Bizi takip edin

Bankacılık

Apple Card Nedir, Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Apple Card’ın 2019 yılının devamında Türkiye’de de kullanıma sunulması bekleniyor. Bu kapsamda akıllara güvenliğe dair detaylar geliyor…

tarihinde yayımlandı

Apple’ın Goldman Sachs ve Mastercard iş birliği ile sunduğu ilk kredi kartı, teknoloji şirketinin finansal hizmetler konusundaki en kapsamlı adımı aynı zamanda. iPhone ile tıpkı bir kablosuz kulaklık gibi eşleştirilen Apple Card, ardından Mastercard kullanılan her yerde alışveriş ve Apple Pay mobil ödeme işlemlerine olanak tanıyor.

Şu anda ‘pilot ülkelerde’ kullanıma açılan Apple Card’ın 2019 yılının devamında Türkiye’de de kullanımına başlanması bekleniyor.

Apple Card güvenlik unsurları

Apple Card ile gelen en büyük güvenlik özelliği, internet üzerinde Apple bağlantılı olmayan alışverişler için sanal kart numaraları oluşturması. Bu özelliğin detaylarını incelersek:

– Fiziksel Apple Card üzerinde rakamlar bulunmuyor. Uygulama, kartın sadece manyetik şeridinde yer alan son 4 hanesini gösteriyor. Böylece kart numarası asla görülmüyor.

– Apple Card uygulaması, kart için sanal kart numarası ve sanal teyit kodu (CVV) sunuyor. Bu bilgiler, internet üzerinde veya telefonda Apple harici alışverişlerde kullanabilecek.

– Kullanıcılar istedikleri zaman PAN (birincil hesap numarası) oluşturabiliyor; böylece yeni bir kredi kartı numarasına sahip oluyorlar. Bu özellik, çok güvenmediğiniz ancak kredi kartı numaranızı söylemenizi gerektiren durumlarda çok işe yarayabilir. İşlemden hemen sonra kart numaranızı yenileyebilirsiniz.

– Kart numarası kullanıcı tarafından istendiği zaman değiştirilebiliyor. Bu da güvenlik unsurunu artırıyor.

– Apple Card ile yapılan tüm alışverişler bir teyit kodu gerektiriyor. Böylece kart çalınsa veya kopyalansa bile teyit koduna erişilemeyeceği için suçlular tarafından kullanılamıyor.

 

Fiziksel kartın manyetik şerit numarası sabit ama aynı zamanda gizli

Apple Card’ın güvenliğini artıran ek özelliklerden biri, manyetik şerit alanındaki rakamlar ile uygulamadaki numaranın tamamen farklı olabilmesi. Kullanıcı için hiçbir zorluk çıkarmayan bu durum sadece PAN veya fiziksel kart numarasının son dört hanesini bilerek işlem yapmanızı engellemiyor.

Eğer kartınız çalınırsa veya kaybolursa yenisini ücretsiz olarak temin edebiliyorsunuz. Kaybolan kartı mobil uygulama üzerinden dondurarak, işlem yapılmasını engelleyebiliyorsunuz.

Biyometrik doğrulama şart

Apple Card ile yapılan tüm alışverişler, fiziksel karttan ayrı olarak biyometrik tanımlama gerektiriyor. Yani Apple Pay dışında internet üzerinden parasal işlemi yapıyorsanız, uygulamadan kart numaranızı almalı, Touch ID veya Face ID kullanarak kilidini kaldırmalısınız.

Apple Card edindiğinizde iOS ve Mac işletim sistemine sahip cihazlarda kullandığınız Safari internet tarayıcısı üzerinde sanal numaranıza otomatik erişim oluşturulacak. Bu erişim ile sadece kişisel işlemlerinizi yapabileceksiniz.

Burada not düşmemiz gereken bir diğer bölüm, Apple Card’ın sadece tek kişinin kullanımına uygun olması. Birden çok kişinin kullanımı veya kart paylaşımı söz konusu değil.

Altı çizilmesi gereken bir diğer güvenlik unsuru da neredeyse günümüzün tüm dijital işlemlerinde başı çeken iki adımlı doğrulamanın Apple Card için de geçerli olması. Önceden belirtildiği gibi ya alıveriş sonrası teyit kodu kullanılıyor ya da Touch ID veya Face ID ile kilit kaldırılıyor.

Veriler izinsiz kullanılacak mı?

Apple Card ile gelen bir diğer soru da gizlilik sözleşmeleri. Apple Card’ın ortaklarından Goldman Sachs, veri kullanımında belirgin bir kılavuz bulunduğunu belirtti: Kullanıcılara açık olan bilgiler iç raporlama ile kullanılabilecek, ancak dış veya iç pazarlama ya da reklam için kullanılmayacak. Standart Apple Card işlemlerinde hizmet verecek üçüncü partiler ile veri paylaşımı da sadece kart işlemleri ile bağlantılı olacak.

Apple Card’ta veri şeffaflığının ve alışveriş güvenliğini artıran özellikler öne çıkıyor. Üst düzey güvenlik sunan unsurları Apple Card’ın kullanıcı dostu bir yön kazanmasını sağlıyor.

NOT: Görseller Apple.com’dan alınmıştır.

Okumaya Devam Et