Bizi takip edin

Haberler

Araştırma: Brezilyalı Şirketlerin Büyük Kısmı Siber Saldırı Sonrası Fidye Ödemiyor

Güney Amerika ülkesinin siber güvenlik karnesini ele alan kapsamlı bir araştırma yayınlandı…

tarihinde yayımlandı

Yeni araştırmalar, Brezilya’da 2021’de fidye yazılım saldırılarının arttığını ancak birçok şirketin fidye ödemeyi reddettiğini gösterdi. Gerçekleştirilen araştırmada, incelenen 200 şirketin %55’inin (110) 2021’de fidye yazılım saldırısına maruz kaldığı belirtildi. Aynı oran 2020’de %38 olarak gerçekleşmişti.

Yine de Brezilya’da fidye yazılım saldırılarına maruz kalan şirket sayısı küresel ortalamanın altında. Araştırma kapsamında 31 ülkeden 5 bin 600 yöneticinin %66’sı fidye yazılım saldırılarına maruz kaldıklarını belirtirken, küresel ortalamanın %37 olduğu görülüyor.

Araştırma, şifreleri siber korsanların eline geçen ve geri verilmesi vaadiyle kendilerinden fidye talep edilen Brezilyalı şirketlerin %40’ının talep edilen rakamı ödediğini, ancak verilerin sadece %55’ini geri alabildiklerini gösterdi. Siber korsanlar fidye talepleri karşılansa dahi ele geçirdikleri verileri geri vermemeyi tercih edebiliyor. Bu arada Brezilyalı şirketlerin ödediği ortalama fidye miktarı 211.790 dolar olarak açıklandı, küresel ortalama ise 812.360 dolar. Bu değer, geçtiğimiz yıla kıyasla beş kat artışa işaret ediyor.

Fidye yazılım saldırısı sonucu kaybedilen verileri tekrar kazanmak için kullanılan ana yöntem, yedeklenen verilerin geri yüklenmesi olarak belirirken, bu yöntem Brezilyalı şirketlerin %73’ü tarafından benimsenmiş durumda.

veri gizliliği

En çok üretim sektörü hedef alınıyor

IBM tarafından Latin Amerika ülkelerine yönelik hazırlanan bir diğer raporda, Brezilya’da en çok üretim sektörünün hedef alındığı ve 2021’deki fidye yazılım saldırılarının %20’sini temsil ettiği ifade edildi.

Araştırmacılar, siber korsanların tedarik zincirlerini giderek daha fazla hedef aldığını ve üretim yapan şirketlerin kritik pozisyonunu ifşa ettiklerini kaydediyor. Enerji ve perakende, saldırıların %15’inin hedefini oluştururken, madencilik ve üretim bu iki sektörü takip ediyor.

Brezilya, 2021’de maruz kaldığı 33 milyon siber saldırı girişimi ile ABD, Almanya ve Britanya’nın ardından en çok saldırıya uğrayan ülkeyi temsil ediyor. Brezilya, 2020’de 3,8 milyon saldırı ile dokuzuncu sırada yer almıştı. Bu alanda ülkenin giderek daha yoğun bir hedef haline dönüştüğü dikkat çekiyor.

Her ne kadar saldırıların ortalaması yükselmiş olsa da, Brezilya güvenlik alanında önemli adımlar atmayı ihmal etmiyor. Zira başka bir araştırmaya göre, Brezilya’da 2022’nin ilk mali çeyreğinde fidye yazılım saldırı girişimlerinin başarısı 80% azalmış.

Araştırmada, Ocak ile Mart ayları arasında 285 bin Brezilyalı şirketin güvenlik bariyerlerinin aşıldığı, bu miktarın Latin Amerika ülkesini en çok saldırı alan ülkeler sıralamasında 12’nciliğe getirdiği tespit edildi. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz yıl aynı dönemde Brezilya beşinci sırada yer almıştı.

Okumaya Devam Et