Güvenlik Önerileri
2019’un En Çok Kullanılan Şifreleri Açıklandı! 123456 Sorunu Devam Ediyor…
Akıllı telefonun ekran kilidini açmak, bilgisayarın ana ekranına ulaşmak gibi ‘cihazların temel işlevlerinin öncesinde girilmeye başlanan şifreler, genel itibarıyla her yerde. Sosyal ağlara girmek, mobil/internet bankacılığı işlemlerini başlatmak, e-posta kutusuna göz atmak gibi belli başlı alanlarla devam eden şifrelerin girilmesi adımları, aynı zamanda siber güvenliğin de temel taşlarından birini oluşturuyor.
12345 gibi basit bir şifreyle korunan herhangi bir hesabın çalınması kolaylaşıyor örneğin. Bu yüzden şifrelerin karmaşık yapıda olması tavsiye ediliyor. Ancak konu şifre olduğunda göstergeler, hala oldukça kötü kombinasyonların tercih edilebildiğine işaret ediyor. 0 ya da 1’den 5 ya da 6’ya kadar rakamların girilmesi, klavyenin en üst kısmındaki yan yana dizili birkaç harfin tıklanması gibi şekillerde kurgulanan ya da kurgulanıldığına inanılan şifreler, aslında siber korsanlara davetiye çıkarıyor.
Üzülerek görülüyor ki tüm kamuoyu bilgilendirme çalışmalarına karşın internet kullanıcıları bu çok basit ve riskli şifrelerden vazgeçmiyor. SplashData tarafından yayınlanan bir rapora göre 2019’un en çok kullanılan ilk 5 şifresi şöyle sıralanıyor;
- 123456
- 123456789
- qwerty
- password
- 1234567
İnternet hesaplarına girişte hala 123456’nın kullanılıyor olması inanılmaz ama ‘gerçek.’
Listenin devamında ‘nispeten daha karmaşık’ şifreler de yok değil. ‘ıloveyou’ ve ‘123123’ gibi. İşin kaotik yanı ise tüm bu bahsi geçen şifrelerin uzun yıllardır ‘en riskli şifreler’ arasında gösterilmesi. Yani herhangi bir siber korsan için bu tip şifreleri bulup ilgili hesapları geçirmenin önündeki tek engel birkaç sıralı rakam veya harfi girdikten sonraki ‘enter’ tuşu.
Uzmanlar ne diyor?
Uzmanlar, yukarıdaki şifreler ve benzerlerinden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca şifrelerin;
- Büyük ve küçük harfler içermesi,
- Rakamlar içermesi,
- Semboller içermesi,
- En az 12 karakterden oluşması,
- Sıklıkla değiştirilmesi,
- Herhangi bir anlamı olmaması yani gelişigüzel seçilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Şifrelerde doğum tarihi, soy adı, kız veya erkek arkadaşın ismi, tutulan futbol kulübü, ev hayvanın adı gibi unsurların olmaması gerektiğinin de altı çiziliyor.
En az 12 karakterden oluşan, içerisinde büyük, küçük harfler; semboller ve rakamlar bulunan ve gelişigüzel seçilmiş şifreler ‘güçlü’ olarak tanımlanıyor. Çünkü kötü niyetli kimseler bu tip bilgilere sosyal medya hesaplarını inceleyerek bile kolayca ulaşabiliyor.