Güvenlik Önerileri
Adım Adım: Yurt dışından aldığınız telefonu pasaportunuza kaydedin
Yurt dışından telefon veya hatla çalışan tablet almak bazen daha ucuza gelebiliyor ama bunları Türkiye’de kullanmak için IMEI numaralarını pasaportunuza kaydettirmeniz şart. Aksi halde 4 ay sonra cihazınız kullanıma kapatılıyor. Neyse ki kayıt işlemi e-Devlet Kapısı üzerinden kolayca yapılabiliyor.
İhtiyacınız olan şeyler: Son 4 ay içinde Türkiye’ye giriş yapmış geçerli bir pasaport, e-Devlet şifresi, cihazınızın IMEI numarası, internet bankacılığı hesabı.
İnternet bankacılığı kullanmıyorsanız, harç bedelini vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara, T.C. Kimlik numaranız belirtilerek yatırabilirsiniz.
İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, sisteme entegre bankaların İnternet şubelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bunun için başvurunuzun bir sonraki aşamasında karşınıza çıkacak olan listeden bir banka seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Kayıt işlemleri telefonunuzda *#06# tuşlandığında ekranda görülen IMEI numarası ile yapılmaktadır. Yanlış IMEI ile yapılan kayıtların iptali veya düzeltilmesi mevzuat gereği mümkün değildir.
Adım adım telefon kaydı
1
Yurtdışından getirdiğiniz SIM kart takılabilen cihazınızın pasaport kaydını yapabilmek için öncelikle E-devlet Kapısı’na giriş yapmanız gerekiyor. Tarayıcınızla www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sağ üstteki Sisteme Giriş düğmesine basarak T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Henüz şifreniz yoksa PTT’den 2 TL karşılığında alabilirsiniz.
2
Pasaport kaydını yapabilmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun hizmetlerine ulaşmanız gerekiyor. Bunun için sağ üstteki arama kutusuna “IMEI Kaydet” yazıp arayabilir veya e-Hizmetler sayfasına girip Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığı altındaki “IMEI Kaydet” linkine tıklayabilirsiniz.
3
Başvuru türü ve durumu, cihaz bilgileri ve son olarak da pasaport bilgileriyle ilgili kutuları doldurmanız gerekiyor. “Başvuru Türü”nü “Kendi bilgilerim ile başvuracağım” ve “Durum”u “Pasaport ile giriş yapıldı” olarak seçerseniz T.C. pasaportunuzla kayıt yapabilirsiniz. IMEI numaranızı cihazınızın arama ekranında *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
4
IMEI numarası, pasaport numarası ve Türkiye’ye son giriş tarihi e-Devlet Kapısı üzerinden anında kontrol edildiği için doğru bilgi vermeden bir sonraki adıma geçemezsiniz. Bilgileriniz doğrulandıktan sonra sıra kayıt işlemine ait harcın sisteme entegre bankalardan birinin internet bankacılığı sitemi üzerinden ödenmesine geliyor.
5
İnternet bankacılığı hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza pasaport kaydıyla ilgili harç ödeme ekranı gelecek. Bu ekranda, TC kimlik numaranızı, cihazınızın IMEI numarasını ve ödeme bilgilerini kontrol etmeniz gerekiyor. 2017 için belirlenen tutar 149,20 TL. Ödemeyi yaptıktan sonra E-devlet sayfasına dönmelisiniz.
6
Ödemenizin kontrol etmek için “Ödemeyi Onayla” düğmesine bastıktan sonra kayıt işlemini onaylamanız gerekiyor. Harcınızı ödedikten ve kayıt işlemini tamamladıktan sonar yurtdışından getirmiş ve e-Devlet üzerinden IMEI kaydını yapmış olduğunuz cihaza SIM kartınızı takıp kullanabilirsiniz.