Güvenlik Önerileri
2023 Yılında En Çok Dikkat Edilmesi Gereken Dolandırıcılık Yöntemleri
The Times gazetesi Aralık ayı sonunda paylaşmış olduğu yazısında 2023 yılında dikkat edilmesi gereken 5 dolandırıcılık yöntemini listeledi.
Artan yaşam maliyetleri ile beraber birçok tüketicinin tasarruf etmek ve gelirini artırmak için alternatif yollar arayışında olması dolandırıcıların hızlı zengin olma veya sahte pazarlık gibi yöntemlerle tüketicileri cezbederek ağlarına düşürmesine sebebiyet veriyor. Dolandırıcılar her geçen gün insanların paralarını teslim etmeye ikna etmenin daha inandırıcı yollarını buluyor ve güvenli ödeme yöntemleri yerine kurbanlarını hızlı para transferlerine yönlendirmeye çalışıyor. Dikkat edilmesi gereken 5 dolandırıcılık yöntemlerine detaylı bakalım:
Para Katırı
Para katırları, kara para aklamak için kullanılan bir yöntemdir. Para katırları banka hesaplarını bilerek veya bilmeyerek (çoğunlukla bilmeyerek) dolandırıcılara kullandırarak yasa dışı yollarla elde edilen paranın bir hesaptan başka bir hesaba transfer edilmesine aracı olurlar. Dolandırıcılar hesap sahibine çoğunlukla sosyal medya üzerinden veya e-mail yolu ile ulaşır. Kullanılan taktikler arasında, tutarın bir hesaba aktarılıp sonrasında hesap sahibi ile iletişime geçerek fonun yanlışlıkla hesabına aktarıldığını ve tutarın başka bir hesaba transferini istemesi bulunmaktadır. Diğer yaygın bir taktik ise, kurbanları başka birisi için kendi adına kredi kartı veya banka hesabı açıp yapılacak transfer karşılığında komisyon geliri elde etmesine ikna etmektir.
Kart Dolandırıcılığı
Dolandırıcılığın büyük bir kısmı online gerçekleşirken tüketicilerin çevrimdışı suçlara karşı da dikkatli olması gerekiyor.
Birleşik Krallık’ta mağazalarda kart dolandırıcılığından kaynaklanan kayıpların (temassız işlemler dahil) bu yılın ilk yarısında, bir önceki yıla göre %72 artışla 33,6 milyon sterline ulaştığı gözlemleniyor.
Dolandırıcılar, ATM’lere kamera yerleştirerek veya kurbanları PIN girerken gözetleme yöntemleri ile şifreleri ele geçirmektedir. Uzmanlar, kart hareketlerini ve ekstrelerini yakından takip ederek tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor ve olağandışı herhangi bir aktiviteyi derhal bankalarına bildirmelerini öneriyor. Aynı zamanda eğer mümkünse, kurcalanma ihtimali daha düşük olduğu için şube ATM’lerini kullanmaları konusunda tavsiye veriyor.
Sahte Uygulamalar
Uzmanlar, kullanıcıların kişisel bilgilerini online ortamda güvende tutmak için parolalar gibi hassas bilgileri girdikleri sırada güvenliği artırmak için iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmalarını öneriyor. Dolandırıcılar da bu ekstra koruma katmanının farkındadır. 2022 yılının başında Pradeo mobil güvenlik şirketindeki araştırmacılar “2FA Authenticator” adlı sahte bir uygulamanın kaldırılmadan önce 10.000’den fazla indirildiğinikeşfettiler. Uygulama, kurbanların cihazlarındaki sistem güvenlik kontrollerini devre dışı bırakarak gizlice yüklenen zararlı yazılım ile bankacılık oturum açma verilerine ulaşıyordu.
Apple App Store ve Google Play Store gibi resmi mağazalar uygulama indirmek için güvenli platformlar olsa da dikkatli olunmalı. Uygulamanın kendisinin ve geliştiricinin incelemelerini okuyun; bunlar, uygulamanın meşruluğuna dair bir ipucu verebilir. Ek olarak, asla bir reklamdan veya e-postadan bir bağlantıya tıklamayın.
Banka gibi Yapılan Aramalar ve Mesajlar
Dolandırıcılar tarafından yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem belli şirketleri, özellikle bankaları taklit ederek müşterileri kandırmaktır. Alternatif olarak dolandırıcılar, yapılan şüpheli bir ödeme bahanesiyle önceden kaydedilmiş ve tuş takımındaki numaralara basmaya davet eden mesajlarla “otomatik aramalar” yapmaktadır.
Dolandırıcılar bazen kurbanlarıyla ilgili bazı kişisel verilere de sahip olmakta ve bu durum sahtekarlığı daha inandırıcı hale getirmektedir.
Unutulmamalı ki bankalar asla kişisel bilgilerinizin telefonda verilmesini istemez. Bir mesajın gerçekçiliğiyleilgili şüpheleriniz varsa bankanızla mobil uygulama veya resmi telefon numarası gibi güvenilir kaynaklar üzerinden iletişime geçin.
Online Alışveriş Dolandırıcılıkları
Sahtekarlar, genellikle cep telefonları veya dizüstü bilgisayarlar gibi yüksek değerli ürünler için düşük fiyatlar sunarak, tüketicileri cezbetmek amacıyla arama motorlarında ve sosyal medyadaki sahte veya yanıltıcı reklamlar için sık sık ödeme yapacaklardır. Bu sahte bağlantıları tespit etmek zor olabilir çünkü bazı dolandırıcılar tanınmış perakendecilerin web sitelerini yüksek düzeyde doğrulukla yeniden oluşturabilir.
Bununla birlikte, genellikle sahte web sitelerinin bazı işaretleri vardır. Örneğin, “Hakkımızda” bölümünde dil bilgisi hataları olabilir ve “İletişim” sayfası eksik olabilir.
Satın almak istenen ürünleri daha düşük fiyattan almak her ne kadar cazip gelse de, güvenilir perakendecilere bağlı kalmak en iyisidir. Ek olarak, havale/eft yoluyla ödeme yapmak, kartla ödeme yapmaktan daha az koruma sağlar.