüştüğü uyarısında bulundu.
En son yöntemlerden biri, çok farklı noktalardan eşzamanlı DDoS saldırıları düzenlemek. Böylece, güvenlik sistemleri bir noktadan gelen trafiği bloke edebilse de diğer noktalardan gelen saldırı nedeniyle zarar görebiliyor.
Son yıllarda birçok noktadan düzenlenen DDoS saldırılarının giderek arttığına dikkat çekildi. Bu kapsamda 2020’de düzenlenen en büyük DDoS saldırısı 26 noktadan gerçekleştirilmişti. 2021’in ilk yarısında ise kaynak noktası sayısı 27 ile 31 arasında değişen saldırılar tespit edildi. Ayrıca siber korsanlar bu noktaları değiştirerek saldırının önlenmesini zorlaştırabiliyor.
Uzmanlar, son yıllarda çevrimiçi hizmetlere giderek daha fazla bağımlı hale gelinmesi ile birlikte DDoS saldırılarının arz ettiği riskin büyüdüğüne dikkat çekiyor. Bununla birlikte belirli güvenlik önlemlerinin uygulanması ile DDoS saldırılarının önlenmesi mümkün. Bunlar arasında belli ağ erişim politikaları belirlemek ve DDoS güvenlik bariyerlerini sıkça test etmek yer alıyor.
DDoS saldırıları hakkında daha fazla ayrıntı ve güvenlik önerisi için buraya tıklayabilirsiniz.