Bizi takip edin

Haberler

Birçok Ülke, Önde Gelen Video Konferans Şirketlerine ‘Daha Fazla Gizlilik’ ve Güvenlik Talebinde Bulundu

Aralarında İngiltere, Avustralya ve Kanada’nın da bulunduğu ülkeler; Microsoft, Cisco, Zoom, Google ve House Party’e video konferans hizmetlerine yönelik ortak bildiri ile seslendiler. İşte detaylar…

tarihinde yayımlandı

Koronavirüsün beraberinde getirdiği uzaktan çalışma gibi zorunlulukların öne çıkan sonuçlarından biri de iletişim alanında gerçekleşti. Bilgisayar ya da akıllı telefon üzerinden karşılıklı görüşme imkanı sunan video konferans uygulamaları bu dönemde öne çıktı. Öte yandan Zoom gibi video konferans üreticilerinin gizlilik ve güvenlik esaslı sorunları sıklıkla günyüzüne çıktı, bunun bir sonucu olarak da milyonlarca kullanıcının kişisel verileri çeşitli şekillerde tehlikeye girdi.

Video konferans hizmetlerine duyulan ihtiyaç hiç olmadığı kadar artarken gelecekte de bu durumun devam edeceği kaydediliyor. Zira birçok şirketin koronavirüs tehdidi tamamen ortadan kalkana kadar aralıklı ya da sürekli uzaktan çalışma prensibi ile hareket edeceği biliniyor. Bu doğrultudaki gizlilik ve güvenlik endişeleri, Avustralya, Kanada, Cebelitarık, Hong Kong, İsviçre ve İngiltere’den güvenlik/gizlilik konusunda yetkili temsilciler ve düzenleyiciler tarafından hazırlanan ortak bildiri ile gündeme getirildi. Söz konusu ortak bildiri, video konferans hizmetleri alanında öncü şirketler olan Microsoft, Cisco, Zoom, House Party ve Google’a gönderildi.

Teknoloji şirketlerini daha fazla aksiyon almaya davet eden ortak bildiride aşağıdaki beş ilke öne çıktı;

  1. Güvenlik,
  2. Tasarımsal gizlilik,
  3. Kullanıcıları tanıma,
  4. Şeffaflık-açıklık,
  5. Ve son kullanıcı kontrolü.

Avustralya, Kanada, Cebelitarık, Hong Kong, İsviçre ve İngiltere’den yetkililer; Microsoft, Cisco, Zoom, House Party ve Google’dan kullanıcı verilerini güvenceye almak üzere tüm iletişimde uçtan uca şifreleme ve üye girişinde çift faktörlü korumanın yanı sıra kullanıcıların güçlü parola oluşturma gibi bazı güvenlik koruma yollarının standart olarak uygulanmasını bekliyor.

Bildiride “Diğer ülkeler dahil, üçüncü taraflarca işlenen bilginin yeterince korunduğuna emin olmaya özel önem verilmelidir” deniliyor. Ek olarak şeffaflık ve açıklık kaygısı söz konusu olduğunda, şirketlerden hangi veriyi topladıkları ve nasıl işledikleri hakkında açık olmaları isteniyor. Bildiri, bu konuda başarısız olmanın kanun ihlallerine ve kullanıcı güven eksikliğine yol açacağı uyarısında bulunuyor.

İngilizce dilindeki bildiriyi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Okumaya Devam Et