Haberler
Avast Hisse Değeri Gizlilik Skandalı Sonrası Düşüşe Geçti
Güvenlik yazılım şirketi Avast, müşterilerine ait hassas bilgileri Google, Microsoft gibi büyük firmalara sattığını öne süren soruşturma nedeniyle büyük baskı altında.
Avast’ın yan kuruluşlarından Jumpshot, kullanıcı sözleşmesi kapsamında bilgilerin üçüncü partilere (aynı sanayide iş birliği yapılan farklı şirketler) satılıp satılamayacağı opsiyonunu sunuyor. Ancak birçok kullanıcı sözleşmeyi okumadan geçtiği için bilgiler toplanıyor. Buna rağmen, Avast’ın topladığı dev miktardaki kullanıcı verisini harmanlayarak büyük şirketlere sattığı ve kullanıcıların bundan haberi olmadığı anlaşıldı.
Satılan veriler arasında kullanıcıların Linkedin üzerindeki işlemlerinden Google aramalarına, hatta yetişkinlere özel sitelere girişlerine kadar her türlü bilginin yer aldığı ifade ediliyor. Söz konusu veriler ışığında, kullanıcının şahsi bilgileri anlaşılabiliyor.
Öte yandan Avast, ilgili verilerin kullanıcı kimliğinin ortaya çıkarılması için yeterli olmayacağını öne sürerek veri kullanımına dair izin ve süreçlerin güncelleneceğini belirtti. Buna karşın, olası skandalın gündeme gelmesiyle şirketin hisse değeri kaybı %27 olarak gerçekleşti.
Yaşanan gelişmelerin ardından borsaya açıklama yapan Avast, Jumpshot’ı satabileceğini veya kurumsal bünyeden çıkarabileceğini belirtti. Açıklamada, “satış kararının alınabilmesi için siber güvenlik ve gizlilik firması tanımımıza ne kadar uygun olduğu değerlendirilecek” ifadesi kullanıldı.
Veri toplama durdurulacak
Avast CEO’su Ondrej Vlcek de şirketin blog sayfasından açıklamada bulunarak, “Görevlerinin güvenlik ve gizliliği sağlamak olduğunu, zira yaşanan gelişmelerin birçok müşteriye zarar verdiğini bildiklerini” söyledi. Vlcek, yönetim kurulu ile alınan karar doğrultusunda Jumpshot üzerinden veri toplamayı “derhal” durduracaklarını, aynı zamanda operasyonlarını kısıtlayacaklarının altını çizdi. Vlcek, Jumpshot’ın 2015 yılında “veri analizi kabiliyetlerini artırmak için” hayata geçirildiği not düştü.
Şirketin 2018’e kadar bağımsız faaliyet gösterdiğini belirten Vlcek, Büyük Veri’nin önemi arttıkça Jumpshot faaliyetlerinin de önem kazandığını, Mayıs 2018’de hayata geçirilen AB Genel Veri Koruma Yürütmeliği (GDPR) kapsamında gizlilik düzenlemelerini %100 uyumlu hale getirdiklerini bildirerek, CEO olarak atanmasının ardından “veri toplama” işlemlerinin “gizlilik politikaları ile uyumlu olmadığını” fark ettiğini söyledi.
Avast CEO’su, Jumpshot üzerinde yapılacak değişiklikler ile müşterilerini güvenli kılma amaçlarına odaklanacaklarını söyledi.