Haberler
220 Bini Aşkın Kişinin ABD Merkezli Bir E-ticaret Sitesindeki Ürünlere Sahte Puan Verdiği Anlaşıldı
Açık bir veri tabanı, 200.000’den fazla tüketicinin sahte ürün geri bildirimi dolandırıcılığına dahil olduğunu gözler önüne serdi. İşte detaylar…
Bazı e-ticaret platformlarında kimi satıcıların rakiplerine göre öne çıkma çabası, ürünlere yaptırılan sahte yorum ve puanlamaları da içerebiliyor. Bu kapsamda kişilere, ürünlere beş yıldızlı bir yorum bırakması için ödeme yapılıyor veya olumlu görüşleri karşılığında bedava ürün öneriliyor. Bu noktada yeni bir araştırma sahte yorum mekanizmasının detaylarına ait bilgiler sundu.
Safety Dedectives tarafından elde edilen 7 GB’lik veri ve 13 milyon veri kaydının, geniş çaplı bir yorum dolandırıcılığının parçası olduğu kaydedildi. Verilerin tespit edildiği sunucunun kime ait olduğu bilinmese de Çince mesajlara rastlanması siber suçluların konumu hakkında ipucu sundu.
Veri tabanında yaklaşık 200-250 bin kullanıcıya ve ABD merkezli bir e-ticaret platformunda mağazası bulunan satıcılara ait verilerin bulunduğu; e-postalar, ödeme adresleri, profillere ait bağlantılar, WhatsApp ve Telegram numaraları yer alıyordu. Ek olarak, para veya ürün karşılığı sahte yorum yazmaktan mutluluk duyan tüketiciler ile sahte yorum talep eden satıcılara ait yazışmalar da bulundu.
Veri tabanı yüz binlerce kişinin etik olmayan faaliyetlere dahil olduğunu gösterirken, satıcılar ile tüketiciler arasındaki mesajlar ve kullandıkları taktikleri de gözler önüne serdi. Örneğin bir mesajlaşma satıcının 5 yıldızlı görüş istediği ürüne ait bağlantıyı kullanıcıya göndermesi ve ardından tüketicinin alım yapmasını içeriyor. Satın alımdan günler sonra tüketici olumlu bir görüş bırakıyor ve alıcıya mesaj gönderiyor. Alıcı, aldığı sahte hizmetin karşılığında ürün ücretini tüketiciye gönderiyor.
Güvenlik uzmanları, sunucunun sahte yorumlar talep eden satıcılar ile onlara hizmet eden tüketiciler arasında işlemleri yürüten bir üçüncü partiye ait olabileceğini not düştü. Sunucunun sahibi olan kişilerin tüketici koruma yasaları altında; sahte yorumlar için ödeme yapanların ise e-ticaret platformunun kullanım şartlarını ihlal ettikleri için sorumlu tutulabileceği belirtildi. Zira çoğu e-ticaret platformu topluluk ve geri bildirim kılavuzları satıcıların kendi ürünlerini değerlendirmesini ve olumlu görüşler karşılığında “finansal ödül, indirim, bedava ürün ve diğer tazminatların” sunulmasını yasak kılıyor.