Haberler
APT34 ve FSB Saldırıları ile İlgili Sürpriz İddia
ABD basınında yer alan yeni iddialar Merkezi İstihbarat Birimi CIA’in bazı siber saldırıların arkasında bulunduğuna işaret ediyor. İşte detaylar…
ABD Başkanı Donald Trump, 2018’de küresel alanda siber saldırılar düzenlemesi için Merkezi İstihbarat Birimi’ne (CIA) geniş yetkiler vermişti. ABD basınında yer alan iddialara göre CIA, verilen yetkiler kapsamında küresel çapta en az 12 farklı siber operasyon düzenledi.
CIA, geçmişte sessiz denetim gerçekleştirmesi için belli yetkilerle donatılmıştı. Trump tarafından 2018’de verilen yetkiler ile denetimin ötesine çıkan operasyonlar başladı. Bu kapsamda düzenlenen siber operasyonlarda yer alan bir kaynağın verdiği bilgilere göre, 2019’da daha çok “siber çöp boşaltma” eylemleri gerçekleştirildi. Bunlar arasında İran devletine bağlı siber saldırı birimi APT34’e ait saldırı araçlarını Rusya merkezli şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram‘a boşaltmak, İran Devrim Muhafızları’na bağlı istihbarat ajanlarının isim, adres, telefon ve sosyal medya bilgilerini Telegram’da ifşa etmek gibi adımlar yer alıyor.
Daha da ileriye giden eylemlerde, İran Devrim Muhafızları’na ait İran bankalarındaki 15 milyondan fazla banka kartı bilgisinin ifşa edilmesi ve Rus istihbarat ajansı FSB’ye siber silah ve gözetleme araçları tedarik eden iki şirkete saldırı düzenlenmesi de yer alıyor. Rus devletine çalışan şirketlerden çalınan bilgiler, Digital Revolution adlı hacktivist grup ile paylaşılmıştı.
ABD basını, eski yetkililerin açıklamalarına dayanarak “ABD’nin geçmişteki hükümetleri tarafından dış düşmanlarına yönelik bu tür saldırıların asla gerçekleştirilmeyeceğini” belirtti. Trump ise 2018’de aldığı kararla Beyaz Saray’ın deniz aşırı siber saldırı planlarını değiştirdi ve geçmişte Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) tarafından gizli yürütülen siber eylemleri kendi emri altına aldı. Beyaz Saray ve NSC tarafından kararlaştırılan siber eylemlerin sorumluluğu, CIA’e devredildi.
Uzmanlar ne düşünüyor?
ABD Başkanı Trump ekseninde izlenen politika uzmanları ikiye böldü. Bazıları, düşman ülkelerin vereceği tepkinin boyutundan çekinirken, bazıları da NSC’nin operasyonları yürütecek öngörüye sahip olmadığını savundu. Geçmişte, NSC tarafından yönlendirilen saldırıların planlanması ve uygulamaya konulması yıllar alabiliyordu. Yine de bazı yetkililer Trump’ın kararını “gerekli bir reform” olarak değerlendirdi.
CIA tarafından 2018’den bu yana düzenlenen saldırıların hedefleri ve detayları gizli tutuluyor. Basına bilgi sızdıran yetkililer ise siber operasyonların Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore’yi hedef aldığını, aynı zamanda CIA’e diğer ülkelere gizlilik altında saldırı imkanı sunulduğunu belirtti.