Haberler
Araştırma: İnternette Daha Az Kişisel Bilgi Paylaşılıyor
2019 CIGI-Ipsos İnternet Güvenliği ve Güven Araştırması’na göre 5 internet kullanıcısından 4’ü çevrimiçi gizlilik konusunda endişeli ve daha az kişisel bilgi paylaşılıyor.
Düşünce kuruluşu CIGI ve Birleşmiş Milletler iş birliği ile Fransa merkezli araştırma kuruluşu Ipsos tarafından tamamlanan 2019 CIGI-Ipsos İnternet Güvenliği ve Güven Araştırması’nın (CIGI-Ipsos Global Survey on Internet Security and Trust) sonuçları yayınlandı.
30’a yakın ülkeden 25 bin katılımcının görüşleri ekseninde tamamlanan kapsamlı araştırmada çevrimiçi gizlilik, sosyal medya, sahte haberler gibi konu başlıkları ele alındı. Özellikle sosyal medya ile ilgili veriler dikkat çekti.
Katılımcıların yüzde 75’i sosyal medya platformlarını, online güven eksikliğinin temel sorunları arasında gösterdi. Yüzde 86’lık kesim ise en az bir kez sahte haberlere tıkladıklarını belirtti. Öte yandan katılımcıların yüzde 32’lik kesimi, sosyal medya platformlarının tarafsız algoritmalara sahip olduğunu düşünüyor.
Araştırmada elde edilen diğer önemli bulgu, çevrimiçi mahremiyetin geçen yıla göre daha ciddi bir sorun olarak görülüyor olması. 5 internet kullanıcısından 4’ü çevrimiçi gizlilik konusunda endişeli.
Önemli sonuçlardan bir diğeri de çevrimiçi davranışlardaki değişim hakkında. Katılımcıların yüzde 50’si online platformlarda daha az sayıda kişisel bilgi ifşa ettiklerini söylüyor. Son olarak yüzde 43’lük kesim, verilerini güvence altına almak için daha yoğun çaba sarf ediyor.