Güvenlik Önerileri
Çöpçatanlık Uygulamaları ‘Romantik Dolandırıcılık’ için Kullanılıyor!
Kısa adı Interpol olan Uluslararası Suçlar Polis Organizasyonu, mobil çöpçatanlık uygulamaları kullanan kişilere yönelik yeni bir siber dolandırıcılık yöntemi hakkında uyarılarda bulundu.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle sosyal hayatın birçok açıdan sekteye uğraması, yeni insanlarla tanışabilmek adına tüketicilerin mobil çöpçatanlık uygulamalarına daha fazla ilgi göstermesi gibi bir sonucu beraberinde getirdi. Siber suçlular, bu türdeki uygulamaları kullanarak tüketicileri yatırım odaklı dolandırıcılık yolu ile kandırıyor. Güvenlik uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl içinde 4 milyon dolandırıcılık ve taciz içerikli saldırı gerçekleşirken, bu saldırıların büyük kısmı sahte hesaplar üzerinden düzenlendi.
Uluslararası Suçlar Polis Organizasyonu (Interpol), Salı günü “mor bildiri” yayınlayarak aralarındaki Türkiye’nin de yer aldığı 194 ülkeye siber suç örgütlerinin yöntemleri, hedefleri, cihazları ve gizlilik yöntemleri hakkında bilgi sundu. Bildiride, siber dolandırıcıların yeni bir yöntem belirlediği ve bu kapsamda potansiyel eşleşmeler üzerinden tüketicilerin hassas bir noktadan tuzağa çekilerek gelişmiş bir dolandırıcılık planının içine düşürülmek istendiği ifade edildi.
Dolandırıcılığın süreci şu şekilde özetlendi: Siber korsanlar Tinder, eHarmony ya da Bumble gibi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden arkadaş aramakta olan kişiler ile eşleşiyor. Eşleşmeyi takip eden süreçte iki taraf arasında güven ilişkisi kurulduktan sonra, dolandırıcı konuyu finans ve potansiyel yatırımlara çekiyor. Bir sonraki adımda, “eşini” finansal bir yatırıma katılması için teşvik etmeye başlıyor.
İnandırıcı olabilmek adına dolandırıcı kurbanına yatırım “tüyoları” veriyor ve sahte bir ticaret uygulaması indirmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra finansal ürünler için üyelik yaptırmasını talep edebiliyor. Zamanla, tuzağa çekilen kişi “eşleştiği kişinin” yani ona tuzak hazırlayan siber korsanın yönlendirmesi ile sözde bir yatırım zincirinde ilerlemeye başlıyor. Bu süreçte tuzağa çekilen kişinin güvenini kaybetmemek adına yatırımın paylaşılacağı belirtiliyor, ayrıca zamanla “Gold” veya “VIP” statüsüne ulaşacağı gibi teşvikler sunuluyor.
Ancak arka planda hiçbir yatırım planı bulunmuyor. Interpol, “tüm dolandırıcılıklarda olduğu gibi her şey yasal gibi gösterilmeye çalışılıyor… Ekran görüntüleri ve alan adları paylaşılıyor, alan adları gerçek web sayfalarını temsil ediyormuş gibi seçiliyor ve ajans çalışanları tüketicilere doğru hizmeti seçmeleri için danışmanlık sunuyor” açıklamasında bulunuyor.
Dolandırıcı bir anda ortadan kayboluyor
Tuzağa düşen kişi manipüle edilip dolandırıldıktan sonra yatırım hesaplarından atılıyor ve ‘romantik eşi’ bir anda ortadan yok oluyor. Interpol, “Bu aşamada kandırılan birçok kişi hem duygusal olarak yaralanmış hem de paralarını bir daha elde edemeyecekleri korkusu ile baş başa kalmış oluyor” yorumunda bulunuyor.
Eğer eşleşme hisler ile daha güçlü bir ilişki ortaya çıkarırsa, tuzağa düşen kişinin kandırılması da kolaylaşıyor. Uzmanlar bu durumu tüketiciler üzerinde panik ve korku tetikleyen, vergi bürosu, kredi şirketi veya bankadan gönderilmiş e-postalar ile düzenlenen oltalama saldırılarına benzetiyor.
Çöpçatanlık uygulamalarında bekar ve eş arayan kişiler tuzağa düşürülürken, bir sevgili bulma ümidi ile kandırıldıkları süreçte birikimlerini de kaybedebiliyorlar. Uzmanlar, pandemi sürecinde bu tür uygulamalara gösterilen ilginin daha da arttığını ve dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirti.
İşte dikkat edilmesi gerekenler…
Çöpçatanlık uygulamaları kullanan kişilerin hiçbir şekilde tanımadıkları ve yüz yüze görüşmedikleri kişilerle yatırım planları yapmamaları ve onlara hiçbir şekilde para göndermemeleri öneriliyor.
Yatırım potansiyeli ve fırsatlarından bahsedildiğinde ise mutlaka ilk olarak bu iddiaların kontrol edilmesi gerekiyor.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dolandırıcıların sundukları vaatlerde fazlasıyla iyimser olmaları ve yüksek kazanç getirisi sözü vermeleri.
Britanya polisi, kısa süre önce eş arayan kişileri hedef alan dolandırıcılıklara yönelik yeni bir tehdit tespit etti. Dolandırıcılar, çevrimiçi video sohbetleri ve uzaktan randevuları temsil eden görüşmeleri kayıt altına alarak, sözde romantik eşlerine şantaj yapmak için kullanıyor. Eğer kandırılan kişi direnirse, görüntüler ailesi veya arkadaşları gibi yakın çevresine ifşa ediliyor.
Son olarak özellikle 14 Şubat’taki Sevgililer Günü yaklaşırken bu tür tuzakların sayısının artabileceği uyarısında bulunuluyor.