Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Anne-Babalar için Güvenli İnternet İpuçları

Çocuklarının interneti güvenli bir şekilde kullanmasına yardımcı olmak isteyen ebeveynler için pratik öneriler.

tarihinde yayımlandı

2000’lerin Z kuşağı gençleri, 2010 ve sonrasında doğan ‘olabildiğince araştırmacı’ Alfa kuşağı çocukları, internetin cazip olanakları sayesinde kendilerinden önceki nesillere göre önemli avantajlara sahipler. Genellikle eğlenceli videolar ve mobil oyunlarla tanıştıkları dijital dünya, onlar için geniş kaynaklara sahip bir keşif alanı. Ekranların renkli dünyasına dokunuyor, tasarım harikası oyunlarda bir şeyleri sürükleyip bırakıyor, müzik dinliyor, çizgi film izliyorlar. İlk İngilizce kelimelerini erken yaşlarda öğreniyor, matematikten yaşadıkları dünyayı tanımlayan sayısız detaya kadar farklı konulardaki geniş bir bilgi akışıyla iç içe büyüyorlar.

İnternet ve elbette dijitalleşmenin ebeveynleri memnun eden en önemli özelliklerinden biri, bilgiye erişim hızını hiç olmadığı kadar kısaltması. Ancak kötü niyetli kimselerin internetteki varlığı gibi tedirgin edici konular da var. Medya, çevrimiçi risklere dair korkutucu hikayelerle dolu, bununla birlikte dijital bir dünyada yaşıyoruz. Teknolojinin iyi kullanıldığında hayatı birçok yönden zenginleştirdiğini unutmamamız gerekiyor. Bu bağlamda çocuk veya gençlere yönelik olası risklerin uygulanabilir stratejilerle minimuma düşürülebildiği de bir gerçek. İşte ebeveyn olarak yapılması gerekenler…

1- Çevrimiçi dünyalarına ilgi gösterin

İnternette neler yaptıkları hakkında konuşun. İlgi alanlarına hâkim olun ve zaman zaman onlarla birlikte izlemeyi veya bazı şeyleri birlikte yapmayı düşünün. Favori uygulamaları veya web sitelerine aşina olabilirsiniz; onları neden tercih ettiklerini öğrenin.

2- Unutmayın, yetki sizde

Günün sonunda, ebeveyn olduğunuzu unutmayın. Sınırları belirleyin. Örneğin cihazlarda filtreleme yazılımı ve ebeveyn kontrolleri kullanmayı düşünün. Ancak bunun yalnızca çözümün bir parçası olduğunu unutmayın. Piyasada ebeveyn kontrolleri için birçok seçenek var.

3- Bir ‘medya anlaşması’ oluşturun

Eviniz için kendi internet/cihaz kurallarınızı oluşturun ve bunlara uyulmasını sağlayın. Ebeveyn dışındakilerin kendi fikirleriyle katkıda bulunması bir medya anlaşmasının daha fazla etkili olmasını sağlayabilir. Ayrıca cihazların ortak yaşam alanlarında “görünürde” tutulması, aileler için önemli bir internet güvenliği stratejisidir.

4- ‘Gizlilik’ konusunda bilgi edinmesine yardımcı olun

Kişisel bilgilerin çevrimiçi ortamda gizli tutulması öğretilmesi dijital dünyaya ilişkin önemli bir gereklilik. Yani iletişim kurun. İsim, adres, doğum günü, kişisel planlar gibi internette paylaşılması sakıncalı bilgilerden bahsedin.

5- Eleştirel düşünmesini teşvik edin

İnternette okunan ya da görülen bazı şeyler doğru olmayabilir. Çevrimiçi dünyada herkes ‘doğruları’ konuşmaz. Bu gerçeklikten yola çıkarak eleştirel düşünmeleri gerektiğinden bahsedin. Sorgulayıcı tutum ve bilginin araştırılması, dijital dünyanın mutlak gereklilikleri arasında.

6- İletişim hatlarını açık tutun

Bir ebeveyn olarak çevrimiçi dünyada neler yaptıkları hakkında düzenli ve olabildiğince açık bir şekilde iletişim kurmak önemlidir. Çevrimiçi olarak herhangi bir sorun yaşadıklarında size söylemesi için teşvik edin. Kendilerine endişeli veya güvensiz hissettirecek içerikler görürlerse sekmeyi kapatmak gibi temel seviyede bir güvenlik planı kurgulamalarına yardımcı olun. Dr. Joanne Orlando gibi birçok uzman, teknolojinin ödül veya ceza olarak kullanılmaması tavsiyesinde bulunuyor. Aklınızda bulunsun; internetinin elinden alınması korkusu, sizinle konuşmaktan çekinmesine neden olabilir.

7- Dengeyi sağlayın

Çocuğunuzu teknolojiye ve yeşil alanlara ayırdığı zamanı dengeleme konusunda teşvik edin. Teknolojiyi aşırı kullanmanın getirdiği sorunlara (görme, duruş, işitme) karşı dikkatli olun.

Ve kimsenin emin olmadığı o soru: Çocuklar ekran karşısında ne kadar zaman geçirmeli?

Belki de bu sorunun yanıtı, çocuğun gerçekte ne yaptığına bağlı. Bir şeyler üretmek ve bilinçli bir şekilde internette gezinmek, uzun süreli pasif izlemeden daha faydalı. Ek olarak, teknolojiyi uygun zamanlarda ortaklaşa kullanmak, gece geç saatlerde veya diğer işler (uyku!) bir öncelik olduğunda, uygunsuz uygulamaları veya siteleri tek başına kullanmaktan daha iyidir.

Dolayısıyla niteliğin, niceliğin üstünde olması her zaman iyidir.

8- Yaş sınırlamalarına dikkat edin

Birçok popüler sitenin yaş sınırlaması var. Bir ebeveyn olarak bu yaş sınırlamalarını öğrenin ve öğretin. Hazır olmadığı sitelere kaydolmasına izin vermeyin.

9- Kendinizi eğitin

Bilgi Güvende gibi güvenilir kaynakları sıklıkla ziyaret edin, sosyal medyada takip edin, böylelikle hem bilgilenir hem de çocuklarınızı korumuş olursunuz.

10- Rol model olun

Yukarıdakilerin hepsini destekleyen ana unsur şudur: Bir rol model olmak. Kendi cihazlarımız tarafından sürekli dikkatimizin dağılması gibi vazgeçemediğimiz dijital alışkanlıklar, genç veya çocuklar tarafından hızlıca fark edilir.

Kaynak: http://www.kathleenamorris.com/2019/05/16/internet-safety-parents/

Okumaya Devam Et