Bizi takip edin

Haberler

Birçok Ülkede Koronavirüs Salgınının Takibi Amacıyla Konum Bilgileri Kullanılıyor

tarihinde yayımlandı

Koronavirüs vakalarının arttığı ABD’de hükümet, salgın süresince vatandaşlarının hareketlerini takip etmek için mobil reklam sektöründen konum bilgileri toplamaya başladı. Konum bilgilerinin, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve yerel yönetimler iş birliğinde “coğrafi önemin” yüksek olduğu yerlerden toplandığı ifade edildi.

Hükümetin amacının ülke genelindeki 500 kenti kapsayan konum haritası çıkartılarak “evde kal” politikasına ne kadar uyum sağlandığının takibi olduğu belirtildi. Konum bilgilerine dayanan analizlerin ilk sonucu ise New York şehrinde insanların bir parkta çok fazla buluştuğuna işaret etti. Yerel yetkililer parka erişimi kısıtladı.

Her ne kadar Koronavirüs salgınına karşı bir önlem olarak kullanılsa da mobil reklam sektöründen alınan konum bilgileri gizlilik endişelerini beraberinde getirdi. Hukukçular, söz konusu verilerin belli amaçlarda kullanılması ve gizlilik limitinin aşılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Yaygınlaşıyor…

ABD’nin yanı sıra birçok ülkenin Koronavirüs salgını ile baş edebilmek için cep telefonu bilgilerini konum takibi için kullandığı biliniyor. Avrupa Birliği’nin (AB) İtalya, Almanya ve Avusturyalı sağlık yetkilileri ile belli veriler paylaştığı biliniyor. İsrail de “belli zaman ve faaliyet limiti” altında virüs yayılımını kontrol etmek için cep telefonu konum verilerinin kullanılmasına izin verdi.

Çin’in takip sistemi vatandaşlarının konum bilgilerini direkt polis ve askeri birimlere iletirken, Tavyan’da geçerli olan “elektronik bariyer” ise karantina altındaki biri evinden fazla uzaklaştığı zaman yetkililere sinyal gönderiyor. Güney Kore’de cep telefonu verilerini kullanarak hazırladığı salgın haritası ile virüsün hangi noktalarda insanlara bulaştığını belirlemeye çalışıyor.

ABD’deki cep telefonu operatörleri, basına yaptıkları açıklamada hükümetten konum bilgisi paylaşmaları için bir talep gelmediğini belirtti. 17 Mart’ta çıkan bir habere göre ise hükümet Facebook, Google ve diğer teknoloji firmaları ile “yoğun görüşmeler” gerçekleştiriyor. Görüşmelerin, cep telefonlarından alınan konum bilgilerinin nasıl kullanılması gerektiği üzerine odaklandığı ifade edildi. Sağlık yetkilileri, bu plan kapsamında konum bilgilerinin cep telefonu kullanıcılarının ismi olmadan toplu bir şekilde kullanılmasıyla salgın haritası çıkarabileceklerini kaydediyor.

Facebook yöneticileri, hükümetin özellikle insanların hareket güzergahlarını tespit etmek istediğini belirtti. Böylece, salgının hızla yayılabileceği riskli bölgelerin tespit edilmesi ve sağlık kaynaklarının bu bölgelere aktarımı planlanıyor. Ek olarak Google, hükümet yetkilileri, teknoloji şirketleri ve sağlık uzmanları ile görüşmeler yapıldığını doğrulayarak, özellikle Maps (Haritalar) uygulaması ile elde edilen konum bilgilerini salgın hakkında yapılacak araştırmalar için sunacağını bildirdi.

Google Maps sözcüsü Johhny Luu, sağlayacakları konum bilgisi ile sosyal mesafe uygulamasının ne kadar etkili olup olmadığının anlaşılabileceğini söyledi. Luu, verilerin paylaşımında hiçbir kullanıcının bireysel konumu, hareketi veya bağlantıların verilmeyeceği bilgisini de paylaştı.

Okumaya Devam Et