Bizi takip edin

Haberler

Haydi Parolaları Değiştirelim!

Bankacılık giriş ekranından sosyal medyaya, e-posta hesaplarından e-ticaret platformlarına, gerekli olduğu her alanda parolalarınızı şimdi değiştirebilirsiniz…

tarihinde yayımlandı

dünya parola günü

Her yıl 3 Mayıs, Dünya Parola Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda küresel ölçekte birçok şirket, 3 Mayıs tarihinin önemine istinaden parola odağında sosyal medya içerikleri ve videolar paylaşarak farkındalığı artırıyor. Tam da bu noktada, parolaların gündemde olduğu 3 Mayıs’ta dijital hayatınız için küçük ama son derece güvenli değişiklikler yapmaya ne dersiniz?

Bankacılık giriş ekranından sosyal medyaya, e-posta hesaplarından e-ticaret platformlarına, gerekli olduğu her alanda parolalarınızı bugün değiştirebilirsiniz!

Böylelikle tüm platformlardaki güvenliğinizi artırırsınız.

Hesap ve üyelik parolalarının belirli aralıklarla değiştirilmesi öneriliyor. Ancak kullanıcıların büyük kısmı bu öneriyi dikkate almayıp uzun yıllar aynı parolalarla kullanım gerçekleştiriyor. Hatta araştırmalara göre 123456, qwerty gibi çok basit parolaların kullanım sıklığı maalesef hala çok yüksek. Örneğin 2020 tarihli bir araştırma her 142 şifreden birinin 123456 olduğuna işaret etmişti. Ayrıca şifrelerin sadece yüzde 12’sinin özel karakter içerdiği kaydedilmişti.

Peki parola değiştirirken neleri dikkate almak gerekir?

Uzmanlar şifrelerin;

  • Büyük ve küçük harfler içermesi,
  • Rakamlar içermesi,
  • Semboller içermesi,
  • En az 12 karakterden oluşması,
  • Sıklıkla değiştirilmesi,
  • Herhangi bir anlamı olmaması yani gelişigüzel seçilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Ek olarak her bir hesap için farklı şifre kullanılması öneriliyor.

Tam kapanma döneminde artan internet ve sosyal medya kullanımı ile birlikte parolaların güncellenmesi öneriliyor. Şifrelerde doğum tarihi, soy adı, kız veya erkek arkadaşın ismi, tutulan futbol kulübü, ev hayvanın adı gibi unsurların olmaması gerektiğinin de altı çiziliyor.

İçerisinde büyük, küçük harfler; semboller ve rakamlar bulunan ve gelişigüzel seçilmiş şifreler ‘güçlü’ olarak tanımlanıyor.

Daha güçlü şifre için makale önerisi: Şifreler ‘Hangi Durumlarda’ Değiştirilmeli?

Okumaya Devam Et