Haberler
Araştırma: 80 ve 90 Kuşağı Faturalarını Ödedikleri Anne-Babalarının Şifrelerine Sahip Değil
ABD’de gerçekleştirilen yeni bir anket, ilginç ayrıntıları ile dikkat çekti…
Covid-19 pandemisinin yayılması ile birlikte 1980-90 arası yıllarda doğmuş internet kullanıcılarının anne-babalarının faturaları ile ilgilenme sorumluluğu arttı. Yine de yeni bir araştırmaya göre birçoğu ebeveynlerinin şifrelerine sahip değil.
Günümüzde yetişkin olan kuşağın bilgilerinin saklaması ve ölüm durumunda güvenli bir şekilde iletimi konusundaki hassasiyeti ölçmek isteyen oldukça kapsamlı araştırmada, 25-40 yaş arası 1.000 ABD‘linin görüşü alındı. Ankete göre ileri yaştaki kuşağın %38’i ölümlerinden sonra dijital varlıklarının nasıl kullanılması gerektiğine dair çocuklarına bilgilendirmede bulunmuş.
Her ne kadar ABD’li yetişkinlerin %72’sinin son bir sene içerisinde vasiyet hazırladığı veya güncellediği belirtilse de bunların sadece %3’ünde dijital şifre bilgileri mevcut.
Her beş yetişkinden dördü (%81), doğum sertifikası ve önemli iş evraklarını halen basılı bir şekilde kasada ya da güvenli yerde tuttuklarını belirtiyor.
Katılımcıların %51’den fazlası şifrelerini hafızalarında tuttuklarını belirtirken, %25’i bir kâğıda yazıyor, %20’si ise şifre yöneticisi kullanıyor.
ABD’li yetişkinlerin %57’si, sosyal medya hesaplarına ait şifrelerinin, e-ticaret platformları veya e-posta adreslerine ait şifrelerden daha önemli olduğunu düşünüyor.
Banka ve finansal hesaplara ait şifreleri paylaşmak ise önceliklerin en tepesinde yer alıyor (%67).
ABD’li 25-40 yaş grubunun %52’si, dijital hesaplarının belli durumlarda devredilmesi konusunda ebeveynleri ile konuşmadıklarını veya böyle bir görüşmeyi ne zaman yaptıklarını hatırlamadıklarını belirtiyor.
Her 10 katılımcıdan altısı (%63), ilgilendikleri vasiyetler üzerinden vefat edenlerin hesaplarına erişmenin düşündüklerinden daha zor olduğunu ifade etti. Şifrelerin nasıl paylaşıldığı sorulduğunda ise katılımcıların %41’i yazılı bir liste, %39’u sözlü olarak, %25’i e-posta üzerinden veya Google Dokümanlar, PDF ya da benzer bir platform ile yaptıklarını aktardı.
Güvenlik uzmanları, 25-40 yaş grubunun özellikle yaşları ilerleyen büyüklerinin de sorumluluklarını taşımaya başladıkları için şifreler konusunda daha hassas olması gerektiğini ifade ediyor.