Bizi takip edin

Haberler

Çevrimiçi Ortamda Güvende Kalmak

tarihinde yayımlandı

Çevrimiçi ortamlarda bilgilerinizi korumak, dijital sistemlerinizi ve cihazlarınızı güvence altına almak dijitalleşen dünyada artık gereksinim haline gelmektedir. Biraz bilgi, biraz çaba ve birkaç dakikalık zamanla hassas verilerinizi ve cihazlarınızı sıkı bir şekilde kilit altında tutabilirsiniz.

Modern yaşam artık internetle iç içedir. Günlük hayatın her alanında çevrimiçi entegrasyon fırsatı var ve çoğu kişi dizüstü bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, akıllı saatler, akıllı TV’ler ve daha fazlası dahil olmak üzere birden fazla cihaza sahip. Çevrimiçi hesabınız ve cihazınız ne kadar fazlaysa, suçluların kişisel bilgilerinize erişme olasılığı da o kadar artar.

Siber güvenliğin sağlanması için aslında büyük bir zaman veya para yatırımı gerekmiyor. Günümüzde, güvenilir ücretsiz araçlarla dijital dünyanızı güvence altına alabilirsiniz ve hatta otomatize edebilirsiniz. Verilerinizin bir kısmı tehlikeye girse bile, bazı basit yöntemleri uygularsanız hasarı minimuma indirebilirsiniz.

Çevrimiçi ortamlarda güvende kalmak için başlıca ipuçları şunlardır:

Cihazlarınızı güncel tutun

Cihazlarınızın en güncel sürümlerini kullandığınızda en yeni güvenlik yamalarından yararlanmış olursunuz. Cihazlarınızı otomatik olarak güncelleme yapacak veya bir güncelleme mevcut olduğunda size bildirimde bulunacak şekilde ayarlayın.

Güçlü parolalar kullanın

Siber güvenlik söz konusu olduğunda şifreler en büyük zayıf noktalardan biridir. İnsanlar genellikle hatırlanması kolay ve dolayısıyla bilgisayar korsanlarının kırması kolay parolalar seçer. Buna ek olarak, birden fazla hesap için aynı şifreyi kullanmak verilerinizi daha fazla risk altına sokar. Bilgisayar korsanları kimlik bilgilerinizi bir siteden elde ederse, aynı oturum açma bilgilerini kullanan diğer web sitelerine de erişme potansiyeli vardır.

Çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin

Çok faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcılardan çevrimiçi bir hesaba erişmek için iki veya daha fazla doğrulama yöntemi sağlamalarını isteyen bir kimlik doğrulama yöntemidir. Bu sayede bazı erişim bilgileriniz ele geçirilse bile ek doğrulama sayesinde bilgileriniz korunur.

Güvenli internet bağlantısı kullanın

Ortak wi-fi ağlarının kullanılması her ne kadar önerilmese de bazen kullanmak zorunda kalınabilir. Ortak ağlarda güvenlik üzerinde doğrudan kontrolünüz yoktur ve bu durum siber saldırılara karşı sizi savunmasız hale getirebilir. Bu nedenle ortak wi-fi kullanırken kişisel veya finansal bilgiler gibi hassas bilgileri girmeyi gerektiren işlemler yapmaktan kaçınılmalıdır. Eğer yapmanız gerekiyorsa da VPN kullanılmalıdır. VPN, güvenli olmayan bir ağ üzerinden gönderilen verileri gerçek zamanlı şifreleyerek koruyacaktır.

Tıklamadan önce düşünün

Korsanların hassas bilgilerinizi ele geçirmek için uyguladığı en popüler yöntem tıklamamanız gereken bir şeye tıklamanızı sağlamaya çalışmalarıdır. E-posta, tweet, sosyal medya mesajlarındaki bağlantılar, linkler ve reklamlar bilgilerinizin ele geçirilmesinin doğrudan bir yoludur. Beklemediğiniz ve şüpheli görünen bir mesaj aldığınızda bağlantılara tıklamaktan ve herhangi bir şeyi indirmekten kaçının. Böyle bir mesaj aldığınızda hızlı aksiyon almayın, durup düşünün ve mesajı detaylı inceleyin.

Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin

Üçüncü taraflar ile ne kadar bilginizi paylaşabileceğinizi sınırlayabilirsiniz. Hem web tarayıcılarında hem de mobil işletim sistemlerinde çevrimiçi gizliliğinizi koruyacak ayarlar bulunur. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn gibi sosyal medya sitelerinde de etkinleştirebileceğiniz gizliliği artıran ayarlar bulunur. Gizlilik ayarlarınızı genel olarak gözden geçirmek ve bunları sizin için uygun bir seviyeye ayarlamak sizi tehlikelere karşı korur. Çoğumuz gizlilik politikalarını okumadan kabul ederiz. Ancak verilerinizin nasıl saklandığını anlamak için kullandığınız web sitesi ve uygulamaların gizlilik politikalarını daha detaylı incelemek iyi bir fikirdir.

Okumaya Devam Et