Makale
Bayram Döneminde Kişisel Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Kurban Bayramı, siber tuzakların artacağı bir dönem ve bazı konularda dikkatli olunması gerekiyor.
‘Kurban bağışı’, ‘bayram tatili’, ‘uçak bileti’, ‘bayram kredisi’ gibi ‘dönemsel’ özellikteki konularda hazırlanan sahte sosyal medya reklamları, e-postalar ve SMS mesajlarının sıklıkla görülebileceği bir döneme girildi.
Kurban Bayramı, siber tuzakların artacağı bir dönem ve bu noktada bazı konularda dikkatli olunması gerekiyor. Aksi taktirde siber korsanlar, kritik önem taşıyan bilgileri ele geçirerek kötü amaçları için kullanabilir.
İşte dikkat edilmesi gerekenler…
Sahte siteler
Bayram döneminde en sık karşılaşılan siber tuzaklardan biri de sahte online bağış siteleri. Kurban bağışında bulunmayı planlayan kullanıcıların ilgisini çekmeyi amaçlayan bu sitelerde hayır kurumlarına bağışta bulunma, vekalet yoluyla kurban kesme gibi işlemlerin gerçekleştirildiği öne sürülerek ödeme yapılması bekleniyor. Bu gibi sahte ve kötü niyetli web sitelerine karşı dikkatli olunması, kesinlikle ödeme gerçekleştirilmemesi, elbette kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerekiyor.
Öne çıkan tehditler
1- Bağlantıların tıklanması,
2- Banka kartı-kredi kartı bilgilerinin verilmesi,
3- Para gönderilmesi.
Sahte sosyal medya reklamları
Buraya tıklayarak detaylıca inceleyebileceğiniz sahte sosyal medya reklamları, ilgili dönemin ciddi artış eğilimi sergileyen siber dolandırıcılık yöntemlerinden. Temelde bir linke tıklamayı teşvik eden içeriğe sahip sahte reklamlarda güvenilirliği artırıcı logo, tanınmış reklam yüzü gibi faktörler kullanılabiliyor. Ancak içerikler, mantık hataları gibi açık bir şekilde sahte olduğuna işaret eden detaylar da içeriyor.
Oltalama e-postaları
Türkiye’de zarara yol açan siber saldırıların büyük kesiminin ana aktörü durumundaki oltalama e-postalarında son dönemde artış yaşanıyor. Sahte e-postalarda banka kredileri, çok ucuz tatil fırsatları, hediye uçak biletleri gibi ilgi çekici konular söz konusu. Gerçekliğini sorgulamanın gerekli olduğu bu tip e-postaların birçok yönden tehdit oluşturduğu unutulmamalı. Bu siber tuzaklar, bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza indireceğiniz bir PDF’le virüs bulaştırabilir, içeriğindeki sahte formu doldurmanızı isteyip bilgilerinizin ele geçirilmesine neden olabilir.
Kilit unsurlar
Kaynağı belirsiz ya da şüpheli e-postalara;
1- Güvenmeyin,
2- İçeriğinde yer alan belgeleri açmayın, indirmeyin,
3- Herhangi bir bilgi (TC kimlik numarası gibi) paylaşmayın,
3- Linklere tıklamayın.
- Oltalama e-postaları hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Ortak WiFi noktaları
Kafe, restoran gibi noktalarda daha yoğun zaman geçirilen bayram tatili dönemlerinde artan risk sahalarından biri de ortak WiFi noktaları. Bu ‘ortaklaşa’ kullanıma açık internet ağlarına kötü niyetli kişiler tarafından sızılabiliyor. WiFi üzerinden ağa bağlı kişilerin bilgisayar ya da akıllı telefon sistemine giriliyor ve kritik önem taşıyan bilgilere yasa-dışı erişim mümkün hale gelebiliyor. Bu nedenle güvenliğin elzem olduğu işlemlerin (örneğin para transferi) ortak WiFi ağına bağlı şekilde gerçekleştirilmemesi gerekiyor.
Ne yapılmalı?
Önem taşıyan bankacılık gibi işlemlerinizi kendi mobil internetinize bağlanarak yapabilirsiniz.
Tatilde veri güvenliği
Bayram tatiline çıkacaksınız ve bilgisayarınızı da yanınıza alıyorsunuz. Hem rehavet hem de gezgin olma halinin bir sonucu da hırsızlığa davetiyedir. Verilerinizi yedekleme cihazı kullanarak güvenli bir ortamda saklayabilir, istenmeyen bir hırsızlık durumu halinde önemli bilgilerinizi kaybetmemiş olursunuz. Tatilde alınması gereken diğer güvenlik önlemleri için buraya tıklayabilirsiniz.
İpucu!
Tatile çıktığınız bilgisini herkese açık sosyal medya hesabınızda paylaşmayın. Bu paylaşımlar soyguncular için günümüzde bir tür ‘hedef gösterici’ özelliğine sahip.
Akıllı telefon ve tablet güncellemeleri
Tatil dönemi, bazı kimseler için mobil cihazlarıyla haşır neşir olma sürelerini hatırı sayılır ölçüde artırıyor. Daha fazla oyun, daha çok uygulama indirme, internette daha yoğun sörf… Bayrama ya da tatile özgü dijital kullanım dönemlerinde değil her zaman için mobil cihazlardaki işletim sistemi ve uygulama güncellemelerinin hızloıca yüklenmesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu tip güncellemelerin odak aldığı konuların başında güvenlik açıklarının giderilmesi var. Daha güvenli cihaz kullanımı için halihazırdaki güncellemeleri vakit kaybetmeden yüklemelisiniz.
Son olarak dijital dünyanın tehditlerine karşı bilgisayar ve mobil cihazlarınıza siber güvenlik yazılımı yükleyebilirsiniz. Bu tercih, bazı risk noktalarında adeta ‘alarm’ fonksiyonu sağlar, sizi hatalı bir indirme ya da zarar vermeye müsait link tıklamasından koruyabilir.